Πέμπτη 13 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Δεν "πείθονται" οι εξεγερμένοι

Παρά την έκκληση του νέου πρωθυπουργού, Μπ. Φίνο, για "εθνική συμφιλίωση", οι εξεγερμένοι εμμένουν στην παραίτηση του Μπερίσα

ΤΙΡΑΝΑ.-

Ο σχηματισμός της κυβέρνησης συνασπισμού στα Τίρανα δεν έδειξε να κάμπτει τις αντιστάσεις των εξεγερμένων του Νότου, οι οποίοι εξακολουθούν να αρνούνται να παραδώσουν τα όπλα που κατέχουν και ν' αξιώνουν παραίτηση του Προέδρου της χώρας, Σαλί Μπερίσα. Οι προσπάθειες του νέου πρωθυπουργού, Μπασκίμ Φίνο, να επιτύχει κάποιου είδους "συμφιλίωση", καλώντας τους εξεγερμένους σε διάλογο, δεν έδειξαν να φέρνουν αποτέλεσμα. Κι ενώ η εξέγερση συνέχισε να εξαπλώνεται, υπήρξαν αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες ότι τόσο οπαδοί του Προέδρου, όσο και ανεξέλεγκτοι πολίτες επέδραμαν σε στρατιωτικές αποθήκες οπλισμού, αλλά και στη Στρατιωτική Σχολή των Τιράνων, ενώ στην αλβανική πρωτεύουσα ακούγονταν πυροβολισμοί χθες βράδυ...

Απόηχοι της εξέγερσης στα Τίρανα

Σε λεηλασία των αποθηκών όπλων της Στρατιωτικής Ακαδημίας των Τιράνων (σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από το κέντρο της πρωτεύουσας), προέβησαν εκατοντάδες πολίτες χτες το μεσημέρι, χάρις στην απουσία οποιασδήποτε φρουράς. Οπως είπαν αυτόπτες στο "Γαλλικό Πρακτορείο", ακούστηκαν σποραδικοί πυροβολισμοί αμέσως μετά τη λεηλασία.

Κατά το "Ασοσιέιτεντ Πρες" οι επιδρομείς της αποθήκης οπλισμού δεν ήταν σαφές εάν είχαν σκοπό να υπερασπιστούν τον Πρόεδρο ή απλώς απέσπασαν τον οπλισμό για "αυτοάμυνα".

Πυροβολισμοί ακούστηκαν και αργά χτες βράδυ σε διάφορα σημεία της αλβανικής πρωτεύουσας και στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο.

Κατά πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, δεν αποκλείεται η ματαίωση μιας χθεσινοβραδινής πτήσης της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", από την Αθήνα στα Τίρανα, να οφειλόταν στο γεγονός των πυροβολισμών στην περιοχή του αεροδρομίου.

Αλλά και σε πόλεις του αλβανικού Βορρά υπήρξαν λεηλασίες αποθηκών όπλων, χωρίς να διευκρινιστεί ποια είναι η πολιτική ταυτότητα εκείνων που απέκτησαν τα όπλα και ποιες διαθέσεις έχουν. Οι λεηλασίες έγιναν στις πόλεις Μπαϊράμ Τσούρι και στο Κουκές, στα σύνορα με τη Σερβία. Ενδεικτική της σύγχυσης που επικρατεί είναι μια δήλωση του ηγέτη του Δημοκρατικού κόμματος στο Βορρά, Ξεβντέντ Μεχμέτι, ο οποίος είπε πως δε γνωρίζει αν οι εξοπλισθέντες κάτοικοι των δύο πόλεων είναι οπαδοί ή αντίπαλοι του προέδρου Μπερίσα."Βλέποντας ότι δεν υπάρχει κράτος οι κάτοικοι αυτοί θεωρούν πως αυτοπροστατεύονται", πρόσθεσε ο Μεχμέτι.

Το Μπαϊράμ Τσούρι και το Κουκές βρίσκονται πολύ κοντά στο Κοσσυφοπέδιο, στη Νότια Σερβία, όπου η συντριπτική πλειοψηφία του λαού είναι Αλβανοί και διεκδικούν αυτονομία.

Λεηλασία στρατιωτικής αποθήκης όπλων σημειώθηκε και κοντά στην πόλη Ελμπασάν, σύμφωνα με το πρακτορείο "Ρόιτερ", σε απόσταση 55 χιλιομέτρων νότια των Τιράνων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το πλήθος που επέδραμε στην αποθήκη φώναζε συνθήματα κατά του Προέδρου Μπερίσα.

"Πυροσβεστικές" προσπάθειες

Ο νέος πρωθυπουργός που όρκισε ο Μπερίσα, ο - πρώην δήμαρχος του Αργυρόκαστρου - σοσιαλιστής Μπασκίμ Φίνο, επιχείρησε χτες να διερευνήσει τις πιθανότητες ενός συμβιβασμού: "χρειαζόμαστε εθνική συμφιλίωση", είπε, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής συνομιλιών με τους εξεγερμένους του Νότου, ενώ δήλωσε ότι θα προετοιμάσει "ελεύθερες και δημοκρατικές" εκλογές "μόλις οι ταραχές κοπάσουν".

Η κίνηση του Μπ. Φίνο θεωρήθηκε ότι ενισχύθηκε από το νόμο - ψηφίστηκε αργά προχτές το βράδυ από το Κοινοβούλιο - που προβλέπει αμνήστευση πολιτών και στρατιωτικών οι οποίοι ενεπλάκησαν στις εξεγέρσεις. Βάσει του νόμου αυτού "εξαιρούνται της ποινικής δίωξης και από την έκτιση των ποινών οι πολίτες και οι στρατιωτικοί οι οποίοι διέπραξαν ποινικά αδικήματα από τις 10/1 έως τις 11/3 με εξαίρεση εκείνους που διέπραξαν φόνους ηθελημένα ή εκ προμελέτης, καθώς και εκείνους που διέπραξαν εγκλήματα που δεν έχουν σχέση με τις εξεγέρσεις".

Ακόμη, δίδεται παράταση ακόμη τεσσάρων ημερών για την παράδοση των όπλων από τους εξεγερμένους.

Ο Φίνο - ο οποίος ως αργά το βράδυ χτες διαπραγματευόταν τη σύσταση της νέας κυβέρνησης - ζήτησε ακόμη την απελευθέρωση του ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φάτος Νάνο, χωρίς πάντως να λάβει απάντηση...

Δύσπιστοι οι εξεγερμένοι

Ομως οι εξεγερμένοι δείχνουν να μην πείθονται από τις κινήσεις του νέου πρωθυπουργού. Κατά το "Ρόιτερ", ο Τζβατ Λίσι, πρώην συνταγματάρχης και επικεφαλής των εξεγερμένων στους Αγίους Σαράντα, δήλωσε ότι η Εθνική Επιτροπή Λαϊκής Σωτηρίας η οποία συγκροτήθηκε προχτές θέλει μια ξεχωριστή θέση στις συνομιλίες, ενώ εξακολουθεί να θέτει ως προϋπόθεση οποιασδήποτε συμφωνίας - εκεχειρίας την παραίτηση του Προέδρου Μπερίσα.

Στην Κορυτσά

Συγκρούσεις εξελίσσονταν χτες, κατά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, στην Κορυτσά, οι αρχές της οποίας είχαν αποφασίσει νωρίτερα να πάρουν μέτρα για να εμποδίσουν την εξάπλωση της εξέγερσης στην πόλη.

Σύμφωνα με το "Γαλλικό Πρακτορείο", κάτοικος της πόλης, που μετείχε στη συνάντηση των αρχών της Κορυτσάς, δήλωσε ότι αποφασίστηκε "να αποκλειστεί η πόλη από ενόπλους, αστυνομικούς και πολίτες" για να μην μπουν αντάρτες από άλλες πόλεις του Νότου, αλλά ούτε και δυνάμεις του Μπερίσα.

Στη συνάντηση των τοπικών αρχών μετείχαν ο δήμαρχος, ο νομάρχης, ο αρχηγός της Αστυνομίας, υπεύθυνοι των πολιτικών κομμάτων και κάτοικοι της πόλης. Κατά την ίδια πηγή, οι κάτοικοι εξεγέρθηκαν και πιστεύεται ότι ελέγχουν μια μικρή πόλη κοντά στην Κορυτσά.

Και ο (έκπτωτος) "βασιλιάς" εν αναμονή...

Ο έκπτωτος μονάρχης της Αλβανίας, Λέκα Ι, συνεχίζει να αυτοπροβάλλεται ως "ο μοναδικός παράγοντας ενότητας", όπως δήλωσε χτες στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ρόιτερ". Ο Λέκα, ο οποίος - κατά πληροφορίες που είχε μεταδώσει την περασμένη εβδομάδα το ραδιόφωνο του BBC - έχει εκπαιδευτεί σε στρατιωτική σχολή της Μεγάλης Βρετανίας, προετοιμάζεται να επιστρέψει στην Αλβανία "όταν κρίνει ότι η στιγμή είναι κατάλληλη".

Ο Λέκα ζει στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής, έχει αρκετούς υποστηρικτές στη χώρα του, οι οποίοι μάλιστα είχαν πιέσει σε ανύποπτο χρόνο τον Σαλί Μπερίσα να διεξάγει δημοψήφισμα, όσον αφορά την επιστροφή της μοναρχίας στη χώρα, 57 χρόνια μετά...

  • Συνετέθη αργά χθες βράδυ η κυβέρνηση συμμαχίας, με τη συγκατάθεση του Σαλί Μπερίσα. Βασικά στελέχη της, όπως τα πρότεινε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Μπασκίμ Φίνο: υπουργός Αμυνας ο Σακίρ Βουκάι (Σοσιαλιστής), υπουργός Εσωτερικών ο Μπελούλ Τσέλα (Δημοκρατικός), με υφυπουργό τον Σοσιαλιστή Λους Περπάλι, υπουργός Εξωτερικών ο Δημοκρατικός Αριαν Σταρόβα. Η κυβέρνηση θα προωθήσει διαδικασία εκλογών για τον Ιούνη...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ