Πέμπτη 27 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Κινητοποιήσεις εργαζομένων

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις εργαζομένων σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Ετσι, από τις 16 Γενάρη βρίσκονται σε απεργία διαρκείας οι ανθρακωρύχοι του ορυχείου Βοργκασόρσκαγια της περιοχής Βορκουτά, στο Βόρειο Πολικό Κύκλο. Οι εργαζόμενοι ζητούν την καταβολή των καθυστερούμενων, επί πολλούς μήνες, μισθών και διαμαρτύρονται για την πρόθεση των νέων αφεντικών να κλείσουν και να πλημμυρίσουν αυτό το μεγαλύτερο ορυχείο της περιοχής. Αντιδρούν στην καταστροφή του και απαιτούν, επίσης, την κρατικοποίηση του ορυχείου τους. Ολο και πιο δυνατά ακούγονται εκκλήσεις για τη δημιουργία τμημάτων εργατικής αυτοάμυνας. Συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις και 50.000 εκπαιδευτικοί σε 35 περιοχές της Ρωσίας.

Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου τρακτέρ της πόλης Τσελιάμπινσκ ανέστειλαν την απεργία, που είχαν κηρύξει τη Δευτέρα. Αποφάσισαν να δώσουν μια νέα πίστωση χρόνου στη διοίκηση της επιχείρησης και στην κυβέρνηση, να λύσουν επειγόντως το πρόβλημα της καταβολής των μισθών. Τη συμπαράστασή τους με τους εργάτες του Τσελιάμπινσκ εξέφρασαν οι κατασκευαστές γεωργικών μηχανών των επιχειρήσεων της Μόσχας, του Βόλγκογκραντ και του Βλαντίμιρ.

Η Ομοσπονδία των Ελεύθερων Συνδικάτων καθόρισε για τις 27 Μάρτη την κήρυξη πανρωσικής απεργίας διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Ενόψει αυτής της κινητοποίησης οι αρχές προσπαθούν σπασμωδικά να εκτονώσουν κάπως την κοινωνική ένταση. Δε θα λύσουν, όμως, το πρόβλημα ούτε ο επικείμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν, ούτε η αυστηρή κριτική προς τους αμελείς δημόσιους υπαλλήλους και υπουργούς που ετοιμάζεται να ασκήσει ο Γιέλτσιν κατά την ετήσια ομιλία του στο Κοινοβούλιο, ούτε ακόμα και η παραίτηση του ίδιου του Τσερνομίρντιν. Ο Γιέλτσιν επέκρινε την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στον κοινωνικό τομέα, η οποία δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μη καταβολής των μισθών και των συντάξεων. Στο πλαίσιο, όμως, της σημερινής πολιτικής των λεγόμενων "μεταρρυθμίσεων" δεν είναι δυνατό να λυθούν τα προβλήματα. Πρέπει να αλλάξει ριζικά η κοινωνικοοικονομική αντιλαϊκή πολιτική του σημερινού καθεστώτος, κύριος εκφραστής του οποίου είναι ο ίδιος ο Γιέλτσιν.

Προς παραίτηση του Τσερνομίρντιν;

Την παραίτησή του φέρεται αποφασισμένος να υποβάλει ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, αναφέρεται σε χτεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Ιζβέστια", η οποία επικαλείται "καλά πληροφορημένες πηγές από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού". Η εν λόγω πηγή αποκάλυψε ότι "ο Τσερνομίρντιν έχει λάβει ήδη την πολιτική απόφαση να παραιτηθεί", η οποία αναμένεται μετά "την ετήσια ομιλία του Προέδρου Γιέλτσιν ενώπιον του Κοινοβουλίου", στις 6 Μάρτη. Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Σεργκέι Γιαστρεζέμπσκι, δήλωσε ότι δεν έχει καμιά πληροφορία για τις αλλαγές που σχεδιάζει να κάνει ο πρόεδρος Γιέλτσιν κατά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις φήμες για απομάκρυνση κορυφαίων αξιωματούχων. Στις αρχές της εβδομάδας ο Γιαστρεζέμπσκι είχε δηλώσει ότι ο ανασχηματισμός δε θα συμπεριλάβει τον Τσερνομίρντιν, ο οποίος θεωρείται ως ο καλύτερος εγγυητής της οικονομικής μεταρρυθμιστικής πορείας της Ρωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ