Πέμπτη 27 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Πολλές οι μορφές εκμετάλλευσης

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-

Αρχισε χτες η διήμερη διεθνής διάσκεψη στο Αμστερνταμ για τις απαράδεκτες μορφές παιδικής εργασίας, που οργάνωσε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) σε συνεργασία με την ολλανδική κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχουν υπουργοί κυβερνήσεων, ηγέτες εργατικών σωματείων, αξιωματούχοι οργανώσεων και εκπρόσωποι παιδιών που εργάζονται.

Οι φρικτότερες μορφές παιδικής εργασίας - δουλεία, υποδούλωση λόγω χρεών, πορνεία και εργασία σε επικίνδυνες βιομηχανίες - αποτελούν το επίκεντρο της διάσκεψης.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) εκτιμά ότι περίπου το 1/3 των 250 εκατομμυρίων παιδιών που εργάζονται σε όλο τον κόσμο απασχολείται σε επικίνδυνες και επιβλαβείς εργασίες.

"Οι απαράδεκτες αυτές μορφές παιδικής εργασίας αποτελούν τη βασική μας ανησυχία", δήλωσε ο υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών της Ολλανδίας Αντ Μέλκερτ και πρόσθεσε: "Το να αναφερόμαστε σε διαφορετικές πολιτιστικές επιρροές, έθιμα και παραδόσεις, δεν είναι δικαιολογία...".

Σύμφωνα με την UNICEF, τα περισσότερα από τα παιδιά αυτά ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στην Ινδία, το υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι 18 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται αντί να πηγαίνουν σχολείο, ενώ υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των παιδιών θεωρούν ότι ο αριθμός φτάνει τα 55 εκατομμύρια.

Μελέτη της ΔΟΕ επισημαίνει ότι δεκάδες εκατομμύρια παιδιά που εργάζονται στη Νότια Ασία ζουν κάτω από το καθεστώς της δουλείας, έχουν δοθεί για σκλάβοι λόγω χρεών ή για να ξεπληρώσουν τις υποχρεώσεις των οικογενειών τους.

Στην ίδια μελέτη, τονίζεται ότι η αυξανόμενη σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών έχει δραματικά αποτελέσματα γι' αυτά. Σε πολλά παιδιά μάλιστα, το τραύμα είναι τόσο βαθύ που δεν καταφέρνουν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή και πολλά από τα παιδιά αυτά πεθαίνουν πριν ενηλικιωθούν.

"Θέλουμε μια νέα συνθήκη με παγκόσμιο χαρακτήρα, που θα δίνει στα μέλη της ΔΟΕ τη δυνατότητα να επικυρώσουν και να εφαρμόσουν έστω και τους λιγότερους κανόνες αυτού του παιχνιδιού", υπογράμμισε ο Μισέλ Χανσέν, γενικός διευθυντής της οργάνωσης.

"Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα όργανο ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να καθιερώσουμε ορισμένες βασικές αρχές. Μια από αυτές αφορά στο γεγονός ότι ορισμένες μορφές παιδικής εργασίας είναι απαράδεκτες, σε τέτοιο βαθμό, που πρέπει να καταργηθούν αμέσως", δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΟΕ, Καρλ Ταπιόλι.

Για πρώτη φορά πάντως, συμμετέχουν σε τέτοια διάσκεψη εκπρόσωποι παιδιών. "Είναι σημαντικό το ότι μας κάλεσαν να πάρουμε μέρος στις αποφάσεις που καθορίζουν τις ζωές μας", είπε ο 17χρονος Ινδός, Μπασρούρ Λακσμί, που τα τελευταία εννιά χρόνια της ζωής του εργάζεται ως υπηρέτης...

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νόμπερτ Μπλουμ, μιλώντας στη διάσκεψη, τόνισε ότι "ο κόσμος είναι τρελός" και πρόσθεσε ότι "πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους: η πορνεία είναι έγκλημα, η δουλεία είναι έγκλημα. Σ' αυτά δεν υπάρχουν αποχρώσεις".

Ο ίδιος ανέφερε ότι "πρέπει να καταγγείλουμε τα κραυγαλέα σκάνδαλα... δεν είμαστε αναγκασμένοι να αγοράσουμε χαλιά που έγιναν από παιδιά, ούτε να πάρουμε κάρβουνο από ορυχεία στα οποία δουλεύουν παιδιά... υπάρχουν πολλές επιλογές στην αγορά".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαχείριση της παιδικής εκμετάλλευσης (2003-06-19 00:00:00.0)
Το αίσχος του "δυτικού πολιτισμού" (1999-07-18 00:00:00.0)
Βοήθεια! Ενδιαφέρον Κλίντον για τα παιδιά! (1999-06-17 00:00:00.0)
Το σύγχρονο δουλεμπόριο παιδιών και ενηλίκων καλά κρατεί! (1997-10-26 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-04-13 00:00:00.0)
Σκέψεις για αυστηρότερη νομοθεσία (1996-08-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ