Πέμπτη 27 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Επεισόδια και διαξιφισμοί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου

Μεγάλες συγκεντρώσεις και επεισόδια σε Παρίσι και Τουλούζη σε διαδηλώσεις κατά του μεταναστευτικού νομοσχεδίου

ΠΑΡΙΣΙ.-

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Τρίτη έξω από τη γαλλική Βουλή και παρέμειναν εκεί επί αρκετές ώρες, εκφράζοντας, για άλλη μια φορά, την αντίθεσή τους στο νέο μεταναστευτικό νομοσχέδιο. Παρά τα αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας δεν έλειψαν τα επεισόδια ανάμεσα σε μικρή ομάδα συγκεντρωμένων και την αστυνομία, τα οποία κατέληξαν στη σύλληψη 10 ατόμων, δεν πήραν, όμως, μεγάλες διαστάσεις.

Αντίθετα, σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το κέντρο της Τουλούζης για περισσότερο από 3 ώρες, όταν συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς, κατά τη διάρκεια ανάλογης συγκέντρωσης. Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία του ακροδεξιού "Εθνικού Μετώπου", όπου πραγματοποιούνταν συνεδρίαση στελεχών, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους τόσο στο μεταναστευτικό νομοσχέδιο όσο και στις ρατσιστικές διακηρύξεις της ακροδεξιάς δημάρχου της Βιτρόλ, Κατρίν Μεγκρέ. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων καταστράφηκαν καταστήματα και αυτοκίνητα, ενώ 20 άτομα τραυματίστηκαν και έγιναν 30 συλλήψεις.

Απόσυρση ζητά και το Ευρωκοινοβούλιο

Την άμεση απόσυρση του νέου μεταναστευτικού νομοσχεδίου ζήτησε, χτες, από τη γαλλική κυβέρνηση και το Ευρωκοινοβούλιο, του οποίου η πλειοψηφία τάχθηκε κατά της υιοθέτησης ανάλογων πολιτικών, επικαλούμενη τις συμφωνίες για την πάταξη της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Η αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης υπήρξε έντονη. Ο Πρόεδρος Ζακ Σιράκ κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Γαλλίας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ερβέ ντε Σαρέτ τόνισε ότι "το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεπέρασε τα όρια και τις αρμοδιότητές του και δείχνει ότι δεν είναι άξιο του ρόλου και του τίτλου του". Στον ντε Σαρέτ απάντησε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Χοσέ Μαρία Χιλ Ρόμπλες, ο οποίος ζήτησε από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών να ανακαλέσει και να δώσει διευκρινίσεις, ειδάλλως δε θα τον δεχόταν στην προγραμματισμένη, για χτες, συνάντησή τους. Τελικά καμία διευκρίνιση δε δόθηκε, ούτε και η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, ενώ οι σχέσεις Παρισιού - Βρυξελλών παραμένουν τεταμένες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ