Πέμπτη 27 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Παραινέσεις ΗΠΑ προς Μπερίσα για "εκλογές"

ΤΙΡΑΝΑ.-

Στην πρώτη ξεκάθαρη εκδήλωση των προθέσεών της από την απαρχή της κρίσης των "πυραμίδων" στην Αλβανία, η αμερικανική διπλωματία κάλεσε χτες - διά στόματος της πρέσβειρας των ΗΠΑ στη χώρα, Μαρίζα Λίνο - την κυβέρνηση του Προέδρου Μπερίσα να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός νέου Συντάγματος και στη συνέχεια να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Η Λίνο, κατά το πρακτορείο "Ρόιτερ", το οποίο επικαλείται δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας "Κόχα Γιόνε", εκτίμησε ότι η Ευρώπη υιοθετεί παρόμοια στάση.

Ο Πρόεδρος Μπερίσα επισκέφθηκε χτες το Αργυρόκαστρο, σε συνέχεια της προσπάθειάς του να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των λαϊκών στρωμάτων προς τον ίδιο και την κυβέρνησή του, μετά το σκάνδαλο των παρατραπεζών. Παρά όμως την "επίθεση γοητείας" που πραγματοποιεί εδώ και δέκα μέρες, το κοινό δε δείχνει να πείθεται, το αντίθετο μάλλον.

Οι φοιτητές στο Αργυρόκαστρο απείχαν χτες από τα μαθήματά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το οικονομικό σκάνδαλο και αλληλεγγύης προς τους απεργούς πείνας φοιτητές στην Αυλώνα, όπου διαδηλωτές διαδηλώνουν ειρηνικά εδώ και τρεις βδομάδες. Ηγέτες τους αρνήθηκαν να συναντηθούν με τον Μπερίσα, ο οποίος τους πρότεινε διάλογο.

Αντιστοίχως, οι φοιτητές στα Τίρανα απείλησαν με δική τους απεργία πείνας, αν ο Μπερίσα δε συναντηθεί μαζί τους, προκειμένου να τιμωρηθούν εκείνοι οι αστυνομικοί με πολιτικά που είχαν βιαιοπραγήσει εναντίον άοπλων ειρηνικώς διαδηλούντων φοιτητών και πολιτών. Στην Αυλώνα, 15 φοιτητές είχαν εισαχθεί ως χτες στο νοσοκομείο της πόλης, καθώς η κατάστασή τους χαρακτηριζόταν "κρίσιμη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ