Πέμπτη 27 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επίσημο ΝΑΙ στην ανοικοδόμηση εβραϊκού οικισμού

Εντονες οι παλαιστινιακές αντιδράσεις

Αμεσα πρόκειται να αρχίσει η ανοικοδόμηση του οικισμού Χαρ Χόμα, ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και στη Βηθλεέμ, ανακοίνωσε, χτες, ο γραμματέας του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου Ντάνι Ναβέχ. Η απόφαση, που λήφθηκε με 12 ψήφους υπέρ και 4 αποχές, προβλέπει την παράλληλη κατασκευή αποχετευτικού και υδροδοτικού δικτύου στον αραβικό τομέα της πόλης, ενώ τονίστηκε ότι στο εγγύς μέλλον θα κατασκευαστούν και 2.500 κατοικίες για τους Παλαιστινίους. Σχολιάζοντας την, αναμενόμενη, έγκριση της ανοικοδόμησης του Χαρ Χόμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξέφρασε την άποψη ότι η ενέργεια αυτή έχει ως στόχο τη βελτίωση της "συγκατοίκησης των δύο κοινοτήτων" και συνεπώς, κατά τη γνώμη του, δεν υπάρχει λόγος δυσαρέσκειας ούτε, βέβαια, τίθεται θέμα αλλαγής του υπάρχοντος καθεστώτος της Ιερής Πόλης.

Αντίθετη άποψη, όμως, έχει η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία δήλωσε σαφώς αντίθετη στην υλοποίηση της απόφασης. Ο Νάμπιλ Αμπουρντενεχ, στενός συνεργάτης του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, υπογράμμισε ότι η ανοικοδόμηση του Χαρ Χόμα υποσκάπτει την "ειρηνευτική διαδικασία" και ότι πυροδοτεί ένα νέο κύκλο βίας, που πιθανώς καταλήξει ανεξέλεγκτη και ιδιαιτέρως καταστροφική ενόψει της έναρξης του τρίτου και τελευταίου κύκλου των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων. Οπως έγινε γνωστό από ανώτερες παλαιστινιακές πηγές, η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Εθνη πρόκειται να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα εξετάσει τις εξελίξεις.

Δυσαρέσκεια από ΗΠΑ και ΕΕ

Την ανησυχία τους για την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης εξέφρασαν, χτες, και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες, διά μέσω του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Μάικ Μακ Κέρι, είχαν, επανειλημμένως, διατυπώσει την αντίθεσή τους στην ανοικοδόμηση του Χαρ Χόμα. Ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, Εντουαρντ Αμπινγκτον, δήλωσε, χτες, ότι τέτοιου είδους ενέργειες εκ μέρους της ισραηλινής κυβέρνησης θέτουν σε κίνδυνο την "ειρηνευτική διαδικασία" και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για το ξέσπασμα ενός νέου κύκλου βίας, ενδεχόμενο το οποίο η Ουάσιγκτον θέλει οπωσδήποτε να απομακρύνει.

Δυσαρεστημένο από την ισραηλινή κυβερνητική απόφαση εμφανίστηκε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο πρόκειται σήμερα να εξετάσει το θέμα της σύνδεσης του Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αν και δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση, έντονες φήμες ήθελαν, τουλάχιστον, τους Γάλλους ευρωβουλευτές να υποβάλουν πρόταση αναβολής της εξέτασης της σύνδεσης του Ισραήλ μέχρις ότου η κυβέρνησή του δώσει ένα τέλος στην πολιτική του εποικισμού των αραβικών εδαφών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ