Τρίτη 19 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Εθνικά επικίνδυνη πολιτική

Η πολιτική του δικομματισμού, τόνισε ο Στρ. Κόρακας, κατά τη συζήτηση χτες στη Βουλή επερώτησης της ΝΔ, είναι πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών

Η πολιτική της ΝΔ, αλλά και της κυβέρνησης στο ζήτημα των μειονοτήτων είναι πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, παρεμβαίνοντας χτες στη Βουλή σε συζήτηση επερώτησης της ΝΔ για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Ο ομιλητής άσκησε δριμύτατη κριτική στα κόμματα του δικομματισμού για τον τρόπο που χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν τη μειονότητα στη γειτονική χώρα και υπογράμμισε ότι αυτή η τακτική δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ελληνικής καταγωγής Αλβανών πολιτών. "Η λογική της ΝΔ, αλλά και ως ένα βαθμό της κυβέρνησης - σημείωσε ο κομμουνιστής βουλευτής - είναι λογική επέμβασης στα εσωτερικά άλλης χώρας. Πρέπει να δούμε, είπε ο κ. Εβερτ, τι κόμμα θέλουμε στην Αλβανία. Προς Θεού. Είναι δικαίωμα των ομοεθνών μας στην Αλβανία να επιλέξουν το κόμμα της αρεσκείας τους και δεν έχει κανένας δικαίωμα απ' έξω να τους επιβάλλει τι κόμμα θα κάνουν ή ποιο κόμμα από τα άλλα θα ενισχύσουν. Αλλιώς - αν δεν το δέχεστε αυτό - να δεχτείτε και επέμβαση στα εσωτερικά της δικής μας χώρας και να μη διαμαρτύρεστε, όταν άλλες δυνάμεις κάνουν τα ίδια σε βάρος της πατρίδας μας. Να δέχεστε τις επεμβάσεις της μίας χώρας στα εσωτερικά της άλλης ως κανόνα ρύθμισης των διεθνών και διακρατικών σχέσεων". Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην τακτική που ακολουθεί η Τουρκία, χρησιμοποιώντας τη μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι οι διαμαρτυρίες των κομμάτων του δικομματισμού, απέναντι σ' αυτή την τακτική της Τουρκίας, είναι διαμαρτυρίες υποκριτικές, που στηρίζονται όχι σε μια πολιτική αρχών για τις μειονότητες, αλλά σε μια πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, πράγμα που αποδεικνύεται απ' όσα λέγονται και γίνονται για τη μειονότητα στην Αλβανία. Ακόμη ο Στρ. Κόρακας άσκησε έντονη κριτική στη ΝΔ για το γεγονός ότι επί των ημερών της και με δική της ευθύνη εκδηλώθηκε το κύμα μετανάστευσης στην Ελλάδα, αλλά και στηρίχτηκε ο Μπερίσα να αναδειχτεί στην εξουσία.

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέπτυξε τρεις αρχές πολιτικής συμπεριφοράς απέναντι στις μειονότητες. Συγκεκριμένα:

- Οι μειονότητες να απολαμβάνουν στις χώρες που ζουν πλήρη ισοτιμία και πλήρη δικαιώματα, ίδια και ίσα με τους άλλους πολίτες.

- Οι μειονότητες να χρησιμοποιούνται ως γέφυρα φιλίας μεταξύ λαών και κρατών κι όχι ως εφαλτήριο εθνικιστικών σοβινιστικών επιδιώξεων.

- Οι μειονότητες να απολαμβάνουν στη χώρα που ζουν το δικαίωμα να διδάσκονται και να καλλιεργούν τη γλώσσα τους, να αναπτύσσουν τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα, να μαθαίνουν την ιστορία τους.

"Τα όποια προβλήματα υπάρχουν με τις μειονότητες - κατέληξε ο Στρ. Κόρακας - πρέπει να λύνονται σε μια και μόνο βάση. Στη βάση της φιλίας, της συνεργασίας και της καλής γειτονίας μεταξύ των λαών και των κρατών".

Να σημειωθεί ότι η παρέμβαση του Στρ. Κόρακα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τη ΝΔ, οι βουλευτές της οποίας με τις παρεμβάσεις τους δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να δικαιώσουν τον κομμουνιστή βουλευτή. Π. χ. ο Αν. Φούσας πρότεινε να φτιάξει το ελληνικό κράτος μητρώο Βορειοηπειρωτών και να τους χορηγήσει ειδικές κάρτες. Αραγε υπάρχουν καλύτεροι στρατολόγοι των τουρκικών επεμβάσεων στη Δυτική Θράκη;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ