Τρίτη 19 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανανδρη επίθεση σε βάρος του ΚΚΕ

Οι "γνωστοί - άγνωστοι" κύκλοι έκαψαν χτες τα γραφεία της ΚΟ του Προφήτη Ηλία στον Πειραιά

Ανανδρη απρόκλητη επίθεση σε βάρος γραφείων του ΚΚΕ εκδηλώθηκε χτες τα ξημερώματα στον Πειραιά. Μια δράκα "αγνώστων" - των γνωστών κύκλων - αφού δεν κατάφερε να τα κάνει γυαλιά - καρφιά στην Αθήνα και να αμαυρώσει το νόημα της εξέγερσης του Νοέμβρη, αφού κρατήθηκε με τη συμβολή των κομμουνιστών μακριά από το Πολυτεχνείο, επέλεξε έναν εύκολο και κυρίως "ασφαλή" για τους δράστες στόχο, για να βγάλει το αντικομμουνιστικό της μένος. Η βενζίνη και η φωτιά, που μπήκε μπροστά στην πόρτα της Κομματικής Οργάνωσης του Προφήτη Ηλία δεν κατάφερε, πάντως, να κάψει τα γραφεία ούτε, πολύ περισσότερο, να κάμψει την ενεργοποίηση και την αποφασιστικότητα του λαϊκού κινήματος, που εντείνεται. Γιατί αυτός ήταν ο τελικός στόχος.

Η ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, τους "γνωστούς - άγνωστους" κύκλους, που έκαψαν τα ξημερώματα τα γραφεία της ΚΟ του ΚΚΕ στον Προφήτη Ηλία του Πειραιά. "Η βομβιστική αυτή ενέργεια αμέσως μετά τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία για την 23η επέτειο του Πολυτεχνείου, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, εντάσσεται στις προσπάθειες, που καταβάλλουν διάφοροι μηχανισμοί να τρομοκρατήσουν το λαϊκό κίνημα, το οποίο με τη μαζική συμμετοχή και πορεία στην αμερικανική πρεσβεία διαφύλαξε τον αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του Πολυτεχνείου και δεν επέτρεψε σ' αυτούς ακριβώς τους μηχανισμούς να τον ευνουχίσουν".

Ο εμπρησμός εκδηλώθηκε στις 4.45 τα ξημερώματα. Οι δράστες είχαν βάλει φωτιά σε τρία πλαστικά δοχεία, γεμάτα βενζίνη, που είχαν τοποθετήσει μπροστά στην είσοδο των γραφείων. Η μυρωδιά ξύπνησε τους γείτονες, που κινητοποιήθηκαν και την έσβησαν. Λύγισε μόνο η σιδερένια πόρτα των γραφείων και έσπασαν τα τζάμια της, ενώ μικρές υλικές ζημιές έπαθαν το σπίτι που βρίσκεται πάνω απ' τα γραφεία και ένα διπλανό ψιλικατζίδικο.

Ενα τέταρτο αργότερα, στις 5.00, άγνωστος τηλεφώνησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης για λογαριασμό των "εξεγερμένων του Πολυτεχνείου"...

Στις 6.00 χτες το απόγευμα, η ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ διοργάνωσε πικετοφορία και κάλεσε το λαό του Πειραιά να πάρει μαζικά μέρος, για να καταγγείλει την επιθετική ενέργεια και να διαδηλώσει την απόφασή του, όπως τόνισε η γραμματέας της ΚΟ Προφήτη Ηλία, "να ξαναφτιάξουμε τα γραφεία και να είμαστε ακόμα πιο δυνατοί στη συνοικία". Η Κ. Παπαδάκη σημείωσε ακόμη ότι "είναι η δεύτερη φορά από το '93, που χτυπούν τα γραφεία μας. Τότε, το χτύπημα είχε σημειωθεί προεκλογικά και κανείς δεν είχε αναλάβει την ευθύνη. Γνωρίζουμε τους λόγους αυτών των ενεργειών. Είναι η συνεχής άνοδος του ΚΚΕ, που ενοχλεί και η ανταπόκριση του κόσμου, που βλέπει τους κομμουνιστές να στέκονται πρωτοπόροι στους αγώνες".

Με τα μέλη της ΚΝΕ να προπορεύονται κρατώντας πλακάτ, που έγραφαν "Η τρομοκρατία δε θα περάσει", και με φωνή δυνατή, οι κομμουνιστές κατήγγειλαν στους Πειραιώτες τους δράστες της επίθεσης κατά των γραφείων της ΚΟ Προφήτη Ηλία. "Οι αναρχοφασίστες τραμπούκοι ήθελαν να εκδικηθούν τους κομμουνιστές, γιατί δεν κατάφεραν να αμαυρώσουν το νόημα του Πολυτεχνείου. Γιατί οι κομμουνιστές δεν τους το επέτρεψαν, γιατί βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, για να περιφρουρήσουν το ΕΜΠ, την πορεία και τα ιδανικά της, του Νοέμβρη".

"Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές, σε ΚΚΕ και ΚΝΕ δεν πιάνουν απειλές", "Το Πολυτεχνείο ζει και μας οδηγεί", "Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη", ήταν τα τρία συνθήματα που κυριάρχησαν στην πικετοφορία που ξεκίνησε από τα γραφεία της ΚΟ και κατέληξε στην πλατεία Κοραή. Πίσω εκεί, στα γραφεία, που άφησαν το στίγμα τους οι άγνωστοι τραμπούκοι, ένα πλακάτ έμεινε πάνω στην καμένη είσοδο να καταγγέλλει την πρόκληση και να διαδηλώνει την απόφαση: "Η φασιστική πρόκληση δε θα περάσει. Οι κομμουνιστές δεν τρομοκρατούνται".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εφυγε» ο Στ. Λαμπαρδάκης (2020-05-05 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2019-11-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2017-11-17 00:00:00.0)
Εσπασαν γραφεία του ΚΚΕ (2005-01-18 00:00:00.0)
Μνημόσυνα (1997-12-14 00:00:00.0)
Ανανδρη επίθεση στα γραφεία της ΚΟ του ΚΚΕ (1997-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ