Τρίτη 19 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Η κυβέρνηση συμμετέχει στην επιχείρηση...

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ

Ανεπιτυχώς επιχείρησε χτες η κυβέρνηση στη Βουλή να αποσείσει από πάνω της την ευθύνη της ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζομένων. Κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίος, ενώ ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμιά πρόθεση καταστολής ή ποινικοποίησης των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας των πολιτών, αντιφάσκοντας με τον εαυτό του, δικαιολόγησε πλήρως την πρωτοβουλία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών να ασκήσει δίωξη για παράνομη βία κατά των εμποροϋπαλλήλων και συνδικαλιστών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του Σαββάτου 9/11/1996. Κατά τον υπουργό, ο εισαγγελέας έπραξε ορθώς, διότι βλέποντας τα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών σταθμών διαπίστωσε αξιόποινες πράξεις και ως όφειλε έπραξε το καθήκον του. "Η υπόθεση - συμπλήρωσε ο Γ. Ρωμαίος - θα πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης". Επίσης δικαιολόγησε την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στις κινητοποιήσεις, με το επιχείρημα ότι πρέπει να παρεμποδίζεται η άσκηση βίας και η εκδήλωση επεισοδίων.

Λ. Αυδής: Με τη βία των οικονομικά ισχυρών τι κάνετε;

"Ηθελα να επισημάνω - τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Αυδής - ότι η βία ασκείται κυρίως από κείνους που έχουν την οικονομική ισχύ και την αξιοποιούν για να εξανδραποδίσουν τους υπαλλήλους τους, για να τους εξαναγκάσουν να υποτάσσονται στις επιλογές τους και για να σέρνουν να στοιχίζονται πίσω τους οι μικρότερης οικονομικής δύναμης. Αυτό συμβαίνει και με τα καταστήματα. Ο ΣΕΛΠΕ επιβάλλει το ωράριο της αρεσκείας του και οι μεγαλοκαταστηματάρχες εξαναγκάζουν τους υπαλλήλους τους να υποκύψουν, τους δε μικροκαταστηματάρχες τους εξαναγκάζουν να στοιχηθούν. Αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να αποκρουστεί η βία των οικονομικά ισχυρών, να προχωρήσει στη θέσπιση ωραρίου με κανονιστική πράξη".

Στη συνέχεια ο Λ. Αυδής αναφέρθηκε στο θέμα της ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια πραγματικότητα που δεν περιορίζεται μόνο στους εμποροϋπαλλήλους. "Για να εκτιμήσουμε - είπε - την ποινικοποίηση των διαμαρτυριών, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμεί σε διάφορα στάδια της ποινικής διαδικασίας η δίωξη πολύ μεγάλου αριθμού αγροτών που είχαν λάβει μέρος σε κινητοποιήσεις του προηγούμενου χρόνου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ