Τρίτη 4 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Οι διεθνείς αντιδράσεις

Στο σύνηθες μοτίβο των δηλώσεών τους όσον αφορά στα Βαλκάνια, εκπρόσωποι της αμερικανικής διπλωματίας ζήτησαν χτες από τον Πρόεδρο Μπερίσα να κινηθεί ώστε να εξευρεθεί "δημοκρατική συναίνεση" στην Αλβανία, λαμβάνοντας υπόψη του "όλους τους παράγοντες της σημερινής πολύ ταραχώδους πολιτικής δυναμικής στην Αλβανία", όπως είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάικ Μακ Κέρι.Επιχειρώντας να τηρήσει τις ισορροπίες, ο Ερικ Ρούμπιν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ,δήλωσε ότι οι σχέσεις Ουάσιγκτον - Τιράνων είναι καλές κι ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν τις προσπάθειες του Αλβανού Προέδρου να κάνει μεταρρυθμίσεις στη χώρα, τις οποίες τον καλούν να συνεχίσει.

Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις με "μεγάλη ανησυχία", κατά τον εκπρόσωπό της, Πέτερ Χάουσμαν. Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ,σε δηλώσεις του μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, Ερβέ ντε Σαρέτ, δήλωσε ότι "δεν πρέπει να αφήσουμε την Αλβανία μόνη" και τάχτηκε υπέρ της "έκτακτης αποστολής" εκπροσώπων της ευρωπαϊκής "τρόικας" - Ολλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο - στα Τίρανα.

Ο Ιταλός υφυπουργός Εξωτερικών, Πιέρο Φασίνο, δήλωσε ότι η χώρα του "επιδιώκει την έναρξη διαλόγου κυβέρνησης και αντιπολίτευσης". Και διευκρίνισε ότι η Ιταλία "θα προσφέρει οικονομική και πολιτική βοήθεια μόνον όταν αποκατασταθεί η ομαλότητα στη χώρα".

Ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Μάλκομ Ρίφκιντ, ζήτησε με μια "σκληρή" ανακοίνωσή του να σταματήσει αμέσως ο εκφοβισμός των δημοσιογράφων στη χώρα και η αλβανική ηγεσία να συμμορφωθεί με τους κανόνες της δημοκρατίας.

Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χανς βαν Ντεν Μπρουκ διαμήνυσε από τη Μόσχα όπου βρίσκεται μαζί με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ, ότι η ΕΕ "θα καλέσει σίγουρα τον Πρόεδρο (Σαλί) Μπερίσα - αλλά και την αντιπολίτευση - να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να μη χρησιμοποιήσουν βία και να προσπαθήσουν να επιλύσουν αυτή τη σοβαρή κρίση με ειρηνικά μέσα".

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε σήμερα "να δοθεί τέλος στις βιαιότητες στην Αλβανία", ζητώντας να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ενώ ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σχεδιάζει να στείλει στα Τίρανα μία ειδική αποστολή με σκοπό να διερευνήσει τα γεγονότα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ