Τρίτη 4 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
"Δημοκρατία" διά των όπλων

ΤΙΡΑΝΑ. -

"Απαγορεύεται στους πολίτες να κυκλοφορούν σε ομάδες μεγαλύτερες των τεσσάρων (...), οι εφημερίδες θα πρέπει να παραδίδουν τα φύλλα τους στο Εθνικό Συμβούλιο Αμυνας πριν εκδοθούν (...), η Αστυνομία εξουσιοδοτείται να πυροβολεί άνευ προειδοποιήσεως οποιονδήποτε βάλλει με πέτρες ή όπλα εναντίον της".

Κλίμα εμφυλίου

Οι χτεσινές ανακοινώσεις του Αλβανού υπουργού Εσωτερικών (από την κρατική τηλεόραση) έδιναν την εντύπωση ακόμη και στον ανυποψίαστο ότι επίκειται αιματοχυσία: Πέραν των παραπάνω, ο υπουργός κάλεσε όλους τους ξένους υπηκόους να εγκαταλείψουν τη χώρα ως τις 3 το μεσημέρι χτες, διότι αμέσως μετά υπήρχε κίνδυνος για τη σωματική τους ακεραιότητα. Οποιοσδήποτε κυκλοφορεί χωρίς ταυτότητα, είπε ο υπουργός, θα οδηγείται σε αστυνομικά τμήματα. Σε περίπτωση αντίστασης, η Αστυνομία θα ανοίγει πυρ στο ψαχνό. Και οι ύποπτοι για "τρομοκρατία" θα συλλαμβάνονται.

Τανκς αναμενόταν να τοποθετηθούν χτες βράδυ στην κεντρική πλατεία του Αργυροκάστρου, για την περιφρούρηση δημόσιων κτιρίων, μετά τον προχτεσινό εμπρησμό των εγκαταστάσεων της Αστυνομίας. Οι ως τώρα ταραχές, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 15 άνθρωποι, κατά πολιτικούς παρατηρητές δεν αποκλείεται αύριο να μοιάζουν πικ-νικ...

Η άποψη της κυβέρνησης, για τα αίτια της κρίσης στη χώρα, είναι ξεκάθαρη: Κατά έναν εκπρόσωπο του Σαλί Μπερίσα "πρόκειται για εξέγερση κοινών εγκληματιών, οι οποίοι προσπαθούν να ανατρέψουν τη νόμιμη τάξη. Είναι ένοπλη εξέγερση κατά της κυβέρνησης". Ο ίδιος ο Μπερίσα επιφύλαξε στους ακροατές του ένα πιο ευφάνταστο σενάριο: "Οι κομμουνιστές αντάρτες βοηθούνται και χρηματοδοτούνται από ξένες κατασκοπευτικές υπηρεσίες", είπε. Κι υποσχέθηκε ότι θα αντιμετωπίσει τις ταραχές με "σιδηρά πυγμή".

Το Κοινοβούλιο κήρυξε "ομόφωνα" τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, βάσει της οποίας δίδεται η άδεια στην Αστυνομία να ανοίγει πυρ για να διαλύει τα πλήθη, να περιορίζει την πολιτική δραστηριότητα και την ελευθερία του Τύπου.

Συλλήψεις και συγκρούσεις

Ως το βράδυ χτες, είχαν αναφερθεί έξι συλλήψεις στη νότια πόλη Λούσνια, καθώς και κατασχέσεις πυροβόλων όπλων. Στην Αυλώνα, κατά το κρατικό αλβανικό πρακτορείο ΑΤΑ, πυρπολήθηκε ένα κέντρο επαγγελματικής εκπαίδευσης, χρηματοδοτούμενο από τη Δανία, ενώ κατά την ίδια πηγή επικρατούσε χάος στο Αργυρόκαστρο, όπου οι απεργοί πείνας φοιτητές φέρονται να σταμάτησαν τη διαμαρτυρία τους. Στα Τίρανα, τα γραφεία της εφημερίδας "Κόχα Γιόνε", πυρπολήθηκαν και καταστράφηκαν εν μέρει από επίθεση αγνώστων στη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής.

Ενοπλες ομάδες κατέλαβαν την Κυριακή στρατιωτική βάση κοντά στο Φίερι, αποσπώντας οπλισμό. Ενας στρατιωτικός διοικητής συνελήφθη από ενόπλους, αλλά αφέθηκε αργότερα ελεύθερος.

Κατά την Αστυνομία, επίσης, ένοπλες ομάδες κατέλαβαν τη ναυτική βάση στους Αγίους Σαράντα και απέσπασαν περισσότερα από 2.000 όπλα διαφόρων ειδών.

Η κατάσταση στους Αγιους Σαράντα είναι εκτός κάθε ελέγχου, κατά το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι κάτοικοι της πόλης αντέδρασαν στην επανεκλογή Μπερίσα στην Προεδρία, απαιτώντας από τον δήμαρχό τους - που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα - να στείλει στα Τίρανα το μήνυμα: "Πρόεδρε, φύγε".

Σαράντα κάτοικοι της πόλης, εκπρόσωποι πολλών εκατοντάδων που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο δημαρχείο, συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Καράγιεφ Ζέρα, ο οποίος με ματωμένο πουκάμισο - από τραύμα στο κεφάλι, μετά την αντιπαράθεσή του με διαδηλωτές - επανέλαβε ότι ο ίδιος είναι "η εξουσία" και αυτοί είναι "οι παράνομοι".

Το σκηνικό γύρω από το δημαρχείο - καμένα αστυνομικά αυτοκίνητα, το αστυνομικό τμήμα, το δικαστήριο και η έδρα των μυστικών υπηρεσιών πυρπολημένα - δίνουν την αίσθηση πεδίου μάχης. Από το Σάββατο το πρωί ακούγονταν στην πόλη σποραδικές ριπές Καλάσνικοφ και αυτόματων. Ενώ παράλληλα, ακούγονταν βολές από το πολεμικό πλοίο που έχουν καταλάβει οι εξεγερμένοι πολίτες.

Εν αναμονή ο στρατός

Αν οι δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών και η αστυνομία αποτύχουν να επιβάλουν την τάξη, θα αναλάβει δράση ο στρατός, ο οποίος έχει σε ετοιμότητα 32.000 αξιωματικούς και στρατιώτες. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι σποραδικές συγκρούσεις δεν αποκλείεται να μεταβληθούν σε γενικευμένη αντιπαράθεση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ