• Χωρίς ελπίδες, ο Ερμπακάν για συμμετοχή στην εξουσία
  • - ΑΓΚΥΡΑ.- Ο Τούρκος υπουργός Προεδρίας και αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Αντνάν Εκμέν, παραδέχτηκε δημόσια χτες ότι ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Εβρενσέλ, Μετίν Γκοπτεπέ, πέθανε, ενώ... - 1996-01-17 00:00:00.0"/>
  • Χωρίς ελπίδες, ο Ερμπακάν για συμμετοχή στην εξουσία
  • - ΑΓΚΥΡΑ.- Ο Τούρκος υπουργός Προεδρίας και αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Αντνάν Εκμέν, παραδέχτηκε δημόσια χτες ότι ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Εβρενσέλ, Μετίν Γκοπτεπέ, πέθανε, ενώ... - 1996-01-17 00:00:00.0" /> Επίσημες ευθύνες, αλλά και ερωτηματικά | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τετάρτη 17 Γενάρη 1996
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 8
    ΔΙΕΘΝΗ
    ΤΟΥΡΚΙΑ
    Επίσημες ευθύνες, αλλά και ερωτηματικά
    • Δεν "έπεσε" ο Τούρκος δημοσιογράφος που πέθανε πριν λίγες μέρες, παραδέχονται τώρα Τούρκοι αξιωματούχοι
    • Χωρίς ελπίδες, ο Ερμπακάν για συμμετοχή στην εξουσία

    ΑΓΚΥΡΑ.-

    Ο Τούρκος υπουργός Προεδρίας και αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Αντνάν Εκμέν, παραδέχτηκε δημόσια χτες ότι ο δημοσιογράφος της εφημερίδας "Εβρενσέλ", Μετίν Γκοπτεπέ, πέθανε, ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση.

    Είναι η πρώτη παραδοχή, από το επίσημο τουρκικό κράτος, του γεγονότος ότι ο συντάκτης της - αριστερής ιδεολογικής κατεύθυνσης - εφημερίδας δεν... έπεσε και χτύπησε, όπως περίπου βεβαίωναν, εν χορώ, αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, ως χτες. Ο θάνατος του δημοσιογράφου, που συνελήφθη από την Αστυνομία, καθώς παρακολουθούσε την κηδεία δύο κρατουμένων που έχασαν τη ζωή τους στην εξέγερση της Ουμρανίγιε, προκλήθηκε από εγκεφαλική αιμορραγία, λόγω χτυπημάτων που δέχτηκε στο κεφάλι.

    Ο Εκμέν δεν παραδέχτηκε, φυσικά, ότι η Αστυνομία "δολοφόνησε" τον Γκοκτεπέ, όπως καταγγέλλουν ομαδόν δημοσιογράφοι, δικηγόροι και εκπρόσωποι οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αρκέστηκε να πει πως βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας μια έκθεση για το θάνατο του δημοσιογράφου, η οποία αφού ολοκληρωθεί θα αποσταλεί στην υπηρεσιακή πρωθυπουργό, Τανσού Τσιλέρ.

    Το Ιδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας καταγγέλλει ότι το 1994, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία τηρεί, 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους "υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες", ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση - και βασανίζονταν.

    • Την ίδια ώρα, η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε "εξηγήσεις" από την αμερικανική διπλωματία, σχετικά με δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS κατά της ακολουθούμενης από την Τουρκία πολιτικής στο Κουρδικό. Το ακριβές περιεχόμενο των δηλώσεων των δηλώσεων αυτών δεν έχει γίνει γνωστό, εκτός από την αποστροφή που αναφέρεται σε "κακομεταχείριση του κουρδικού πληθυσμού από τις αρχές". Στην ίδια εκπομπή, φιλοξενήθηκαν δηλώσεις του αρχηγού του Εργατικού Κόμματος των Κούρδων, Αμπντουλάχ "Απο" Οτσαλάν.

    Η τουρκική πολιτική ηγεσία δείχνει να αντιδρά περισσότερο με βάση το θυμικό στα πρόσφατα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις εναντίον της τακτικής της στο Κουρδικό. Χτες, η Τουρκία προειδοποίησε ξανά για λήψη νομικών μέτρων για τα ξένα μέσα ενημέρωσης, που μεταδίδουν "δυσφημιστικές πληροφορίες"...

    Αρση της μονομερούς εκεχειρίας

    Οι Κούρδοι μαχητές του ΡΚΚ, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, έθεσαν τέλος στη μονομερή εκεχειρία που είχαν κηρύξει εδώ και ένα μήνα, καθώς νωρίς το πρωί χτες επιτέθηκαν σε λεωφορείο στη νοτιανατολική Τουρκία και σκότωσαν ένδεκα από τους επιβαίνοντες σε αυτό.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, οι Κούρδοι σταμάτησαν το αυτοκίνητο στην περιοχή Κουκλοκονάκ της επαρχίας Σιρνάκ, προκειμένου να ελέγξουν τις ταυτότητες των επιβατών. Τέσσερις από αυτούς ανήκαν στη φιλοκυβερνητική Πολιτοφυλακή, που αποτελείται από Κούρδους τους οποίους το κράτος εξοπλίζει και αμείβει.

    Για άγνωστους λόγους, οι Κούρδοι πυροβόλησαν και σκότωσαν τον έναν από τους επιβάτες και έβαλαν φωτιά στο λεωφορείο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους στις φλόγες άλλοι δέκα.

    Οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό στην περιοχή, προκειμένου να βρουν και να τιμωρήσουν τους δράστες, οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι.

    Πάντως, το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DEM μεταδίδει, αντίθετα, την πληροφορία ότι την επίθεση δεν πραγματοποίησαν Κούρδοι, αλλά Τούρκοι στρατιωτικοί.

    • Σε μια "συμβιβαστική λύση" κατέληξαν οι τουρκικές αρχές, όταν ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Κλάους Χενς, ζήτησε να επιτραπεί η μετάβαση της φυλακισμένης, κουρδογενούς πρώην βουλευτή Λεϊλά Ζανά στο Στρασβούργο, για να παραλάβει το "Βραβείο Ζαχάροφ". Μη θέλοντας να... κακοκαρδίσουν το Ευρωκοινοβούλιο, που πρόσφατα επικύρωσε την Τελωνειακή Ενωση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι τουρκικές αρχές επέτρεψαν να εκδοθεί διαβατήριο στο όνομα του συζύγου της, ο οποίος αναμένεται να παραστεί σήμερα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, στο Στρασβούργο, για την παραλαβή του βραβείου.Στην Λεϊλά Ζανά, η οποία εκτίει ποινή 15 χρόνων στις τουρκικές φυλακές, θα απονεμηθεί το βραβείο "Ζαχάροφ", ακριβώς για τον ίδιο λόγο που η Δικαιοσύνη της χώρας της την καταδίκασε: "Την Ελευθερία του Πνεύματος"...
    Ευσεβείς πόθοι

    Στο πολιτικό σκηνικό, ο νικητής των εκλογών, Ερμπακάν, είδε χτες και τον τελευταίο από τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων του νέου Κοινοβουλίου να καταρρίπτει το ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί του. Ο Ντενίζ Μπαϊκάλ, ηγέτης του - προερχόμενου από τους άλλοτε σοσιαλδημοκράτες - Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δήλωσε πως "κατέστη σαφές (...) ότι δε θα μπορέσουμε να συμμετάσχουμε σε τέτοιο συνασπισμό".

    Κι όμως, ο Νετσμεντίν Ερμπακάν δε δείχνει να απεμπολεί τις ελπίδες του για συμμετοχή σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα. "Εχω την εντύπωση ότι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση" (υπό την ηγεσία του Κόμματος της Ευημερίας), επέμενε χτες ο ηγέτης των ισλαμιστών.

    Τις επόμενες μέρες, πάντως, και αφού δεν κατάφερε να επιτύχει ανατροπή των προθέσεων των υπόλοιπων κομματικών αρχηγών, θα πρέπει να "παραδώσει" την εντολή πίσω στον Πρόεδρο της χώρας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    Ο Ερμπακάν μπορεί πλέον να ποντάρει μόνο σε πιθανή ολοκληρωτική ρήξη των συνομιλιών της αρχηγού του Κόμματος του Ορθού Δρόμου, Τσιλέρ, και του ηγέτη του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Γιλμάζ. Μόνο εφόσον αυτό συμβεί, υπάρχει η περίπτωση ο τελευταίος να στραφεί στον Ερμπακάν, ώστε να αποφευχθεί η διεξαγωγή νέων εκλογών...


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ