Τετάρτη 17 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
Επίσημη σύνοδος της νέας Κρατικής Δούμας

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση). -

Χτες, δηλαδή στις 16 του Γενάρη, άρχισαν οι εργασίες της Συνόδου της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βούλη) με τη νέα σύνθεση που προέκυψε από τις εκλογές στις 17 Δεκέμβρη 1995.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Νικολάι Ριάμποφ, ανακοίνωσε τη δύναμη σε βουλευτικές έδρες, που εκλέχτηκαν με τις λίστες των κομμάτων και από τις μονοεδρικές περιφέρειες. Ετσι, για τα τέσσερα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή οι έδρες κατανέμονται ως εξής: Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας 99, Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα Ρωσίας 50, Σπίτι μας - η Ρωσία 45, Γιάμπλοκο 31. Σ' αυτές προστίθενται οι έδρες από τις μονοεδρικές περιφέρειες: 58 το ΚΚΡΟ, 20 το Αγροτικό Κόμμα, 14 το Γιάμπλοκο, 10 το Σπίτι μας - η Ρωσία, 9 η Δημοκρατική Επιλογή της Ρωσίας, 9 ο συνασπισμός "Η εξουσία στο λαό" του Νικολάι Ριζκόφ, 5 το Συνέδριο των Ρωσικών Κοινοτήτων, 1 ο συνασπισμός "Κομμουνιστές - Εργαζόμενη Ρωσία - Για τη Σοβιετική Εξουσία" και άλλα.

Κύριο θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν η εκλογή προέδρου της Κρατικής Δούμας. Οι κομμουνιστές πρότειναν τον 49χρονο βουλευτή Γκενάντι Σελεζνιόφ. Στην προηγούμενη σύνθεση της Κρατικής Δούμας ήταν αντιπρόεδρος του Σώματος. Το Γιάμπλοκο πρότεινε τον Βλαντίμιρ Λουκίν, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Δούμας για τις Διεθνείς Σχέσεις. Ιδιαίτερα εκδηλώθηκε ο οπορτουνισμός ενός από τους ηγέτες του Σοσιαλιστικού Κόμματος των Εργαζομένων του Αλεξάντρ Μάλτσεφ. Μετά που το κόμμα "Σπίτι μας - η Ρωσία" του πρωθυπουργού Βίκτορ Τσερνομίρντιν αρνήθηκε να προτείνει τον υποψήφιό του, έγινε γνωστό ότι κλίνει προς την επανεκλογή του πρώην προέδρου της Δούμας Ιβάν Ρίμπκιν, ο Μάλτσεφ προτείνει τον Ρίμπκιν. Κάτι περισσότερο, δήλωσε ότι αλλάζει τις "κομμουνιστικές αντιλήψεις" του και κάλεσε τους κομμουνιστές να αποσύρουν την υποψηφιότητα του Σελεζνιόφ και να ψηφίσουν τον Ρίμπκιν. Ο πρόεδρος του ΦΔΚΡ Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι απέσυρε την υποψηφιότητά του, δηλώνοντας ότι "θα ασχοληθεί με τις προεδρικές εκλογές". Κατά τη διαδικασία, τώρα, της ψηφοφορίας για τον πρόεδρο της Δούμας μεταξύ των τριών υποψηφίων, από τους 447 παρόντες βουλευτές (3 απουσίαζαν), που συμμετείχαν στην πρώτη ψηφοφορία ο Σελεζνιόφ έλαβε 216 ψήφους, ο Ρίμπκιν 166 και ο Λουκίν 56. Για να εκλεγεί ο πρόεδρος απαιτούνται 226 ψήφοι των βουλευτών (10 ακόμα χρειαζόταν ο Σελεζνιόφ). Επομένως, θα ακολουθήσει επαναληπτική ψηφοφορία ανάμεσα στον Σελεζνιόφ και τον Ρίμπκιν. Ο Ζιρινόφσκι, όμως, προκάλεσε φασαρία, ζητώντας να μη γίνει η επαναληπτική ψηφοφορία την ίδια μέρα, με το αιτιολογικό ότι οι βουλευτές του κόμματός του έχουν φύγει από το Κοινοβούλιο και γι' αυτό και δεν μπορούν να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία. Ολα δείχνουν ότι η αντίδραση του Ζιρινόφσκι σχετίζεται, με την πρόθεσή του να επανεκλεγεί ο Ρίμπκιν πρόεδρος της Δούμας. Μέχρι αργά το βράδυ δεν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της επαναληπτικής ψηφοφορίας.

  • Ο πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν δέχτηκε την παραίτηση του πρώτου αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αρμόδιου για τις ιδιωτικοποιήσεις Ανατόλι Τσουμπάις. Η αντιπολίτευση έχει ζητήσει επανειλημμένα την απομάκρυνση του Τσουμπάις από την κυβέρνηση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ