Τετάρτη 17 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκτακτα μέτρα ενόψει των παλαιστινιακών εκλογών

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.-

Φόβους για έξαρση της βίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους την ημέρα των παλαιστινιακών εκλογών εξέφρασε, χτες, ο αντιπρόσωπος του Παλαιστίνιου ηγέτη στην Ιερουσαλήμ. Οι ισραηλινές αρχές δεσμεύτηκαν να πάρουν κάθε δυνατό μέτρο προστασίας, ενώ απέκλεισαν, ήδη, την πόλη της Βηθλεέμ μετά από τον τραυματισμό ενός Ισραηλινού πολίτη. Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επαναδιατύπωνε την υποστήριξη της χώρας του προς το Ισραήλ και τις ειρηνευτικές προσπάθειες που καταβάλλει.

Εκκληση προς τους, περίπου, 600 διεθνείς παρατηρητές να πάρουν έκτακτα μέτρα για την προστασία των Παλαιστινίων ψηφοφόρων που κατοικούν στην Ιερουσαλήμ απηύθυνε, χτες, ο Φαϊσάλ Χουσεϊνί εκπρόσωπος της παλαιστινιακής διοίκησης στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με τη συμφωνία που έχει γίνει ανάμεσα στην παλαιστινιακή αρχή και στην ισραηλινή κυβέρνηση ως εκλογικά τμήματα για τις παλαιστινιακές εκλογές θα χρησιμοποιηθούν τα ταχυδρομεία της πόλης. Η ισραηλινή κυβέρνηση, όμως, αποφάσισε πέντε από αυτά να λειτουργήσουν, συγχρόνως, και για το ισραηλινό κοινό, παρ' όλο που οι παλαιστινιακές εκλογές θα γίνουν το Σάββατο που είναι ημέρα αργίας για τους Εβραίους.

Παρά τη δέσμευση της ισραηλινής αστυνομίας ότι θα θέσει σε επιφυλακή τις δυνάμεις της προς αποφυγή συμπλοκών ανάμεσα σε Παλαιστινίους και ακροδεξιούς Ισραηλινούς, ο Χουσεϊνί ζήτησε από τον επικεφαλής των διεθνών παρατηρητών και πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ να μεσολαβήσει, ώστε να μη λειτουργήσουν για το κοινό τα ταχυδρομεία. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι ακροδεξιοί Ισραηλινοί, επικαλούμενοι προσωπικές υποθέσεις, θα εισέλθουν στα εκλογικά τμήματα - ταχυδρομεία και θα προπηλακίσουν τους Παλαιστινίους ψηφοφόρους.

Λίγες ώρες πριν από την έκκληση του Φαϊσάλ Χουσεϊνί, ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε την πόλη της Βηθλεέμ μετά από επίθεση, που δέχτηκε εκεί από αγνώστους, ένας ισραηλινός επιχειρηματίας. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο αποκλεισμός αυτός έχει προληπτικό χαρακτήρα, αφού παρατηρείται μια όξυνση της έντασης ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους λίγες ημέρες πριν από τις παλαιστινιακές εκλογές.

Στις παλαιστινιακές εκλογές αναφέρθηκε και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Αλ Γκορ, που ολοκλήρωσε, χθες, την περιοδεία του στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Αλ Γκορ διατύπωσε την ευχή η εκλογική διαδικασία να διεξαχθεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο Αμερικανός αξιωματούχος επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στο πλευρό του Ισραήλ και ότι θα στηρίξουν κάθε ενέργειά του προς την κατεύθυνση της υπογραφής συμφωνίας ειρήνης με τη Συρία. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γαλλία, της οποίας ο υπουργός Εξωτερικών Ερβέ ντε Σαρέτ πραγματοποιεί επίσκεψη στο Λίβανο και στη Συρία, έχουν προσφερθεί να αποστείλουν στρατεύματα, που θα πάρουν θέσεις στα υψώματα του Γκολάν στην περίπτωση που το Ισραήλ δεχτεί να αποχωρήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ