Τετάρτη 6 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διπλή ανευθυνότητα

Το υπουργείο Υγείας σιωπά, με αφορμή τη μόλυνση γυναίκας από τον ιό του ΕΪΤΖ, που έκανε τεχνητή γονιμοποίηση, για την περίπτωση εμπορίας ανθρωπίνων ιστών, ενώ οι επιστήμονες που συνέταξαν το σχετικό πόρισμα - αν και έχουν μπροστά τους τρομακτικά ηθικά διλήμματα - περιορίζουν το γεγονός στην τήρηση απλών κανόνων υγιεινής

Με απαράδεκτο τρόπο το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας προσπερνά το βασικό θέμα, που προέκυψε με τη μόλυνση γυναίκας απ' τον ιό του ΕΪΤΖ από μολυσμένο σπέρμα, στην προσπάθειά της να μείνει έγκυος με εξωσωματική γονιμοποίηση: Πέρα, δηλαδή, απ' την τραγική περίπτωση της ίδιας της γυναίκας, αυτό που έρχεται στην επικαιρότητα είναι η εμπορία ανθρώπινων οργάνων, όπως είναι και το σπέρμα, και η οποία απαγορεύεται ρητά.

Στο πόρισμα που εξέδωσε χτες το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, πέραν του ότι αντιμετωπίζεται εξ απαλών ο μικροβιολόγος, τον οποίο κατήγγειλε η 30χρονη γυναίκα, επιχειρείται μια προσέγγιση του θέματος μέσω της τήρησης κάποιων εγκυκλίων, όταν αναγνωρίζεται από όλους το νομοθετικό κενό και ομολογείται το ανεξέλεγκτο σε αυτές τις δραστηριότητες.

Με το θέμα ασχολήθηκε χτες και η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και αναμένεται να εκδώσει σήμερα ανακοίνωση. Ο γγ της ΟΕΝΓΕ, Π. Κοντολέων,δήλωσε στο "Ρ" ότι το υπουργείο στην ανακοίνωσή του δεν είπε τίποτε "για τον τρόπο και πότε εγκρίθηκε η δυνατότητα εμπορίας ανθρωπίνων ιστών". "Το υπουργείο, πρόσθεσε, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του γιατί δεν είναι δυνατόν να γίνεται εμπορία των ανθρώπινών ιστών. Πρέπει να προχωρήσει στην άμεση θεσμοθέτηση του νομικού πλαισίου, που θα δίνει τη μοναδική ευθύνη στο δημόσιο τομέα. Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, όπως το "Αλεξάνδρα" και το "Ελενα", έχουν εμπειρίες και τα αποτελέσματά τους είναι διεθνώς αναγνωρισμένα".

Το πόρισμα το οποίο εξέδωσε Επιτροπή του υπουργείου μιλά αόριστα για την προκαταρκτική εξέταση, "που πρέπει να αρχίσει από τις μονάδες, στις οποίες - κατά την καταγγελία - έγινε η προσπάθεια τεχνητής γονιμοποίησης". Μάλιστα, η Επιτροπή φαίνεται αδύναμη για τη διεξαγωγή άμεσων ελέγχων απ' την ίδια, καθώς αναφέρει ότι "θα ζητήσει" απ' τις ελεγχόμενες μονάδες να εξετάσει αν έγινε παραβίαση κάποιων εγκυκλίων και, στην περίπτωση που το αρνηθούν, θα ζητήσουν την επέμβαση της εισαγγελικής αρχής. Μ' άλλα λόγια, τα λόγια του υπουργείου είναι άνευ αντικρύσματος, αν οι ελεγχόμενοι πουν "όχι", και οι άμεσοι έλεγχοι σε ένα τόσο εξειδικευμένο θέμα ανατίθενται στη Δικαιοσύνη - και μια τέτοια εκχώρηση είναι, τουλάχιστον, επιστημονικώς υποτιμητική.

Κατά τα άλλα, στο πόρισμα διατυπώνεται ευκρινώς ότι ο καταγγελλόμενος από την 30χρονη είναι ένας μικροβιολόγος, ο οποίος δήλωσε ότι δε διατηρεί τράπεζα σπέρματος, ότι δεν έχει ανάμειξη ή επαφή με πρόσωπα που κάνουν χρήση σπέρματος, αλλά μόνο διακινεί νωπό σπέρμα. (Και ούτε λίγο - ούτε πολύ εδώ κανείς μπορεί να αναφωνήσει αβίαστα: "Ζήτωσαν οι μεσάζοντες"). "Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, το σπέρμα προέρχεται από οχτώ σταθερούς σπερμοδότες, οι οποίοι - πάντα κατά τους ισχυρισμούς του - υποβάλλονται περιοδικά σε εξετάσεις για σύφιλη, ΕΪΤΖ κλπ., γεγονός που δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί επαρκώς από την Επιτροπή", αναφέρει το πόρισμα, που υπογράφεται από πέντε επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Ε. Καλοκαιρινός.

Και το δραματικό στοιχείο του ίδιου του πορίσματος - όταν αναφύονται τρομακτικά ηθικά ζητήματα και διλήμματα για τον ίδιο τον άνθρωπο - είναι ο περιορισμός του θέματος στην τήρηση απλών κανόνων υγιεινής. "Κατόπιν αυτού, καταλήγει το πόρισμα, θα πρέπει να ελεγχθεί κατά πόσον οι μονάδες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, που χρησιμοποιούν σπέρμα για τεχνητή γονιμοποίηση, ακολουθούν και εφαρμόζουν τους κανόνες υγιεινής, όπως διατυπώνονται στην εγκύκλιο και την οδηγία του υπουργείου Υγείας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ