Τετάρτη 6 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μέτωπο για στήριξη της ΑΓΝΟ

Με ανακοίνωσή της η ΚΟΘ του ΚΚΕ εκφράζει την υποστήριξή της για τη σωτηρία της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων

Το ξεπούλημα της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ μεθοδεύει η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΑΤΕ στα πλαίσια της επιχείρησης ιδιωτικοποίησης, κάθε δημόσιου κοινωφελούς και συνεταιριστικού οργανισμού, που επιβάλει η ΕΕ προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και στη συγκεκριμένη περίπτωση των γαλακτοβιομηχανιών ΦΑΓΕ, ΔΕΛΤΑ, ΜΕΒΓΑΛ και ΝΕΣΤΛΕ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Αγροτικού Τμήματος της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Το συνεταιριστικό εργοστάσιο της ΑΓΝΟ, επισημαίνεται, έχει φθάσει σε σημείο χρεοκοπίας με έλλειμμα 22 δισ. δραχμές που προέρχεται κυρίως από τα ψηλά επιτόκια και τους τόκους υπερημερίας της ΑΤΕ, την αδιαφάνεια των χρηματοδοτήσεων και το "κοινωνικό κόστος" που οι κυβερνήσεις φόρτωσαν αλλά δεν αναγνώρισαν ποτέ. Η σχετική ρύθμιση χρεών ύψους 11 δισ. δραχμών που έγινε πριν λίγο χρόνο όχι μόνον δε βοηθάει στην ανάπτυξη της εταιρίας αλλά έχει επιβαρύνει τη θέση της, αφού οι όροι ρύθμισης είναι αντιαναπτυξιακοί, δυσβάστακτοι και καθαρά εισπρακτικοί. Προβλέπουν παρακράτηση 8 δρχ. το κιλό από τις τιμές του γάλατος, καθυστέρηση της πληρωμής των παραγωγών, απολύσεις εργαζομένων και παρακράτηση δεδουλευμένων, συρρίκνωση δραστηριοτήτων και ξεπούλημα άλλων στους ιδιώτες, ενώ η χρηματοδότηση από την ΑΤΕ συνεχίζεται με τοκογλυφικό τρόπο.

Το ΚΚΕ, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΚΟΘ, θεωρεί ότι η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει και να εφαρμοστεί άλλη πολιτική στήριξης και ανάπτυξης: Με ρύθμιση χρεών, με τρόπο που να δίνει προοπτική, χαμηλότοκη χρηματοδότηση και έλεγχο των χρηματοδοτήσεων με τη συμμετοχή των εργαζομένων, με αξιοποίηση όλου του στελεχικού και εργατοϋπαλληλικού προσωπικού, με στήριξη της λειτουργίας όλων των τμημάτων του εργοστασίου και προστασία από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τα εισαγόμενα, την κατάργηση των ποσοστώσεων που επιβάλει η ΕΕ στην παραγωγή γάλατος και την κτηνοτροφία γενικότερα.

Το ΚΚΕ, όπως σημειώνεται, δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία - κι αυτό υπογράμμισε και με την επίσκεψή της η ΓΓ της ΚΕ Αλ. Παπαρήγα - προβάλλοντας την ανάγκη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της συνεταιριστικής οργάνωσης. Στην κατεύθυνση αυτή, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΚΟΘ, χρειάζεται να δημιουργηθεί ενιαίο αγωνιστικό μέτωπο των εργαζομένων και των αγροτών - παραγωγών ώστε να διεκδικήσουν την ανάπτυξη της βιομηχανίας σε όφελος των εργαζομένων και των κτηνοτρόφων.

Οι εργαζόμενοι

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης που διαμορφώνεται σε βάρος της ΑΓΝΟ και των εργαζομένων της, το Σωματείο εργατών, τεχνητών και υπαλλήλων της γαλακτοβιομηχανίας συνοδευόμενο από το γεν. γραμματέα της ΓΣΕΕ, επισκέφθηκε τη Δευτέρα 4 Μάρτη τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Λ. Κανελλόπουλο. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Σωματείου, ο υφυπουργός έκρινε θετικά τα αιτήματα των εργαζόμενων και υποσχέθηκε άμεση λύση σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους. Ακόμα ο Λ. Κανελλόπουλος δεσμεύτηκε να παρέμβει θετικά ώστε να εξεταστούν τα αιτήματα και τα προβλήματα της ΑΓΝΟ με την ανάλογη προσοχή που αρμόζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ