Τετάρτη 6 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μάρτης, ο Παλουκοκαύτης...

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Νομός Αχα'ϊας. Αποκλεισμένα χωριά και στη Φωκίδα. Για σήμερα η ΕΜΥ προβλέπει νέα κακοκαιρία

Ο φετινός Μάρτης επιβεβαίωσε τη λαϊκή παροιμία "Μάρτης, γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης", καθώς, εδώ και μια βδομάδα, το κρύο, τα χιόνια και οι δυνατοί βοριάδες συνεχίζουν τη ...δράση τους. Ετσι, το τοπίο σε ολόκληρη τη χώρα ήταν και χτες χειμωνιάτικο, ενώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και σήμερα.

Στη βόρεια Ελλάδα, το χιόνι χτες έπεφτε πυκνό, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία, ενώ στα περισσότερα μέρη ο υδράργυρος έκανε "βουτιά" κάτω από το μηδέν. Η χαμηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε στο Νευροκόπι και στα Γιάννενα (μείον εφτά βαθμοί). Με δυσχέρεια, γινόταν η κυκλοφορία των οχημάτων στα επαρχιακά οδικά δίκτυα των νομών της δυτικής Μακεδονίας. Με αντιολισθητικές αλυσίδες γινόταν η συγκοινωνία από το 30ό - 39ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κοζάνης - Θεσσαλονίκης, από το 75ο - 100ό χιλιόμετρο του εθνικού δρόμου Κοζάνης - Ιωαννίνων, στις περιοχές Βιτσίου και Χολομώντα, από το 70ό - 80ό χιλιόμετρο του δρόμου Θεσσαλονίκης - Ιερισσού, στο δρόμο Ν. Σάντας - Κεχρών, ενώ 24 χωριά ήταν αποκλεισμένα στη Ροδόπη και τρία στα Γρεβενά.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνονταν η συγκοινωνία στους δρόμους Ιωαννίνων - Τρικάλων (μέσω Κατάρας), Ιωαννίνων - Κοζάνης (μέσω Πενταλόφου), ενώ τέσσερα χωριά σε Ζαγόρι και Μέτσοβο ήταν αποκλεισμένα. Στη Μαγνησία, η συγκοινωνία Βόλου - Τσαγκαράδας γινόταν με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Η κακοκαιρία έπληξε και το Νομό Φθιώτιδας, όπου δε λειτούργησαν τα σχολεία και δεν κινήθηκαν τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, ενώ κλειστοί ήταν οι δρόμοι του ορεινού οδικού δικτύου. Επίσης κλειστοί ήταν οι δρόμοι Αμφίκλειας - χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού, από Λαμία προς Δομοκό, Καρπενήσι, Ιτέα, Καρδίτσα, με αντιολισθητικές αλυσίδες γινόταν η συγκοινωνία στο δρόμο Θερμοπυλών - Αντιρρίου (25ο - 46ο χιλιόμετρο) και δυο χωριά ήταν αποκλεισμένα.

Στη Φωκίδα 27 χωριά ήταν αποκλεισμένα, με δυσχέρειες κυκλοφορούσαν τα οχήματα στο δρόμο Αράχωβας προς το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, Λιβαδειάς - Δελφών, ενώ κλειστός ήταν ο δρόμος Λαμίας - Αμφισσας μετά τον Μπράλο.

Στην Αττική είχε κλείσει ο δρόμος Π. Πεντέλης - Αγ. Πέτρου - Ν. Μάκρης. Με αντιολισθητικές αλυσίδες γινόταν η συγκοινωνία στους δρόμους Μαλακάσας - Αγ. Μερκουρίου, κτήματος Τατοϊου - Κατσιμιδίου, στο δρόμο προς Πάρνηθα (από το 26ο χιλιόμετρο).

Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στο Νομό Αχαϊας ανάγκασαν το νομάρχη της να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αποκλεισμένα ήταν τα περισσότερα χωριά του νομού, ενώ ανοιχτή ήταν μόνο η εθνική οδός Αθήνας - Πάτρας, δε γινόταν η συγκοινωνία στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού, όπως και του δρόμου Διακοφτού - Καλαβρύτων από το 5ο χιλιόμετρο, αλλά και Πάτρας - Τρίπολης (από το 62ο).

Στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, κλειστοί ήταν χτες οι επαρχιακοί δρόμοι Ανδρίτσαινας προς το ναό του Επικούρειου Απόλλωνα (από το 2ο χιλιόμετρο), Τρίπολης - Λεβιδίου (μέσω Νεμέας), η παλιά εθνική Κορίνθου - Αργους (από το 28ο χιλιόμετρο), Αργους - Τρίπολης (23ο - 48ο χιλιόμετρο). Με διακοπές γινόταν η συγκοινωνία στους δρόμους Τρίπολης - Πύργου (60ό - 70ό χιλιόμετρο), Λάλα - Λάμπειας (από το 17ο), Ξυλοκάστρου - Τρικάλων (από το 14ο), ενώ 40 χωριά ήταν αποκλεισμένα σε Αρκαδία - Κορινθία και άλλα πέντε στην Ηλεία.

Για σήμερα, η ΕΜΥ προβλέπει τη συνέχιση της κακοκαιρίας, αφού θα επικρατήσουν δυνατοί βοριάδες και χαμηλές θερμοκρασίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ