Τετάρτη 6 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΤΑΥΡΟΥ
Κατάκτηση των εργαζομένων η δωρεάν παιδεία

Ημερίδα με θέμα "Η δημόσια εκπαίδευση σήμερα" πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Πανδημοτικής Επιτροπής Παιδείας

"Πόσα σχολεία θα υπήρχαν στις φτωχογειτονιές, στα απομονωμένα χωριά, στις επαρχιακές κωμοπόλεις, αν δεν υπήρχε η δημόσια εκπαίδευση; Αν το κράτος δεν επέβαλε την υποχρεωτική εκπαίδευση, αν δεν έχτιζε σχολεία, αν δεν πλήρωνε δασκάλους, πόσοι από τους οικονομικά ασθενέστερους, από την πλειοψηφία δηλαδή του λαού μας, θα μπορούσαν να απολαύσουν αυτό το αγαθό;".

Η σημασία της δημόσιας εκπαίδευσης σήμερα τονίστηκε στη διάρκεια της ημερίδας με θέμα "Η δημόσια εκπαίδευση σήμερα", που διοργάνωσε προχτές η Πανδημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Ταύρου. Εισηγητές της ημερίδας ήταν ο αντιδήμαρχος Σ. Κονιδάρης,ο οποίος ανέπτυξε το θέμα "Η δημόσια εκπαίδευση σήμερα" και ο Η. Θερμός,πρόεδρος Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα "Το ολοκληρωμένο δημόσιο πανεπιστήμιο της εποχής μας".

"Η δημόσια εκπαίδευση, αυτό το κοινωνικό αγαθό, αυτή η μεγάλη κατάκτηση για τους εργαζόμενους, βρίσκεται σε κίνδυνο, γιατί η υποβάθμισή του το καθιστά ανίκανο να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών", τόνισε ο Σ. Κονιδάρης. Είπε επίσης ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία λυκείου ενιαίου πολυκλαδικού, με γενικές γνώσεις ακαδημαϊκού χαρακτήρα, ανοιχτού στην κοινωνία, κατάργηση των δεσμών και προκαταρκτικό στάδιο για τα πανεπιστήμια, με αξιολόγηση των υποψηφίων από πανεπιστημιακούς.

Οι προτάσεις όμως της πολιτείας είναι τελείως διαφορετικές, υπογράμμισε ο Σ. Κονιδάρης. "Υπάρχουν, είπε, προτάσεις με τον παραπλανητικό όρο αποκέντρωση ή με τη μεταφορά της ευθύνης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κρύβοντας τον κίνδυνο μέσα από μια τέτοια διαδικασία να μεταβιβαστεί η ευθύνη μέσω των δήμων στους ιδιώτες και με αντικειμενικό σκοπό η εκπαίδευση να γίνει ανταποδοτική".

Τη λεγόμενη "αποκέντρωση" κατήγγειλε και ο νομαρχιακός σύμβουλος Αθήνας Χ. Λαζαρίδης, ο οποίος τόνισε ότι με την παραχώρηση αρμοδιοτήτων των σχολείων στην Τ.Α. θα προκύψουν διάφοροι τύποι σχολείων, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα των δήμων.

Ο Η. Θερμός τόνισε ότι το 6,9% του κρατικού προϋπολογισμού απέχει πολύ από το επιθυμητό ποσό για τη σωστή λειτουργία των πανεπιστημίων, ενώ ο κίνδυνος της ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων προβάλλει απειλητικά. Σημείωσε μάλιστα την ανάγκη αναβάθμισης της δημόσιας παιδείας στην ανώτατη εκπαίδευση, για να ανατραπεί ο τυχόν κίνδυνος ιδιωτικοποίησής τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μόνη λύση ο οργανωμένος, μαζικός και λαϊκός αγώνας(2010-02-24 00:00:00.0)
«Αθώες» ημερίδες για τον εξωραϊσμό της υποβάθμισης(2006-02-25 00:00:00.0)
Διεκδικούν δυναμικά(2004-12-14 00:00:00.0)
Ανοίγει το σχολείο στους σπόνσορες(2004-05-18 00:00:00.0)
Οραματίζεται Παιδεία της...«Κόκα Κόλα»(2004-02-21 00:00:00.0)
Αναγκαία η εκπαίδευση της οικογένειας(2001-09-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ