Τετάρτη 6 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Αναβαθμίζεται η εξάρτησή της

Στα χέρια των περιφερειαρχών η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η κυβέρνηση αποφάσισε την αντικατάσταση των περιφερειακών διευθυντών με διοικητικούς υφισταμένους των περιφερειαρχών, καθώς και την κατάργηση του νομαρχιακού ταμείου, μέσω της θεσμοθέτησης του περιφερειακού

Την ενίσχυση των 13 περιφερειών της χώρας με τις αρμοδιότητες, που ασκούν σήμερα οι 53 περιφερειακοί διευθυντές σε επίπεδο νομών και την αντικατάσταση του διορισμένου περιφερειακού διευθυντή, με ανώτερο διοικητικό υπάλληλο που θα εξακολουθεί να είναι υφιστάμενος του γενικού γραμματέα της περιφέρειας, αποφάσισε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την κατάργηση του περιφερειακού διευθυντή "έτσι όπως είναι γνωστός σήμερα", καθώς και τη συγκρότηση της περιφέρειας "ως μια μονάδα κρατικής οντότητας". Πρόσθεσε, ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου θα υλοποιηθεί με "άμεση πρωτοβουλία", χωρίς να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία κατάθεσης του νέου νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνεται η "κατάργηση" του περιφερειακού διευθυντή.

Ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωσε, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο τού έδωσε έγκριση να καταθέσει σύντομα νομοσχέδιο βάσει του οποίου θα καταργηθεί ο περιφερειακός διευθυντής και θα αντικατασταθεί από ανώτερο υπηρεσιακό υπάλληλο, που θα ασκεί την εξουσία της κεντρικής διοίκησης στο επίπεδο του νομού. Ο υπάλληλος αυτός θα υπάγεται, βέβαια, απευθείας στον περιφερειάρχη, στον οποίο μεταβιβάζονται ουσιαστικά όλες οι αρμοδιότητες του περιφερειακού διευθυντή. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι δεν άλλαξε η ουσία της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού οι σχετικές αποφάσεις όχι μόνο δε χαλαρώνουν τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της κεντρικής διοίκησης στην ΤΑ, αλλά και η συγκρότηση των περιφερειών σε ενιαίες διοικητικές μονάδες της κεντρικής διοίκησης παραπέμπουν στα "αζήτητα" το αίτημα για τη θεσμοθέτηση της τριτοβάθμιας αυτοδιοίκησης. Στην προέκτασή της, αυτή η πολιτική παραπέμπει ευθέως στο γενικότερο σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το ρόλο που επιφυλάσσει το Διευθυντήριό της στις περιφέρειες.

Με αυτές τις αποφάσεις αποδεικνύεται, επίσης, ότι οι αιρετοί νομάρχες κοιτούσαν μέχρι τώρα το δέντρο, αντί για το δάσος, αφού είχαν αναγάγει σε πανάκεια, για τη λύση των υπαρκτών προβλημάτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, την αντικατάσταση του περιφερειακού διευθυντή από διοικητικό υπάλληλο, αίτημα που ικανοποιείται χωρίς όμως να λύνει στην πράξη κανένα πρόβλημα της αυτοδιοίκησης, εκτός ίσως από κάποια προβλήματα νομής της εξουσίας σε τοπικό επίπεδο.

Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι αυτή η εξέλιξη ήταν προδιαγεγραμμένη ήδη από καιρό. Ο ίδιος ο υπουργός ανέφερε ότι η ενίσχυση της περιφέρειας θα γίνει και με τη δημιουργία περιφερειακού ταμείου, κάτι που είχε εξαγγελθεί ήδη στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στη Ρόδο, ενώ και στη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναφέρθηκε, η συγκρότηση των περιφερειακών ταμείων, σύμφωνα με το Ν. 2218. Αυτό σημαίνει, ότι το περιφερειακό ταμείο - που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου - και η περιφέρεια, που θα υπόκειται στον άμεσο έλεγχο της κεντρικής διοίκησης, θα "μεταφράζει" κατά το δοκούν την οικονομική πολιτική για την αυτοδιοίκηση.

Τέλος, παρά τις διαβεβαιώσεις του Α. Τσοχατζόπουλου ότι οι αποφάσεις για τον θεσμό του περιφερειακού διευθυντή πάρθηκαν ομόφωνα από τα μέλη της κυβέρνησης, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος και ο υπουργός Μεταφορών Χ. Καστανίδης διαφώνησαν. Ο μεν πρώτος ζήτησε τη διατήρηση του θεσμού για λίγο διάστημα ακόμα, λόγω εκκρεμοτήτων σε οικονομικά ζητήματα, όπως η εποπτεία στις εφορίες και τα τελωνεία, ενώ ο δεύτερος ζήτησε να παραμείνει το καθεστώς ως έχει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ