Τετάρτη 6 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ
Η κυβέρνηση περιμένει να κουραστούν...

Το νομοσχέδιο για το σωφρονιστικό σύστημα δε θα κατατεθεί στη Βουλή, τη στιγμή που εξακολουθούν να συνεχίζονται οι εξεγέρσεις, υπονόησε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης

Αναμονή για τον εκφυλισμό των εξεγέρσεων των κρατουμένων στις φυλακές. Αυτή φαίνεται να είναι η μόνη τακτική που έχει επιλέξει και εφαρμόζει η κυβέρνηση, μετά το ξέσπασμα και της νέας αλυσίδας εξεγέρσεων στις φυλακές όλης της χώρας. Χτες έκρυθμη ήταν η κατάσταση στις φυλακές των Λάρισας, Χίου, Κρήτης και Διαβατών,στάση σημειώθηκε και στα Τρίκαλα,ενώ στην Πάτρα και στην Κέρκυρα μάλλον οδηγείται σε εκτόνωση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλος άφησε χτες να εννοηθεί ότι το νομοσχέδιο για το σωφρονιστικό σύστημα δε θα κατατεθεί στη Βουλή, τη στιγμή που εξακολουθούν να συνεχίζονται οι εξεγέρσεις. "Σε κάθε περίπτωση ένα είναι δεδομένο, είπε ο υπουργός. Το κράτος δεν ενεργεί υπό εκβιασμό. Το νομοσχέδιο, στο πλαίσιο του ομόφωνου πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής, αντιμετωπίζει μια σειρά από προβλήματα, γιατί αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης και όχι γιατί αυτό είναι μέσο αποκατάστασης της τάξης".

Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας,ο οποίος δήλωσε ότι η κατάσταση βαίνει προς εκτόνωση. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ θέλησε να καλύψει το κυβερνητικό κενό, ζητώντας δυναμικές ενέργειες για να τερματιστούν οι εξεγέρσεις.

Πάτρα - Κέρκυρα

Στην Πάτρα η κατάσταση είναι στάσιμη και σε μια φάση αναμονής. Οι κρατούμενοι, εκτός από την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου Βενιζέλου, άλλο ένα βασικό αίτημα που έθεσαν ήταν να μην υπάρξουν πειθαρχικά και άλλα κατασταλτικά μέτρα μετά την παράδοση της φυλακής, αίτημα που έκανε αποδεκτό το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Και στην Κέρκυρα η κατάσταση είναι ανάλογη με εκείνη της Πάτρας. Οι φυλακές παραμένουν ακόμη υπό τον έλεγχο των κρατουμένων, ενώ εκφράζονται και φόβοι μήπως αποδράσουν κρατούμενοι, αφού κυκλοφορούν φήμες ότι κάποιοι από τους φυλακισμένους έσκαψαν υπόγειο τούνελ. Εκτακτα μέτρα έχουν παρθεί και στις φυλακές των Ιωαννίνων,μετά από παρέμβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Εχει δοθεί εντολή για αυστηρή φρούρηση και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό των φυλακών για να αποτραπεί τυχόν στάση των κρατουμένων.

Στη Χίο

Υπό τον έλεγχο των κρατουμένων συνεχίζουν να παραμένουν οι φυλακές της Χίου. Θετική εξέλιξη ήταν η απελευθέρωση του διευθυντή των φυλακών Μ. Γιάλη και των τριών σωφρονιστικών υπαλλήλων. Από προχτές το βράδυ στη Χίο βρίσκονται και δύο διμοιρίες των ΜΑΤ που μεταφέρθηκαν με C 130. Κάποιες πληροφορίες φέρουν τους Ελληνες κρατούμενους διατεθειμένους να παραδώσουν τις φυλακές και να αντιδρούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι αλλοδαποί συνάδελφοί τους.

Στη Λάρισα

Ενταση επικράτησε χτες το μεσημέρι στις Δικαστικές Φυλακές της Λάρισας, όπου συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα η εξέγερση, όταν οι κρατούμενοι ζήτησαν τη μεταφορά ενός ασθενούς στο νοσοκομείο. Επειδή το ασθενοφόρο αργούσε, οι κρατούμενοι αντέδρασαν έντονα, με αποτέλεσμα οι δεσμοφύλακες να ρίξουν δακρυγόνα και οι κρατούμενοι να ανταπαντήσουν με εύφλεκτα υλικά.

Εξάλλου από προχτές το βράδυ οι Φυλακές Λάρισας βρίσκονται στο σκοτάδι λόγω βλάβης στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι 40 από τους κρατουμένους μεταφέρονται στις Φυλακές Κασσάνδρας της Χαλκιδικής, ενώ άλλοι 50 κρατούμενοι - που δε συμμετείχαν στην εξέγερση - βρίσκονται στα κρατητήρια της Ασφάλειας και στο Τμήμα Μεταγωγών και, όπως καταγγέλλουν, επί δύο μέρες παραμένουν νηστικοί. Δύο ασθενείς κρατούμενοι μεταφέρθηκαν χτες στο Νοσοκομείο Λάρισας. Στις φυλακές έχουν προκληθεί τεράστιες ζημιές, αφού καταστράφηκε η πτέρυγα των εργαζομένων, οι αποθήκες, τα μαγειρεία, κάηκαν τα αρχεία που περιείχαν στοιχεία από το 1940 μέχρι σήμερα, ενώ φωτιά πήρε σε πολλά σημεία και η στέγη.

Στα Τρίκαλα

Μετά τη Λάρισα αναστάτωση επικρατεί και στις Φυλακές Τρικάλων.Από χτες το μεσημέρι και οι 170 κρατούμενοι των Φυλακών Τρικάλων - οι συγκεκριμένες φυλακές χωρούν μόλις 80 άτομα - αρνήθηκαν να μπουν στα κελιά τους και να πάρουν τα συσσίτιά τους. Επιτροπή τους συναντήθηκε με τον υποδιευθυντή της φυλακής και υποσχέθηκε ότι η εξέγερσή τους έχει ειρηνικό χαρακτήρα και δε θα προκαλέσουν ζημιές. Επέδωσε υπόμνημα αιτημάτων στον εισαγγελέα, το οποίο μάλιστα έστειλε και στον υπουργό Δικαιοσύνης. Με το υπόμνημά τους οι φυλακισμένοι ζητούν να συναντηθούν σήμερα με εκπρόσωπο του υπουργείου και καταγγέλλουν ότι όλες οι κυβερνήσεις αρνούνται να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για τη βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος. Οι φυλακές, έως αργά χτες το βράδυ, ελέγχονταν από τους κρατούμενους, αφού οι δεσμοφύλακες είχαν ήδη αποχωρήσει.

Διαβατά - Κομοτηνή

Εκρυθμη παρέμενε μέχρι και χτες αργά το βράδυ η κατάσταση στις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης, ενώ και χτες οι κρατούμενοι των Φυλακών Κομοτηνής συνέχισαν την αποχή από το συσσίτιο σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους εξεγερμένους των άλλων φυλακών της χώρας.

Στα Διαβατά οι 50 περίπου αλλοδαποί πρωταγωνιστές της εξέγερσης και χτες δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από την πτέρυγα του πρώτου ορόφου, όπου ήταν κλειδωμένοι με άλλους 100 κρατούμενους. Σύμφωνα με τους φύλακες, έχουν καταστραφεί το σύνολο το εγκαταστάσεων μόνο σε εκείνο το σημείο των φυλακών και σε συμπλοκές με τους άλλους φυλακισμένους τραυματίστηκαν περίπου 20 άτομα, ευτυχώς όχι σοβαρά. Η κατάσταση, όπως υποστήριζαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, χτες εξακολουθούσε να είναι υπό έλεγχο, καθώς οι υπόλοιποι 350 κρατούμενοι της φυλακής απείχαν και χτες από τη στάση.

Στην Κομοτηνή οι 170 κρατούμενοι και χτες αρνήθηκαν το φαγητό και την είσοδό τους στα κελιά και σύμφωνα με τους φύλακες δεν έχει προκληθεί προς το παρόν καμία ζημιά ή τραυματισμός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ