Τετάρτη 6 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ"
Οι μαθητές καταγγέλλουν τον εμπαιγμό

Ψήφισμα καταδίκης από τους εκπροσώπους 40 σχολείων της Θεσσαλονίκης, που συμμετείχαν στη νομαρχιακή "προσυνεδριακή συνάντηση"

Στον αποπροσανατολισμό των μαθητών από τα πραγματικά αίτια της κρίσης στην παιδεία και στη μεγαλύτερη ιδεολογική επίδραση της άρχουσας τάξης, αποβλέπει η προσπάθεια της κυβέρνησης για τη διοργάνωση Πανελλήνιου Μαθητικού Συμποσίου. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την όλη διαδικασία που ακολουθείται για τη διοργάνωση του μαθητικού συμποσίου, την οποία οι μαθητές χαρακτηρίζουν εμπαιγμό και την καταγγέλλουν.

Χτες, πραγματοποιήθηκε στο 2ο Λύκειο Θεσσαλονίκης η προσυνεδριακή συνάντηση των μαθητών της πόλης, στην οποία εκπροσωπήθηκαν 40 σχολεία. Οι μαθητές, αν και ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό και πήραν μέρος σε προσυνέδριο, ελπίζοντας σε ένα ουσιαστικό διάλογο, όπου θα αναπτύσσονταν οι προβληματισμοί τους, στην αρχή ακόμα όλης της διαδικασίας γνώρισαν την απογοήτευση. Πληροφορήθηκαν ότι οι αντιπρόσωποι που θα έστελναν στο συμπόσιο στην Αθήνα επιλέγονταν με κλήρωση, ενώ δικαίωμα λόγου θα είχε μόνο ένας αντιπρόσωπος από τους τέσσερις που θα εκπροσωπήσουν κάθε σχολείο.

Οπως ήταν φυσικό, μετά από αυτό οι ομιλητές στο προσυνέδριο, αντί να συμμετέχουν στην ανάπτυξη ενός "ουσιαστικού και δημιουργικού προβληματισμού γύρω από τα σημαντικά εκπαιδευτικά και κοινωνικά θέματα", όπως με στόμφο χαρακτηρίζει τη χτεσινή διοργάνωση η υπουργική απόφαση, άρχισαν να καταγγέλλουν τις απαράδεκτες διαδικασίες. Εξέδωσαν ψήφισμα καταδίκης του "μαθητικού συμποσίου", το οποίο υπέγραψαν και οι μαθητές που επιλέχτηκαν με κλήρωση να πάνε αντιπρόσωποι στην Αθήνα.

Στο ψήφισμα μεταξύ άλλων οι μαθητές επισημαίνουν τα εξής: "Επειδή αισθανόμαστε για άλλη μια φορά πως το επίσημο κράτος αντιμετωπίζει εμάς τους νέους σαν μια περιθωριακή ομάδα, επειδή απέδειξαν για άλλη μια φορά πως μας θεωρούν ανίκανους να αναλάβουμε έναν ουσιαστικό ρόλο, στην κοινωνία της οποίας εμείς είμαστε το μέλλον, γι' αυτό εμείς νιώθουμε ντροπή και καταγγέλλουμε την αδιαφορία και τον εμπαιγμό της επίσημης πολιτείας. Απευθυνόμαστε στην κοινή γνώμη, πιστεύοντας ότι ίσως εκεί βρούμε μεγαλύτερη κατανόηση, γιατί το θέμα της παιδείας είναι θέμα που αφορά όλους μας. Απευθύνουμε πρόταση - υπόσχεση - πρόσκληση για μια ουσιαστική παμμαθητική δραστηριοποίηση", καταλήγει η ανακοίνωση.

Λίγο μετά τη συγκέντρωση, ο Χρήστος Τζουϊνάτ,μαθητής του 25ου Λυκείου Θεσσαλονίκης, δήλωσε στο "Ρ": "Η κλήρωση αποτελεί αλλοίωση των δημοκρατικών θεσμών και υποτίμηση των ικανοτήτων μας. Δε μας έχουν άξιους να εκλέξουμε τους αντιπροσώπους μας", ενώ ο Χρήστος Παπουλάκος,μέλος του 15μελούς του 25ου Λυκείου, σημειώνει ότι πρέπει να αλλάξει ή να ακυρωθεί η διαδικασία που προβλέπει η υπουργική απόφαση για το μαθητικό συμπόσιο.

Η Δόμνα Κόφφα,μέλος του 15μελούς του Πειραματικού Σχολείου, δήλωσε στο "Ρ" ότι "για τη λύση των προβλημάτων μας είμαστε προσανατολισμένοι στις αγωνιστικές διαδικασίες και όχι σε αυτές που προβλέπει το υπουργείο. Απαράδεκτο να κληρώνονται οι αντιπρόσωποι, ενώ υπάρχουν τα 15μελή. Πώς είναι δυνατό να αντιπροσωπευόμαστε από παιδιά που δεν ξέρουμε πώς σκέφτονται;". Στις διαδικασίες που προβλέπει το υπουργείο αντιδρούν και οι μαθητές του 2ου Πειραματικού Λυκείου Αθήνας, που με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν ότι δεν ενημερώθηκαν από τους αρμόδιους έγκαιρα και δεν παραβρέθηκε αντιπροσωπεία τους στην προσυνεδριακή συνάντηση των μαθητών της Αθήνας. Παράλληλα, καταγγέλλουν τον τρόπο επιλογής των εκπροσώπων στο συνέδριο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται τα εκρηκτικά προβλήματα στα ΕΠΑΛ(2013-12-28 00:00:00.0)
Βάζουν στο σχολείο ιδιωτική εταιρεία καθαριότητας(2009-03-12 00:00:00.0)
Νέες κυβερνητικές διώξεις σε βάρος των αγωνιζόμενων μαθητών(2000-02-24 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1996-04-27 00:00:00.0)
Ξεκίνησε το "συμπόσιο" του αποπροσανατολισμού(1996-04-26 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η επιχείρηση τρομοκράτησης(1995-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ