Τετάρτη 6 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Μεθόδιος" και Ράμπο

* Της Ε. ΜΗΛΙΑΡΟΝΙΚΟΛΑΚΗ

Η "ενδελεχής" έρευνα των εμπνευστών του προγράμματος "Μεθόδιος", πρόγραμμα κατάρτισης των σπουδαστών Διοίκησης - Οικονομίας των ΤΕΙ, κατέληξε ότι το 99% των ωρών εργασίας και το 95% του μισθολογικού κόστους στις επιχειρήσεις αφορούν 5.000 - 7.500 εργασίες ρουτίνας που μπορούν να τυποποιηθούν και να διδαχθούν εύκολα, φτηνά και γρήγορα με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Τέρμα λοιπόν το διάβασμα, κλείστε τα βιβλία και ζητείστε σε περίληψη από τον υπολογιστή σας να σας τυπώσει ό,τι ακριβώς είναι απαραίτητο για τις 5-10 δεξιότητες της ειδικότητάς σας και θα είστε έτοιμοι ακόμα και να ψήνετε τον καφέ με τα γούστα του κάθε πελάτη ("Μεθόδιος", Τόμος Δ, "ιδιαιτέρα γραμματεύς").

Εύκολη και ξεκούραστη μάθηση είναι το σλόγκαν του προγράμματος γιατί, όπως λέει, ζούμε στην εποχή της "ήσσονος προσπάθειας".

Ο εκφυλισμός δηλαδή του κεφαλαίου, το εύκολο χρήμα από το Χρηματιστήριο και το τζόγο, από τα ναρκωτικά και το εμπόριο όπλων, από τη ροζ και τη μαύρη εργασία, γίνεται και εκφυλισμός της εκπαίδευσης. Ιδού η σύνδεση εκπαίδευσης και παραγωγής!

Στο εργαστήριο του "Μεθόδιου" επιχειρούν να καλλιεργήσουν το νέο ανθρώπινο είδος, που όχι μόνο θα είναι ανθεκτικό στην αβεβαιότητα, την ανασφάλεια και τη μιζέρια, υλική και πνευματική, της αυριανής του ζωής, αλλά θα 'ναι και περήφανο γι' αυτή.

Γιατί το ζητούμενο της νέας στρατηγικής στην εκπαίδευση, η στροφή στην κατάρτιση κάτω από την άμεση καθοδήγηση των επιχειρήσεων είναι η τυποποίηση της σκέψης, ο εθισμός της στην πρακτική, στις μεθόδους, στην άποψη και τη σκοπιά του κεφαλαίου στην εργασία και σε κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής. Και μόνο οι τίτλοι των μαθημάτων του "Μεθόδιου" αρκούν για να πείσουν πως εννοούν τον "ενεργητικό" εργαζόμενο, την "κριτική" σκέψη και την πρωτοβουλία: "απόλυση εργαζομένου", "πτώχευση - απολύσεις", "ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων", "επιδοτούμενες προσλήψεις", "σεισμοδάνεια επιχειρήσεων", "οργάνωση εργασίας για καλύτερη απόδοση των εργαζομένων", "τεστ προσωπικότητας για συντελεστή ωριμότητας εργαζομένων", "ίδρυση επιχείρησης στη Βουλγαρία και πως γίνεται η επανεξαγωγή των κερδών" κλπ.

Στο εργαστήριο δηλαδή του "Μεθόδιου" μαθαίνεις να εκμεταλλεύεσαι και να καταπιέζεις το λαό σου, να ληστεύεις και να εξαπατάς τους γειτονικούς σου λαούς, να αντιστρατεύεσαι τα ίδια τα συμφέροντά σου. Από τον παραλληλισμό της διάδοσης της ορθοδοξίας με τη διάδοση της "επιχειρηματικότητας" στους "απολίτιστους" των Βαλκανίων, προέκυψε και ο τίτλος του προγράμματος, που θα προσφέρεται δωρεάν στα Βαλκανικά Πανεπιστήμια, για να συμβάλλει στη "διείσδυση" των επιχειρήσεων και των καπιταλιστικών ηθών στις νέες αγορές της ιμπεριαλιστικής επέλασης, του ματωμένου Σεράγεβο.

"Ο τρόπος αυτός μάθησης δεν είναι τόσο πρωτόγονος όσο φαίνεται", ομολογεί το συνοδευτικό φυλλάδιο του προγράμματος.

Πράγματι, οι πιο σύγχρονες ηλεκτρονικές τεχνικές της "αμφίδρομης" επικοινωνίας, επιστρατεύονται μέσα από το αθώο παιχνίδι των ερωτοαπαντήσεων με τον υπολογιστή, για να διερευνούν τον εσωτερικό κόσμο, να αναλύουν το ψυχογράφημα του σπουδαστή και αντίστοιχα να προσαρμόζουν την επιχειρηματολογία. Μια επιστημονική, εξατομικευμένη πλύση εγκεφάλου. "3.000 ψυχογραφήματα, μαύρη και γκρι διαφήμιση προϊόντων, εταιριών και καταστάσεων, υλοποίηση όλων των βασικών θεωριών ψυχολογίας και διαφήμισης, προπαγάνδα, χορηγία, εθνική και κοινωνική προβολή", η αποθέωση της άνομης παραπλάνησης, όλες οι τέχνες ψυχαναγκασμού και ενσωμάτωσης ενάντια στον ανυπεράσπιστο άνθρωπο.

Μην πείτε πως όλα αυτά δεν μπορούν να γίνονται στις λίγες ώρες κάποιων εργαστηρίων. Μα η "μαγική" δύναμη του προγράμματος είναι να μπάζει "από το παράθυρο" όσα οι νόμοι και οι ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες δυσκολεύονται να επιβάλλουν, όπως το φυλλάδιο καυχιέται. Μέσα σε μια κατάσταση "ευωχίας", μαζικής δηλαδή αποχαύνωσης σπουδαστών και εκπαιδευτών, με μουσικούλα, κόμικς και άλλα τρικ των πολυμέσων, να "προσγειώνει" το περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών στις "πραγματικές επιχειρηματικές πρακτικές".

Αρτος και θέαμα, με μια μικρή λεπτομέρεια: το αρχείο με τις σκέψεις, τα οράματα, τις πιο κρυφές πλευρές του ψυχικού μας κόσμου, βαθμολογημένο με μόρια, θα είναι στη διάθεση των επιχειρήσεων που επιθυμούν να κάνουν προσλήψεις!

Θαυμάστε τη νέα κοινωνία της πληροφόρησης, της γνώσης, της "διά βίου" μάθησης, που ανατέλλει. Θαυμάστε τη φιλελεύθερη κοινωνία του ελεύθερου ανταγωνισμού, όπου ακόμα και η ελευθερία της σκέψης απαγορεύεται.

Το "Μεθόδιος" δεν είναι αποκύημα της φαντασίας κάποιου άρρωστου μυαλού. Είναι η ενσάρκωση της καινοτόμας διδακτικής, το καταστάλαγμα των προτροπών των πολυεθνικών και του ΣΕΒ, της νέας γενιάς ευρωπαϊκών προγραμμάτων, της λευκής βίβλου για την παιδεία, των σεμιναρίων της "διά βίου" εκπαίδευσης. Ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας τόνισε την ιδιαίτερη συμβολή του προγράμματος και υποσχέθηκε τη γενναία χρηματοδότησή του, προκειμένου να αναπτυχθεί και να γενικευτεί σε ΤΕΙ, ΑΕΙ, ΙΕΚ κλπ. Η ΕΒΕΑ ήδη το στηρίζει με τη χορηγία της.

Εικόνα και ομοίωση της άρρωστης κοινωνίας μας είναι το πρόγραμμα "Μεθόδιος", μιας κοινωνίας που εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή, στις τέσσερις εικόνες του ψυχογραφήματος του καθηγητή των ΤΕΙ που συνέλαβε την ιδέα του: Πανεπιστημιακός καθηγητής τηλεκπαίδευσης, ορθόδοξος ιερέας, Σπαρτιάτης πολεμιστής, αρχηγός ελληνικών δυνάμεων ταχείας επέμβασης!

Η φρικτή εικόνα του ιμπεριαλισμού, της νέας τάξης, ολοζώντανη μας κοιτάει από τα τέσσερα "παράθυρα". Πόλεμος, σφαγή, αίμα, θεοκρατία, σκοταδισμός, ό,τι πιο σάπιο και αντιδραστικό, μασκαρεμένο σε νέο μέσα από τη σύγχρονη τεχνολογία της πληροφορικής.

Νάτος αυτός που μεθοδεύει τις ραγδαίες αναπροσαρμογές της εκπαίδευσης. Είναι ο ίδιος που ξεκληρίζει λαούς, που τσακίζει Τσιγγάνους, άστεγους και συνταξιούχους, που πετάει εργάτες από τις δουλιές τους, που καταστρέφει αγροτικά νοικοκυριά. Είναι αυτός που μας καλεί να τον ευγνωμονούμε γιατί αμφισβητεί την εδαφική μας ακεραιότητα, αλλά δε μας άνοιξε πόλεμο ακόμα.

Μην τον κοιτάτε. Αυτός σίγουρα δε θέλει να μας μορφώσει. Στραφείτε αλλού, εκεί που είναι η πραγματική πηγή της πιο νέας πρωτοπόρας γνώσης, ο μόνος δρόμος για να πάει η κοινωνία μπροστά. Στον ενωμένο αγώνα σπουδαστών - φοιτητών και όλου του λαού μας, κόντρα στους Ράμπο του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων.

* Η Ε. Μηλιαρονικολάκη είναι υπεύθυνη

του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μαθητεία» αντί για σχολικά θρανία(2013-06-30 00:00:00.0)
Να μην εφαρμοστεί - Πλήρης ανατροπή!(2011-09-07 00:00:00.0)
Διά βίου αμόρφωτοι(2011-02-17 00:00:00.0)
«Πανεπιστήμιο ΑΕ» με σπουδές κατάρτισης(2010-10-26 00:00:00.0)
«Διά βίου»... εξάρτηση από το κεφάλαιο(2002-04-25 00:00:00.0)
Η πληροφορική στην υπηρεσία των αναγκών της αγοράς(2001-05-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ