Τετάρτη 6 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Παράδοση σκυτάλης

Στην αλλαγή ηγεσίας της Αστυνομίας προχώρησε χτες το ΚΥΣΕΑ, όπως ήταν αναμενόμενο εδώ και αρκετό καιρό. Ο απερχόμενος αρχηγός της αστυνομίας αντιστράτηγος Μ. Χουρδάκης είχε υπηρετήσει στο ύπατο αξίωμα της αστυνομίας επί δυόμισι χρόνια και παραδίδει τη σκυτάλη στην Α υπαρχηγό Α. Βασιλόπουλο,ο οποίος είχε επανέλθει στην υπηρεσία μαζί με τον Μ. Χουρδάκη και τρεις άλλους αξιωματικούς το 1993.

Ο νέος αρχηγός κατατάχτηκε στην τέως Χωροφυλακή το 1958 και αποφοίτησε από τη σχολή αξιωματικών το 1967. Θεωρείται ικανός αξιωματικός, αλλά αναλαμβάνει τα ηνία της Αστυνομίας σε μια κρίσιμη περίοδο. Η εγκληματικότητα γνωρίζει ποιοτική αναβάθμιση, η διαφθορά μέσα στην Αστυνομία δε λέει να κοπάσει, ενώ η Αστυνομία στο σύνολό της εκσυγχρονίζεται, για να εξυπηρετήσει τις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης, σε αντίθεση πολλές φορές με τη θέληση του ίδιου του προσωπικού της.

Ο Α. Βασιλόπουλος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σήμερα το πρωί, για να προχωρήσει αμέσως μετά στη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Κρίσεων το οποίο θα κρίνει τον υπαρχηγό Χαράλαμπο Σκίτσα.Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τελευταίος, χρησιμοποιώντας και... εκκλησιαστικούς κύκλους, καταβάλλει προσπάθειες να διατηρηθεί για έκτο (!) χρόνο στην κλίμακα των ανωτάτων αξιωματικών, καταλαμβάνοντας τη θέση του Α υπαρχηγού. Το γεγονός προκαλεί έντονες διαμαρτυρίες στα κατώτερα στρώματα των αξιωματικών, που προσβλέπουν στην ανανέωση της επετηρίδας και στην προώθηση αξιωματικών της γενιάς των σαραντάρηδων, οι οποίοι καλούνται να σηκώσουν το βάρος των όποιων αλλαγών για την Αστυνομία των επόμενων δεκαετιών. Για τη θέση του Β υπαρχηγού προαλείφεται ο γνωστός για την "αγάπη" του προς τους Αλβανούς, υποστράτηγος Ι. Καρακωντίνος (διευθυντής Θεσσαλονίκης) γνωστός, επίσης, από τις "πρωτοβουλίες" που ανέπτυξε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης επί Νέας Δημοκρατίας (θέσπιση τρομονόμου, παρακολουθήσεις κλπ).

Αλλες πληροφορίες φέρουν ως επικρατέστερους για τις δύο θέσεις των υπαρχηγών τους υποστρατήγους Ν. Χατζάκη (αττικάρχη) και Α. Αγγελόπουλο (κρατική ασφάλεια), οι οποίοι θεωρούνται πετυχημένοι αξιωματικοί. Ο πρώτος έχει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης, ενώ ο δεύτερος με τις γνώσεις που κατέχει και τη θητεία του στο νευραλγικό πόστο της κρατικής ασφάλειας δεν έχει δείξει αρνητικά δείγματα γραφής. Ο διοικητικής της Ασφάλειας Αττικής Χρήστος Κεραμιδάς,έχει κερδίσει τη συμπάθεια του υπουργού Δημόσιας Τάξης, αλλά η πιθανή προαγωγή του στο βαθμό του αντιστρατήγου δεν αποκλείεται να προκαλέσει τις δημόσιες αντιδράσεις άλλων αξιωματικών, φίλα προσκείμενων στην κυβέρνηση, οι οποίοι είχαν εκδιωχθεί την περίοδο της χούντας, σε αντίθεση με αυτούς που την υπηρέτησαν από διάφορα πόστα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ