Τετάρτη 6 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Εδωσαν τελικά "πράσινο φως" στον ιδιώτη

Ιδιωτική εταιρία θα καρπώνεται, πλέον, τα τέλη στάθμευσης, ενώ ο δήμος θα πληρώνει και πρόστιμο στον ιδιώτη, αν αυτός κρίνει ότι ο δήμος, ως εισπράκτορας, δεν κάνει καλά τη δουλιά του!

Χαρίζει, τελικά, σε ιδιώτη τα παρκόμετρα του Δήμου Αθηναίων η δημοτική αρχή της πόλης. Αποφασίζοντας μόνη της η πλειοψηφούσα παράταξη του Δ. Αβραμόπουλου και αφού πρώτα προκάλεσε με τη στάση της την αποχώρηση των παρατάξεων της μειοψηφίας ενέκρινε σχέδιο σύμβασης για την ανάθεση της ηλεκτρονικά ελεγχόμενης στάθμευσης σε ιδιωτική εταιρία. Σχέδιο με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και απειροελάχιστες υποχρεώσεις για τον ιδιώτη, που, αντίθετα, δεσμεύει το δήμο.

Συγκεκριμένα, στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο η παράταξη του δημάρχου Δημήτρη Αβραμόπουλου, ενέκρινε σχέδιο - σύμβαση, το οποίο θα είναι η βάση, στην οποία θα στηριχτούν στη συνέχεια οι διαπραγματεύσεις για την οριστική υπογραφή της σύμβασης. Από την πλειοψηφία απορρίφθηκε πρόταση του επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα Λεων. Αυδή για αναβολή της συζήτησης. Η αναβολή ζητήθηκε με αφορμή το γεγονός ότι ήδη άλλες εταιρίες έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την αναστολή ή την ακύρωση της απόφασης της δημοτικής αρχής για την απευθείας ανάθεση του έργου της εγκατάστασης και διαχείρισης των παρκόμετρων στην κοινοπραξία Ελευθερίου Κοκκινάκη - Δήλος Κυκλοφοριακή. Με την πρόταση αυτή συντάχθηκαν όλοι οι σύμβουλοι της μειοψηφίας.

Ομως, η παράταξη της πλειοψηφίας προχώρησε στην υπερψήφιση του σχεδίου με ορισμένες ανούσιες τροποποιήσεις του. Παράλληλα, άφησε άθικτα σημεία του σχεδίου που κατέκριναν οι παρατάξεις της μειοψηφίας. Οι τελευταίες αντιδρώντας αποχώρησαν λίγο πριν την ψηφοφορία.

Οπως επισήμανε ο Λεων. Αυδής η σύμβαση που δρομολογείται είναι παράνομη, καθώς εκχωρείται αρμοδιότητα του Δήμου χωρίς ομόφωνη απόφαση του ΔΣ και δεν αναφέρονται καν όροι και προϋποθέσεις. Ο ίδιος επισήμανε ότι ο δήμος επιβαρύνεται με την είσπραξη των προστίμων παράνομης στάθμευσης και καλείται να καταβάλει, βάσει του σχεδίου, πρόστιμο στην εταιρία αν δεν προχωρήσει στην αποτελεσματική είσπραξή τους. Υπογράμμισε ότι δεν προβλέπεται σύσταση νομικού προσώπου, που θα ελέγχει τη δραστηριότητα του ιδιώτη και ότι στην εταιρία δίνεται η ευκαιρία να εγκαταστήσει παρκόμετρα στα καλύτερα σημεία στάθμευσης της πόλης. Παράλληλα, έκανε σαφές ότι με τους όρους της σύμβασης, που θέλει να υπογράψει η δημοτική αρχή, ευνοείται ποικιλοτρόπως μόνο ο ιδιώτης. Χαρακτηριστικό είναι ότι η εταιρία αντιμετωπίζεται ευνοϊκά ακόμα και σε αναθέσεις άλλων έργων, και στην επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης μετά από εφτά χρόνια που αυτή λήγει, για να ξαναπάρει η ίδια την αρμοδιότητα της ηλεκτρονικά ελεγχόμενης στάθμευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ