Τετάρτη 6 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
"Οργισμένα" συλλαλητήρια - πρόκριμα

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Λάρισας, της Κομοτηνής και της Καβάλας πραγματοποίησαν χτες πολύ μεγάλα και δυναμικά συλλαλητήρια, που προϊδεάζουν για την επιτυχία των αυριανών κινητοποιήσεων

Το "γάλα της οργής" πλημμύρισε χτες τους δρόμους της Λάρισας, της Κομοτηνής και της Καβάλας, όπου οι κτηνοτρόφοι τόσο του Ν. Λάρισας όσο και της ακριτικής Ροδόπης και της Καβάλας πραγματοποίησαν πολύ μεγάλα και ιδιαίτερα δυναμικά συλλαλητήρια, εκδηλώνοντας την οργή για την καταστροφική για την κτηνοτροφία και τους κτηνοτρόφους πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, σε συνάντηση του υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα με τους γαλακτοβιομήχανους, συμφωνήθηκε πως δεν πρόκειται να στηριχτεί κατώτερη τιμή - όπως ζητούν οι κτηνοτρόφοι - για το γάλα...

Στη Λάρισα, χιλιάδες Λαρισαίοι κτηνοτρόφοι, με τη συμπαράσταση εκπροσώπων κτηνοτροφικών συλλόγων από τους υπόλοιπους νομούς της Θεσσαλίας, πραγματοποίησαν ιδιαίτερα δυναμικό συλλαλητήριο. Στις 11 το πρωί συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης. Μέγα πλήθος και μέγα πάθος. Με ελληνικές και μαύρες σημαίες, με δεκάδες αγροτικά φορτηγάκια, φορτωμένα δοχεία με τόνους γάλακτος και με την αποφασιστικότητα ν' αγωνιστούν "με νύχια και με δόντια" για τη σωτηρία της κτηνοτροφίας που αφανίζεται, ζωγραφισμένη στα μάτια όλων.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Λάρισας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων και εκπρόσωποι των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Τρικάλων, Καρδίτσας, Μαγνησίας και Αλμυρού. Τα λόγια των ομιλητών "κοφτερές μαχαιριές" κατά της αντικτηνοτροφικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που οδηγεί δεκάδες χιλιάδες κτηνοτρόφους στον ξεριζωμό και την ύπαιθρο σε μαρασμό. Κι απ' όλους μια υπόσχεση: Οι κτηνοτρόφοι θα συνεχίσουν την πάλη, μαζί με τους αγρότες, μέχρι τη δικαίωση.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε "ατέλειωτη" πορεία στους δρόμους της πόλης, με κατεύθυνση τα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Καθ' οδόν το γάλα έρεε παντού. Στα γραφεία της Περιφέρειας οι κτηνοτρόφοι κατόρθωσαν να μπουν στην είσοδο του κτιρίου όπου έχυσαν μεγάλες ποσότητες γάλακτος, φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα και κουνώντας τα κουδούνια που έφεραν μαζί τους. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον γγ της Περιφέρειας, Ν. Ζαμπουνίδη και του παρέδωσαν το ψήφισμα, στο οποίο αναφέρονται τα αιτήματα, τα κυριότερα των οποίων είναι:

- Να καλυφθούν οι απώλειες εισοδήματος, λόγω της μείωσης της τιμής του γάλακτος, με επιδότηση του αιγοπρόβειου γάλακτος κατά 100 δραχμές το κιλό και του αγελαδινού κατά 10 δραχμές.

- Αύξηση της ποσόστωσης για το αγελαδινό γάλα και έγκαιρη καταβολή της επιδότησης και για όλα τα γιδοπρόβατα χωρίς περιορισμούς της ΕΕ. Κατοχύρωση των παραδοσιακών ελληνικών τυριών, πάταξη της νοθείας στα τυροκομικά με βαριά πρόστιμα στους παραβάτες και με ίδρυση περιφερειακών εργαστηρίων ελέγχου για τη διακρίβωση των νοθειών. Αντιμετώπιση των αθρόων εισαγωγών κτηνοτροφικών προϊόντων.

- Να σταματήσουν οι εκβιασμοί και οι διώξεις της ΑΤΕ εις βάρος των κτηνοτρόφων και να ρυθμιστούν τα χρέη που έληξαν στις 31-12-95, με χάρισμα των τόκων.

- Επέκταση των ασφαλίσεων του ΕΛΓΑ και ασφάλιση της ζωικής παραγωγής.

- Αύξηση των επενδύσεων στην κτηνοτροφία για τη δημιουργία έργων υποδομής.

Ιδιαίτερα δυναμικό ήταν το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή,όπου πάνω από 1.000 κτηνοτρόφοι και αγρότες του Νομού Ροδόπης συγκεντρώθηκαν έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό στις 10 το πρωί με αγροτικά αυτοκίνητα. Από εκεί κατευθύνθηκαν, αρχικά στο κτίριο της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, όπου σε ένδειξη διαμαρτυρίας έχυσαν δεκάδες κιλά γάλα στην είσοδο του κτιρίου. Ακολούθησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της πόλης και, από εκεί, δυναμική πορεία προς στη Νομαρχία Ροδόπης όπου συναντήθηκαν με τον νομάρχη και επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Τις επόμενες μέρες οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ροδόπης θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, κλιμακώνοντας με παναγροτικό συλλαλητήριο στις Σάππες στις 15 του Μάρτη.

Ανάλογη δυναμική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες και στην Καβάλα,με τη συμμετοχή εκατοντάδων κτηνοτρόφων του Νομού Καβάλας και της Θάσου. Οι κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί σε τρία σημεία γύρω από την πόλη και από εκεί με πορεία κατέληξαν μπροστά στη νομαρχία όπου έχυσαν γάλα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στην πλατεία παρέμειναν μέχρι το μεσημέρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ