ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Για ακόμα πιο ισχυρό Συνδικάτο

Με μπούσουλα τους στόχους για όσο το δυνατόν πιο ισχυρό Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, προχτές την Κυριακή, η εφορευτική επιτροπή αποφάσισε να παρατείνει τις εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης για μια ακόμα βδομάδα και συγκεκριμένα μέχρι την 1η Δεκέμβρη. Η «Αγωνιστική Ενότητα Μεταλλεργατών» (ΑΕΜ), στην οποία οι μεταλλεργάτες εμπιστεύονται την απόλυτη πλειοψηφία στη διοίκηση, χτες εξέδωσε κάλεσμα προς όλο τον κλάδο, με το οποίο επισημαίνει την αναγκαιότητα για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογές, αλλά και τη μαζική καταδίκη - καταψήφιση από τον κλάδο αυτών που προσπαθούν για «την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του Συνδικάτου», καθώς και «της προσπάθειας που καταβάλλεται για τη χειραγώγησή του από την εργοδοτική επιρροή».

Την ίδια στιγμή που η ΑΕΜ δίνει τη μάχη για τη μεγαλύτερη συμμετοχή των μεταλλεργατών στις εκλογές, οι εργοδοτικοί και κυβερνητικοί μηχανισμοί που εκπροσωπούνται μέσα από τους συνδυασμούς της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και διαφόρων «συνονθυλευμάτων», δουλεύουν στο φουλ είτε για να εμποδίσουν τους μεταλλεργάτες να φτάσουν στις κάλπες, είτε για να τους αρπάξουν την ψήφο με τις μεθόδους της λασπολογίας, της ρουσφετολογίας και του εκβιασμού κυρίως σε βάρος των ανέργων. Είναι χαρακτηριστικό, όπως καταγγέλλει στο κάλεσμά της η ΑΕΜ, ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο, οπότε και οι ψηφίσαντες ξεπέρασαν τις 2.000, «τους έπιασε τέτοιος πανικός», ώστε να κατεβάσουν «δεκάδες μόνιμους εργαζόμενους από το Σκαραμαγκά για να ψηφίσουν, οι οποίοι δεν είναι μέλη του Συνδικάτου»! Βέβαια, η ενέργειά τους έπεσε τελικά στο κενό.

Η ΑΕΜ επισημαίνει προς τους μεταλλεργάτες ότι όλες αυτές οι βρώμικες μέθοδοι που έχουν επιστρατεύσει οι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδυασμοί «δεν πρέπει να κάμψουν τη θέληση και το αγωνιστικό φρόνημα των μεταλλεργατών. Ιστορικά, δεκαετίες τώρα, αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν, ποτέ οι εργαζόμενοι δεν μπόρεσαν να βρουν διέξοδο, να λύσουν προβλήματα, να διατηρήσουν δικαιώματα και κατακτήσεις με υποχωρήσεις». «Γι' αυτό - συνεχίζει - ακόμα πιο μαζικά στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου, ακόμα πιο αποφασιστικά στις κάλπες με το ταξικό αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της ΑΕΜ».

Σημειώνεται ότι οι μεταλλεργάτες μέχρι και την Παρασκευή 29 Νοέμβρη θα μπορούν να προσέρχονται στις κάλπες από τις 5 μέχρι τις 8 το απόγευμα, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή 30 Νοέμβρη και 1η Δεκέμβρη, αντίστοιχα, οι κάλπες θα είναι ανοιχτές από τις 9 το πρωί έως τις 7 το βράδυ.

ΚΕΝΤΡΟ ΒΡΕΦΩΝ «Η ΜΗΤΕΡΑ»
«Κλείνει» από τις ελλείψεις

Εχουν να γίνουν προσλήψεις από το 1995, ενώ αποχωρεί καθημερινά προσωπικό που δεν αντικαθίσταται

Με τους πλέον δραματικούς τρόπους έρχονται καθημερινά στην επιφάνεια οι συνέπειες της αποδιάρθρωσης της Πρόνοιας που προωθεί το υπουργείο Υγείας, δημιουργώντας εκρηκτικές καταστάσεις στους ευαίσθητους τομείς της προστασίας βρεφών, της υιοθεσίας και αναδοχής.

Ο κύριος κρατικός φορέας πανελλαδικά, το Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα», έχει οδηγηθεί σε οριακό σημείο, αφού οι ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζει δεν του επιτρέπουν να παίξει τον σοβαρό κοινωνικό του ρόλο. Οι διαδικασίες υιοθεσίας καθυστερούν δραματικά, τμήματα φροντίδας βρεφών του Κέντρου παραμένουν κλειστά, ενώ το «Μητέρα» αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμη και στα αιτήματα των μαιευτηρίων για τη φροντίδα εγκαταλειμμένων βρεφών που βρίσκονται εκεί.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν αιτήματα προς το «Μητέρα» από νοσοκομεία της χώρας για την προστασία 12 βρεφών που παραμένουν για μήνες και μεγαλώνουν στους διαδρόμους από τους νοσηλευτές και το προσωπικό των νοσοκομείων, αφού δεν υπάρχει θέση σε κάποιο ίδρυμα γι' αυτά. Τα περισσότερα παιδιά είναι ηλικίας 2-3 μηνών, ενώ υπάρχει και ένα παιδάκι δυο χρόνων. Εφτά βρέφη βρίσκονται στο «Αλεξάνδρα», δυο βρίσκονται στο «Ελενα Βενιζέλου», ένα στο «Αγία Σοφία», ένα στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας και ένα στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων.

Στο «Μητέρα», επισήμανε στο «Ρ» η πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Μ. Πολίτη, έχουν να γίνουν προσλήψεις προσωπικού από το 1995, καθημερινά αποχωρεί προσωπικό και δεν αντικαθίσταται. Οι ελλείψεις προσωπικού στο βρεφοκομικό προσωπικό ξεπερνούν το 40%, με αποτέλεσμα σε κάθε ένα από τα εφτά λειτουργούντα τμήματα του Κέντρου δυο βρεφοκόμοι να έχουν τη φροντίδα 13-14 παιδιών και δυο τμήματα, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν περισσότερα από 25 παιδάκια, να παραμένουν κλειστά. Στο Κέντρο έχουν απομείνει δέκα κοινωνικοί λειτουργοί, από 24 που προβλέπονται, ενώ για το τμήμα αναδοχής υπάρχουν μόνο δυο κοινωνικοί λειτουργοί για την επίβλεψη 120 παιδιών. Ελάχιστο προσωπικό έχει παραμείνει και στην υπηρεσία καθαριότητας και συζητιέται η παράδοσή τους ιδιώτες, ενώ στα πλυντήρια από 13 εργαζόμενους έχουν μείνει πέντε.

«Είναι απαράδεκτο τα βρέφη να μένουν στους διαδρόμους των μαιευτηρίων, αλλά τα ιδρύματα αδυνατούμε να φιλοξενήσουμε περισσότερα παιδιά, λόγω έλλειψης προσωπικού», επισήμανε η Μ. Πολίτη, τονίζοντας ότι η πρόσληψη 15 εργαζομένων που υποσχέθηκε η διοίκηση του «Μητέρα» είναι άγνωστο αν και πότε θα έρθουν και αποτελούν ούτως ή άλλως σταγόνα στον ωκεανό.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Ψηφίζουν

Σε αρχαιρεσίες προχωρεί τη Δευτέρα 2 του Δεκέμβρη και την Τρίτη 3 του Δεκέμβρη στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων και καλεί όλους τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν μαζικά.

Σύσκεψη της ΕΣΑΚ Λογιστών

Πλατιά σύσκεψη με θέμα «Συμβολή της Παράταξης στην επιτυχία της Γενικής Συνέλευσης (8-12-2002) και των εκλογών (12 με 16 -12-2002) της Ε.Ε.Λ.Π.» πραγματοποιεί αύριο Τετάρτη 27 του Νοέμβρη, στις 7 το απόγευμα, η ΕΣΑΚ Λογιστών, στα γραφεία της Ε.Ε.Λ.Π. (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Σύσκεψη των αναπήρων

Πλατιά σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη, στις 5 μ.μ., σε αίθουσα της Πειραιώς 4, στον πέμπτο όροφο, για την προετοιμασία του αγωνιστικού γιορτασμού της 3ης Δεκέμβρη Παγκόσμιας Ημέρας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Καλούνται να πάρουν μέρος συνδικαλιστικές οργανώσεις αναπήρων, γονιών και εργαζομένων, συνδικαλιστές και αγωνιστές του χώρου.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ
Δεύτερη μέρα απεργίας

Με υψηλά ποσοστά συμμετοχής ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται σήμερα η 48ωρη απεργία των γιατρών του ΙΚΑ, που εξήγγειλε η Ομοσπονδία τους (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) με βασικό αίτημα την τακτοποίηση των 5.300 συμβασιούχων γιατρών του Ιδρύματος.

Στο μεταξύ, ακόμα δεν έχει φτάσει στα νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας του ΙΚΑ η προκήρυξη των 550 θέσεων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, που εξήγγειλε ο διοικητής του Ιδρύματος Μ. Νεκτάριος παραμονές των κινητοποιήσεων των γιατρών, προκειμένου να δυναμιτίσει τον αγώνα τους.

Τα περιθώρια, βέβαια, στη Διοίκηση του ΙΚΑ, προκειμένου να δημαγωγεί ότι αναβαθμίζει την περίθαλψη των ασφαλισμένων με την προκήρυξη 550 θέσεων - ενώ οι συμβασιούχοι γιατροί ανέρχονται σε 5.300 - αλλά και να διακηρύσσει την εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων 24ωρης λειτουργίας των μονάδων υγείας του Ιδρύματος για τα επείγοντα περιστατικά, έδωσε και η ηγεσία της Ομοσπονδίας. Η οποία παγιδεύτηκε στο λεγόμενο διάλογο και δε συμπαρατάσσεται με εκείνα τα λαϊκά στρώματα, που έχουν συμφέρον από ένα ενιαίο δημόσιο και αναβαθμισμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Παραβίαση ωραρίου των εμποροϋπαλλήλων

Από 9-10 ώρες εργάζονται οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, σύμφωνα με καταγγελίες της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Μετά την ισχύ από τις 1/11/2002 της κοινής υπουργικής απόφασης 1162/97, για το χρόνο λήξης της λειτουργίας των καταστημάτων, οι παραβιάσεις ξεπερνούν τις 1-2 ώρες. Επιπλέον, καμία υπερωριακή αμοιβή δεν καταβάλλεται, ενώ η απειλή της απόλυσης βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.

Το θέμα έθεσε μετά και τις πρόσφατες κινητοποιήσεις για το ωράριο, σ' Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγ. Τζέκης, στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ζήτησε άμεσα την παρέμβαση της κυβέρνησης για την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει την ώρα έναρξης και λήξης λειτουργίας των καταστημάτων, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνεχίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Συνεχίζει κι αυτή τη βδομάδα τις κινητοποιήσεις της με αποχή των νοσοκομειακών γιατρών από τα εξωτερικά ιατρεία και κάθε άλλη προγραμματισμένη εργασία από 25 έως 27 Νοέμβρη η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης. Για τις 28 και 29 Νοέμβρη έχει προκηρύξει 48ωρη απεργία.

Τα αιτήματα των νοσοκομειακών ιατρών είναι: Αύξηση των δαπανών για την Υγεία, νέο ειδικό μισθολόγιο, κάλυψη των δαπανών για τις εφημερίες, μονιμότητα - εξέλιξη - εκπαίδευση και δημοκρατία στο σύστημα.

Στη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν τα μέλη της ΕΝΙΘ, στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο αποφάσισαν να απέχουν από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία τις τρεις πρώτες μέρες αυτής της βδομάδας και να εξυπηρετούν μόνον τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΝΙΘ Στρ. Πλωμαρίτη, η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις έφτασε το 90%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ