ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Στο φως οι αλχημείες του προϋπολογισμού

Και επίσημα, η κυβέρνηση ομολογεί -με την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον Απολογισμό εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού του 2001- τα «τρικ», με τα οποία απέκρυψε κρατικό δανεισμό ύψους 1,5 τρισ. δραχμών!

Στο «μαγικό κόσμο της δημιουργικής λογιστικής», του εργαλείου, δηλαδή, μέσω του οποίου, τα κρατικά ελλείμματα μετατράπηκαν από την κυβέρνηση Σημίτη σε πλεονάσματα, μας εισάγει η Εκθεση (Διαδήλωση) του Ελεγκτικού Συνεδρίου - δόθηκε χτες στη δημοσιότητα - επί του Απολογισμού και του Ισολογισμού του Κράτους (αφορά τον έλεγχο για τον κρατικό προϋπολογισμό) του οικονομικού έτους 2001. Οπως προκύπτει από την Εκθεση, η κυβέρνηση, μέσω των τιτλοποιήσεων και της έκδοσης προμετόχων, σύναψε δάνεια ύψους περίπου 1,5 τρισ. δραχμών, τα οποία δεν εμφάνισε σαν πιστωτικά έσοδα, αλλά σαν έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού και κατά συνέπεια δεν τα εμφάνισε ούτε και στο δημόσιο χρέος.

Συγκεκριμένα, στο ειδικό κεφάλαιο με τίτλο «Ειδικές παρατηρήσεις επί των εσόδων» αναφέρονται τα ακόλουθα:

α) Το ελληνικό δημόσιο «τιτλοποίησε» μελλοντικά έσοδα της χρονικής περιόδου 2001 - 2019 από τον Ευρωπαϊκο Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας συνολικού ποσού 355.000.000 ευρώ ή 121 δισ. δραχμών.

β) Μελλοντικών εσόδων του ελληνικού δημοσίου της χρονικής περιόδου 2001 - 2007 από το 3ο ΚΠΣ συνολικού ποσού 2 δισ. ευρώ ή 681,5 δισ. δραχμές. Συνολικά «τιτλοποιήθηκαν» μελλοντικά έσοδα ύψους 802,5 δισ. δραχμών, μέσω της πώλησης, εκχώρησης και μεταβίβασής τους, στις ανώνυμες εταιρίες «AEOLOS S.A» και «ATLAS SECURISATION S.A.» οι οποίες εδρεύουν στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου. Από το ποσό αυτό 795,4 δισ. δραχμές εμφανίστηκαν στο προϋπολογισμό του 2001, ενώ ποσό ίσο με 7,1 δισ. δραχμές πληρώθηκαν οι ανάδοχοι των δύο εκδόσεων. Η προμήθειά τους ανήλθε στο 0,9% του συνολικού ποσού, ποσοστό υψηλότερο από τις προμήθειες που συνήθως λαμβάνουν οι τράπεζες για παρεμφερείς εργασίες.

γ) Τον Οκτώβρη του 2001 εκδόθηκαν προμέτοχα στη διεθνή αγορά (ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων) συνολικού ύψους 1,9 δισ. ευρώ ή 652,5 δισ. δραχμών.

Στο φως, όμως, έρχονται και αδιαφανείς συναλλαγές της κυβέρνησης (υπουργείο Οικονομικών) με το πιστωτικό σύστημα, με σκοπό την ωραιοποίηση των προϋπολογισμών. Ετσι η Εκθεση αναφέρει ότι στις 27 Δεκέμβρη του 2001 το υπουργείο Οικονομικών δανείστηκε από την Εθνική Τράπεζα 400 δισ. δραχμές (λόγος γίνεται για «πενθήμερη πιστωτική διευκόλυνση») και για το συγκεκριμένο ποσό θα υπάρξει επιβάρυνση 222,8 εκατ. δραχμών για πληρωμή «τόκων πιστωτικής διευκόλυνσης». Με λίγα λόγια το υπουργείο δανείστηκε 400 δισ. δραχμές στις 27 Δεκέμβρη 2001, τα οποία εμφάνισε σαν έσοδα για να κλείσει «τρύπες» του τρέχοντα προϋπολογισμού, και τα επέστρεψε στην Εθνική Τράπεζα μετά τόκου στις αρχές του 2002.

ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Μεθοδεύεται το τελικό ξεπούλημα

Μέχρι τα μέσα του 2007 «απελευθερώνεται» και το κύκλωμα διανομής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας

Τις τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν στην πλήρη παράδοση του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου, εξέτασε χθες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. Κατά την άτυπη σύνοδο του συμβουλίου, αποφασίστηκε ότι οι τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου θα έχουν απελευθερωθεί πλήρως έως την 1η Ιούλη του 2007, ενώ το ίδιο χρονοδιάγραμμα ισχύει και για την απελευθέρωση του τομέα της διανομής. Το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, όπου ο τομέας της διανομής είναι ακόμα υπό τον έλεγχο της ΔΕΗ.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι παρά την απόφαση για την πλήρη απελευθέρωση των αγορών και την παράδοσή τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο, προκύπτει ότι η πλήρης απελευθέρωση μεταφέρεται για δύο χρόνια αργότερα από ό,τι είχε προαποφασιστεί! Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο, η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στις διαφωνίες που εξέφρασαν η Γαλλία και η Γερμανία. Η διαφωνία των δύο αυτών χωρών δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται καθόλου τυχαίο γεγονός, αφού στη μεν Γαλλία υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση του γαλλικού κρατικού κολοσσού ηλεκτρικής ενέργειας EDF, αλλά και στη Γερμανία, όπου η αγορά έχει απελευθερωθεί, έχουν προκύψει σημαντικά προβλήματα, με βασικότερο αυτό της κατακόρυφης αύξησης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν αντιδράσεις από τους μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους.

Πέραν όμως των επιμέρους, αλλά ουσιαστικών διαφωνιών, σύσσωμη η ΕΕ προγραμματίζει την παράδοση του τομέα ενέργειας στους ιδιώτες με τους καλύτερους δυνατούς (για τους ιδιώτες) όρους... Πρωτοπόρα και η κυβέρνηση Σημίτη, που τίθεται υπέρμαχος της παραχώρησης του τομέα στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Ηδη, σήμερα, η κυβέρνηση πραγματοποιεί την παρουσίαση της ΔΕΗ στους ιδιώτες, ώστε σε λίγες μέρες να τους παραχωρήσει άλλο ένα πακέτο της τάξεως του 15%. Ετσι, μέσα σε ένα χρόνο, το ιδιωτικό κεφάλαιο θα ελέγχει το 30% της ΔΕΗ.

ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ
Ανοιχτά σήμερα τα πρατήρια

Με το κλείσιμο των πρατηρίων τους, εξέφρασαν χτες οι βενζινοπώλες όλης της χώρας την αντίθεσή τους στην τοποθέτηση φορολογικών μηχανισμών στις αντλίες πώλησης πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, που τους υποχρεώνει η κυβέρνηση. Από σήμερα τα πρατήρια θα είναι κανονικά ανοιχτά. Να σημειωθεί ότι κατά τη συνάντηση που είχαν με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Κανελόπουλο, ο τελευταίος τους διαμήνυσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης δεν αλλάζει.

Οι βενζινοπώλες - όπως αναφέρουν - δεν έχουν πρόβλημα να εγκαταστήσουν φορολογικούς μηχανισμούς στις αντλίες, θέτουν όμως ως βασική προϋπόθεση το σφράγισμα των δεξαμενών από τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι οι βενζινοπώλες εύκολα θα μπορούν να χαρακτηριστούν ότι φοροδιαφεύγουν ή νοθεύουν τα καύσιμα, αφού ο όγκος τους μεταβάλλεται ανάλογα με τη θερμοκρασία.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το δανειακό πρόγραμμα του Ελληνικού Δημοσίου για το 2002. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση προσφεύγει σήμερα για μια ακόμη φορά στους τραπεζίτες προκειμένου να δημοπρατήσει τη νέα σειρά ετήσιων, εξάμηνων και τρίμηνων εντόκων γραμματίων συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ. Το χρέος της «κεντρικής κυβέρνησης» (χωρίς ΟΤΑ, δημόσιες επιχειρήσεις κλπ.) θα φτάσει φέτος στο αστρονομικό ύψος των 165,8 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 118,2% του ΑΕΠ. Μετά την αφαίρεση του λεγόμενου ενδοκυβερνητικού χρέους το χρέος της «γενικής κυβέρνησης» για το 2002 διαμορφώνεται στο 105,3% του ΑΕΠ.

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΕΦΟΡΙΑΣ
Ταχυδρομείται η τελευταία παρτίδα

Φέτος υποβλήθηκαν συνολικά 4,9 εκατ. δηλώσεις, από τις οποίες προκύπτει για το 2001 μέσο οικογενειακό εισόδημα 4,2 εκατ. δραχμών

Μόλις σε 4,2 εκατ. δρχ. διαμορφώθηκε το μέσο οικογενειακό εισόδημα για το 2001, ενώ το σύνολο των εισοδημάτων φυσικών προσώπων για το ίδιο έτος φτάνει σε 20,7 τρισ. δρχ. Το στοιχεία αυτά προκύπτουν από την εκκαθάριση των δηλώσεων που ολοκληρώθηκε χτες και που φτάνουν σε 4,9 εκατ.

Η τελευταία (16η) παρτίδα που ταχυδρομείται τις μέρες αυτές από την Εφορία αποτελείται από περίπου 47.700 εκκαθαριστικά που αφορούν κυρίως πολύ υψηλά εισοδήματα. Ετσι, στη συγκεκριμένη παρτίδα, ο μέσος πρόσθετος φόρος που αναλογεί σε όσους παραλάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό φτάνει σε 6.240 ευρώ ή περίπου 2,1 εκατ. δρχ. Η τελευταία παρτίδα περιέχει και περίπου 17.000 πιστωτικά εκκαθαριστικά, από τα οποία προκύπτει ότι η μέση επιστροφή φόρου ανά φορολογούμενο είναι 240 ευρώ.

Από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), για το σύνολο των 4,9 εκατ. δηλώσεων που εκκαθαρίστηκαν, προκύπτουν και τα εξής:

  • Τα χρεωστικά εκκαθαριστικά αποτελούν το 27,7% του συνόλου των δηλώσεων και η επιπλέον καταβολή φόρου, σε μέσα επίπεδα, διαμορφώνεται σε 1.900 ευρώ (647.000 δρχ.).
  • Τα πιστωτικά εκκαθαριστικά είναι το 35% των δηλώσεων και η μέση επιστροφή φόρου ανά φορολογούμενο 404 ευρώ (περίπου 138.000 δρχ.).
  • Το ισοζύγιο της εκκαθάρισης καταλήγει να είναι θετικό για το δημόσιο ταμείο. Ετσι, το καθαρό ποσό (μετά τις επιστροφές φόρων) φτάνει σε 1,88 δισ. ευρώ (641 δισ. δρχ.).
  • Τέλος, τα μηδενικά εκκαθαριστικά αποτελούν το 37,2% των δηλώσεων που υποβλήθηκαν.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ