Τρίτη 26 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Μεθοδεύεται το τελικό ξεπούλημα

Μέχρι τα μέσα του 2007 «απελευθερώνεται» και το κύκλωμα διανομής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας

Τις τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν στην πλήρη παράδοση του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου, εξέτασε χθες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. Κατά την άτυπη σύνοδο του συμβουλίου, αποφασίστηκε ότι οι τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου θα έχουν απελευθερωθεί πλήρως έως την 1η Ιούλη του 2007, ενώ το ίδιο χρονοδιάγραμμα ισχύει και για την απελευθέρωση του τομέα της διανομής. Το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, όπου ο τομέας της διανομής είναι ακόμα υπό τον έλεγχο της ΔΕΗ.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι παρά την απόφαση για την πλήρη απελευθέρωση των αγορών και την παράδοσή τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο, προκύπτει ότι η πλήρης απελευθέρωση μεταφέρεται για δύο χρόνια αργότερα από ό,τι είχε προαποφασιστεί! Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο, η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στις διαφωνίες που εξέφρασαν η Γαλλία και η Γερμανία. Η διαφωνία των δύο αυτών χωρών δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται καθόλου τυχαίο γεγονός, αφού στη μεν Γαλλία υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση του γαλλικού κρατικού κολοσσού ηλεκτρικής ενέργειας EDF, αλλά και στη Γερμανία, όπου η αγορά έχει απελευθερωθεί, έχουν προκύψει σημαντικά προβλήματα, με βασικότερο αυτό της κατακόρυφης αύξησης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν αντιδράσεις από τους μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους.

Πέραν όμως των επιμέρους, αλλά ουσιαστικών διαφωνιών, σύσσωμη η ΕΕ προγραμματίζει την παράδοση του τομέα ενέργειας στους ιδιώτες με τους καλύτερους δυνατούς (για τους ιδιώτες) όρους... Πρωτοπόρα και η κυβέρνηση Σημίτη, που τίθεται υπέρμαχος της παραχώρησης του τομέα στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Ηδη, σήμερα, η κυβέρνηση πραγματοποιεί την παρουσίαση της ΔΕΗ στους ιδιώτες, ώστε σε λίγες μέρες να τους παραχωρήσει άλλο ένα πακέτο της τάξεως του 15%. Ετσι, μέσα σε ένα χρόνο, το ιδιωτικό κεφάλαιο θα ελέγχει το 30% της ΔΕΗ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ