Τρίτη 26 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΤΑΚΗΣ
Σκόπιμη η σύγχυση αντικαπνιστικής και αντικαπνικής εκστρατείας

Παρέμβαση στη συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου για την καταπολέμηση της κατανάλωσης καπνού

Την πλήρη αντίθεσή του σε κάθε ενδεχόμενο κατάργησης ή σταδιακής μείωσης των ενισχύσεων για τον καπνό, με πρόφαση την αντικαπνιστική εκστρατεία, επανέλαβε κατηγορηματικά ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης, επισημαίνοντας ότι μια συνεπής πολιτική καταπολέμησης του καπνίσματος, εκτός των άλλων, θα έπρεπε να στραφεί στη μείωση των αθρόων εισαγωγών και όχι στη μείωση και στον αποδεκατισμό του εισοδήματος των μικρομεσαίων καλλιεργητών του νότου.

Ο Γ. Πατάκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου για την καταπολέμηση της κατανάλωσης καπνού, τόνισε:

«Τασσόμαστε σαφώς κατά της διαφήμισης, άμεσης ή έμμεσης, προϊόντων καπνού και υπέρ της λήψης μέτρων για την αποτροπή διάδοσης και αύξησης της επιβλαβούς για την υγεία συνήθειας, κυρίως στα άτομα νεαρής ηλικίας.

Για το λόγο αυτό και επειδή πιστεύουμε ότι κάθε πολιτική που άπτεται της υγείας και στοχεύει στην προστασία της πρέπει να είναι συγκεκριμένη και σαφής, θα θέλαμε, για άλλη μια φορά, να υπογραμμίσουμε τη διαφορά μεταξύ αντικαπνιστικής και αντικαπνικής εκστρατείας και να διαφωνήσουμε με την ταύτιση της εκστρατείας κατά του καπνίσματος με την εκστρατεία κατά της καπνοκαλλιέργειας στις χώρες της ΕΕ, όπως αυτή επιχειρείται, για πολλοστή φορά, και με την τροπολογία 17 της έκθεσης.

Επισημαίνουμε ότι η ενοχοποίηση της καπνοκαλλιέργειας και η ποινικοποίηση των καπνοπαραγωγών, με προτάσεις όπως η κατάργηση των επιδοτήσεων, συγχέουν σκόπιμα ζητήματα προστασίας της υγείας των καταναλωτών με τη διατήρηση παραδοσιακών μονοκαλλιεργειών και την επιβίωση δεκάδων χιλιάδων καλλιεργητών, σε φτωχές, κυρίως, περιοχές του νότου, στους οποίους δε δίνονται άλλες συγκεκριμένες εναλλακτικές λύσεις εκτός από την ανεργία.

Τέτοιες προτάσεις είναι από υποκριτικές μέχρι ύποπτες και τελικά αντίθετες με τα συμφέροντα και την υγεία του καταναλωτή, όταν, όπως είναι γνωστό, οι εισαγωγές καπνού της ΕΕ φτάνουν το 70%. Συνεπώς, η κατάργηση της ενίσχυσης της κοινοτικής καπνοπαραγωγής δε θα έχει συνέπεια τη μείωση του καπνίσματος, αλλά την έξαρση των εισαγωγών και τον κατακλυσμό της ευρωπαϊκής αγοράς από καπνά τρίτων χωρών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ