ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
Για ποιο λόγο εξοπλίζεται η χώρα;

Του Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Ιωάννου από το «Εθνος»
«Στο πλαίσιο της δημιουργίας του ευρωστρατού, είναι προφανές ότι όλοι οι ευρωπαϊκοί στρατοί πρέπει να διαθέτουν συγκρίσιμα και εναρμονισμένα μέσα ταχείας μεταφοράς». Αυτά δήλωσε, προχτές - ανάμεσα σε άλλα - ο Γ. Παπαντωνίου και μπορεί να μην είναι ολόκληρη η αλήθεια, αλλά περιέχουν την ουσία της. Οι προχτεσινές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ και η διάθεση 2,2 δισ. ευρώ (750 δισ. δραχμών) «εντάσσονται στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και του ευρωστρατού και όχι στην αποκλειστική εξυπηρέτηση των αμυντικών αναγκών της χώρας», όπως υπογράμμισε το ΚΚΕ. Το ίδιο ισχύει και για τα πολύ μεγαλύτερα ποσά, που πληρώνει χρόνια τώρα η χώρα μας, δηλαδή οι εργαζόμενοι και ο λαός. Μόνο στην τελευταία εξαετία, το ύψος των εξοπλιστικών και μόνο δαπανών έχουν ξεπεράσει τα 3,5 τρισεκατομμύρια δραχμές.

Η χώρα ξοδεύει τα δυσβάστακτα αυτά ποσά, πρώτα και κύρια, για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις, που έχουν αναλάβει στο όνομά της οι κυβερνώντες, έναντι των ιμπεριαλιστών «συμμάχων». Επειδή η υπεράσπιση του συστήματος, η αντιμετώπιση κρίσεων (διάβαζε: η αντίσταση των λαών), οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και αντιθέσεις, για το ξαναμοίρασμα των αγορών και ζωνών επιρροής κλπ., δεν αποτελούν τους βασικούς στόχους και συστατικές ιδιότητες μόνον των ιμπεριαλιστών «εταίρων» μας, αλλά και της εγχώριας ολιγαρχίας, η οποία είναι -ανεξαρτήτως μεγέθους και βαρύτητας - ένας κρίκος της λεγόμενης παγκοσμιοποιημένης οικονομίας ή, με άλλα λόγια, του διεθνούς ιμπεριαλισμού.

Αυτή είναι η ουσία του θέματος. Και οι φωνές της ΝΔ, περί αδιαφάνειας, σκανδάλων, κλπ., κλπ., συνιστούν μια υποκρισία και μόνο. Δηλαδή, αν τα τεράστια αυτά ποσά δίνονταν με διεθνείς διαγωνισμούς και τα «τσέπωνε» κάποια άλλη πολυεθνική, ποια θα ήταν η διαφορά; Και πέρα απ' αυτό, ξέχασε η ΝΔ ότι ακριβώς τα ίδια γίνονταν και επί κυβερνήσεών της; Ετσι κι αλλιώς, οι αντιλαϊκές επιδιώξεις πάντα συμβαδίζουν με τα αντίστοιχα μέσα και ωφελούν το μεγάλο κεφάλαιο.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Δ. Τ.


ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ;

«Καθαρή» λύση. «Δύσκολα η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς "υποσημειώσεις και αστερίσκους". Γιατί, όμως, μας δημιουργείται η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά θα κάνει το "μαύρο - άσπρο"; Η περίφημη "ουρά του Ελσίνκι" (9β) γίνεται γνωστή μόλις σήμερα στο ευρύ κοινό. Ανάλογες ...ουρές και υποσημειώσεις στις 12 Δεκεμβρίου φοβούμαστε ότι θα υποβαθμιστούν ακόμη μία φορά από την κυβέρνηση με τη συνέργεια των ΜΜΕ» («ΒΡΑΔΥΝΗ»).

Προβλέψεις... «...Αυτή τη φορά η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα από την άσκηση της προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003, επιχειρώντας, πιθανότατα, ένα νέο εκλογικό αιφνιδιασμό αμέσως μετά. Στην πραγματικότητα, κι αυτή τη φορά, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα κρύβει το άγχος της κυβέρνησης να προλάβει την έκρηξη της δημοσιονομικής φούσκας. Οι πολίτες όμως έχουν αντιληφθεί πλέον τις μεθοδεύσεις του κ. Σημίτη και δεν πρόκειται να πειστούν από τους ισχυρισμούς του» (Π. Αμυράς - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

Κτηματόσημο... «Ως το 2010, για να ολοκληρωθεί το έργο, θα πρέπει να διατεθούν 2,5 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές. Το 75% του ποσού αυτού (που είναι περίπου 650 δισ. δραχμές) θα το πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Θα πληρώσουν, δηλαδή, οι Ελληνες "κτηματόσημο" ή, με άλλα λόγια, θα φορτωθούν το πρόστιμο που επιβλήθηκε για την κακοδιαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων, ως αυτοί να είναι υπεύθυνοι για τα παρατράγουδα στην κρατική εταιρεία "Κτηματολόγιο" και για τις παραλείψεις του ΥΠΕΧΩΔΕ...» («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ με σαθρές κατηγορίες.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Ναι» σε όπλα και μεσάζοντες.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αποχαιρετισμός στα όπλα - Εξοπλισμοί τέλος ως το τέλος 2005.

ΑΥΓΗ: Τα «Απάτσι» βομβαρδίζουν τις κοινωνικές δαπάνες.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΑΙ Η ΜΙΤ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η ΧΩΡΑ: ΕΠΕΣΑΝ ΣΑΝ... ΑΠΑΤΣΙ στη μίζα του αιώνα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): 300 ΠΑΙΔΙΑ θύματα απαγωγής κάθε χρόνο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΜΑΜΟΥΘ στο εξοπλιστικό.

Ο ΛΟΓΟΣ: ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ «σκάκι».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ για 2.472 προσλήψεις μονίμων στο Δημόσιο.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΜΙΣΘΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗ στον ΟΤΕ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ 1.200 μονίμων σε υπουργεία.

ΤΑ ΝΕΑ: Καταργούν ντε φάκτο το ΔΙΚΑΤΣΑ - Αναγνωρίζουν πτυχία μέσω Ευρώπης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΤΗΜΑΤΟΣΗΜΟ 2 δισ. ευρώ για 10 χρόνια.

ΕΘΝΟΣ: ΕΞΠΡΕΣ 1.959 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ σε υπουργεία - νοσοκομεία.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΧΑΡΑΤΣΙ σε 1.000.000 ιδιοκτήτες για το Κτηματολόγιο.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Απορίες... «Εν πρώτοις υφίσταται μια σοβαρή αντίφαση για την οποία απαιτούνται εξηγήσεις. Υποτίθεται πως η πολιτική των κυβερνήσεων Σημίτη, από το 1996 και εντεύθεν, αποσκοπεί σταθερά στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Χάριν αυτής, μάλιστα, υιοθετούνται και τολμηρές πολιτικές πρωτοβουλίες στην εξωτερική πολιτική της χώρας, κάποτε αμφιλεγόμενης αποδοχής. Παραδόξως, όμως, από το 1996 ως το 2002 οι εξοπλισμοί της χώρας έχουν κυριολεκτικά απογειωθεί, εκτινασσόμενοι συνολικά σε ύψος άνω των 3,5 τρισεκατομμυρίων δραχμών (10,5 δισεκ. ευρώ). Πώς συμβιβάζονται οι πολιτικές διακηρύξεις μείωσης των εξοπλισμών με την πρακτική των υπερεξοπλισμών;» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Ζήλιες... «Τα πήρε όλα κι έμεινε για να πάρει και τα υπόλοιπα. Ο λόγος για τον γνωστό μεσάζοντα όπλων και από τους κορυφαίους στο χώρο της διαπλοκής Θωμά Λιακουνάκο, ο οποίος παρά το θόρυβο που είχε ξεσηκωθεί, τις αποκαλύψεις του Τύπου και τις μεγάλες αντιδράσεις κορυφαίων παραγόντων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, κατάφερε να περάσει από το ΚΥΣΕΑ τις χρυσοφόρες προμήθειες οπλικών συστημάτων και θα καρπωθεί αυτός, οι συνεταίροι και οι... αφανείς ευεργέτες του, στις Ενοπλες Δυνάμεις, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, μίζες αξίας πάνω από δύο δισεκατομμύρια δολάρια» (ΑΥΡΙΑΝΗ).

Οι διαδικασίες... «Η κυβέρνηση Σημίτη, αντί να διενεργήσει διεθνείς διαγωνισμούς, με τους οποίους θα εξασφάλιζε ανταγωνιστικές τιμές, ευνοϊκότερους συμβατικούς όρους και καλύτερες προσφορές συμπαραγωγής, καταφεύγει για άλλη μια φορά στην προσφιλή της τακτική της απευθείας ανάθεσης των στρατιωτικών προμηθειών...

Βοά η κοινή γνώμη για τις καθεστωτικές πρακτικές της κυβέρνησης και για τη σπουδή της να τα "τακτοποιήσει όλα" σύμφωνα με τα συμφέροντα της μικροπολιτικής της εν όψει πρόωρων εκλογών...» (Η ΧΩΡΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ