ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΡΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ - ΔΕΛΗΒΑΝΝΗ
Δε θα έπρεπε να γίνονται αυτές οι δίκες

Η Μαρία Νεγρεπόντη - Δεληβάννη, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε σχετική δήλωσή της τονίζει:

«Ολη η Θεσ/κη και όλη η ευρύτερη περιοχή της Θεσ/νίκης, όταν έφτασαν αυτά τα άρματα, για να πάνε να κάνουν έναν πόλεμο, ο οποίος ήταν τελείως παράλογος, είχαν ευαισθητοποιηθεί και ήταν πολύ φυσικό να υπάρξουν αυτές οι αντιδράσεις.

Επομένως, βρίσκω ότι δε θα έπρεπε να γίνονται αυτές οι δίκες, γιατί ακριβώς πηγαίνουν εναντίον του αισθήματος, το οποίο είχε δημιουργηθεί και εξακολουθεί να υπάρχει άλλωστε, εναντίον του πολέμου. Αυτός ο πόλεμος δεν κατέληξε πουθενά. Ακολουθήθηκε και από άλλους πολέμους, στο Αφγανιστάν και τώρα έχουμε το Ιράκ και υπάρχει ένας κατάλογος από 60 περίπου χώρες, οι οποίες θεωρούνται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή ότι ανήκουν στον άξονα του κακού. Δηλαδή κάθε έντιμος άνθρωπος και κάθε άνθρωπος ο οποίος έχει κάποια ευαισθησία, νομίζω ότι είναι εναντίον του πολέμου και όταν νομίζει ότι μπορεί να κάνει κάτι για να τον αποφύγει, πρέπει να το κάνει. Δε βλέπω συνεπώς το γιατί γίνονται αυτές οι δίκες».

ΣΤΑΘΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Εξαρτημένη από τους μηχανισμούς του πολέμου η χώρα μας

Eurokinissi

Ο γνωστός σκιτσογράφος Στάθης Σταυρόπουλος, αναφερόμενος στη δίκη των φιλειρηνιστών στο Κιλκίς, δήλωσε:

«Είναι μια δίκη που δείχνει ακριβώς την εξάρτηση που έχει η χώρα μας από όλους αυτούς τους μηχανισμούς του πολέμου, μηχανισμούς που πρόκειται να επαναλάβουν τη δράση τους, όπως φαίνεται, τον επόμενο καιρό στο Ιράκ. Και σε αυτόν θα ανακατευτούμε, όχι με χερσαίες δυνάμεις, ώστε να τις σταματούνε οι διαδηλωτές στους δρόμους, αλλά με εναέριες ή με θαλασσινές.

Πάντως αν θέλανε, έτσι να περιπαίξουν και λίγο το δικαστήριο, γιατί σ' αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να το περιπαίζει κανείς ένα δικαστήριο τέτοιο, οι σύντροφοι που είναι εκεί κατηγορούμενοι ας δηλώσουν Αμερικανοί πολίτες για να εξασφαλίσουν ετεροδικία, δηλαδή ας πούνε στους δικαστές ότι, ξέρετε, εμείς δεν μπορούμε να καθίσουμε εδώ, είμαστε Αμερικανοί. Αναφέρομαι στη συμφωνία που έγινε πρόσφατα που εξασφαλίζει στους Αμερικανούς το δικαίωμα της ετεροδικίας στη χώρα μας. Οχι μόνο, λοιπόν, δε δικάζονται οι Αμερικανοί γι' αυτά που κάνουν εδώ, αλλά δικάζονται οι Ελληνες πολίτες γι' αυτά που κάνουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα».

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ
Ενήργησαν εν συνειδήσει δικαίου

«Οι κατηγορούμενοι ενήργησαν εν συνειδήσει δικαίου», δήλωσε κατηγορηματικά ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, κ. Στέλιος Παπαθεμελής, σε δήλωσή του στον «902». Αναλυτικά ανέφερε:

«Οι κατηγορούμενοι ενήργησαν εν συνειδήσει δικαίου και ενήργησαν έτσι διότι είχαν την ευρεία αίσθηση ότι υπήρχε ένας άδικος και βρώμικος πόλεμος εναντίον ενός λαού αόπλου που δεν τους έφταιξε σε τίποτα και αυτό το πράγμα η ελληνική συνείδηση γενικότερα, και η συνείδηση των ακτιβιστών ακόμα περισσότερο, δε θα μπορούσε να το ανεχτεί.

Σε μια περίοδο που διεθνώς είχε επιβληθεί μια συστηματική παραπληροφόρηση, όπως εκ των υστέρων αποκάλυψε και ο αμερικανικός Τύπος με δημοσιεύματά του, ιδιαιτέρως σημαντικά για την περίπτωση αυτή, η Ελλάδα είχε την ευχέρεια, λόγω και της εγγύτητος, αλλά και της διαθέσεως πολλών ανθρώπων σε αυτόν τον τόπο, να ξέρει τι ακριβώς συνέβαινε, να ξέρει την αλήθεια και το καθήκον να αντιδράσουμε όσο μπορούσαμε περισσότερο ανάλογα με τις πεποιθήσεις του καθενός, άλλος πιο έντονα και άλλος λιγότερα έντονα. Οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι πιστεύω ότι ενήργησαν εν συνειδήσει δικαίου».

«Νόμιμη κάθε αντίσταση στο ΝΑΤΟ»

Ανακοίνωση συμπαράστασης της νεολαίας του ΚΚ Τουρκίας

Τον τερματισμό κάθε απόπειρας ποινικοποίησης των αγώνων κατά του ΝΑΤΟ ζητά με ανακοίνωσή της, στην οποία καταδικάζεται η προσαγωγή σε δίκη των 5 αντινατοϊκών διαδηλωτών, η Νεολαία του ΚΚ Τουρκίας.

Υπογραμμίζει πως με δεδομένο ότι το ΝΑΤΟ αναδεικνύεται σε πρωταρχικό όπλο του ιμπεριαλισμού, ο αγώνας των λαών εναντίον του δεν μπορεί παρά να είναι δίκαιος και νόμιμος. Επισημαίνει ότι οι, προσφάτως ληφθείσες στην Πράγα, αποφάσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας καθιστούν ακόμη πιο αναγκαία την πάλη ενάντια στις αποφάσεις αυτού «του αντιδραστικού οργανισμού» και εκτιμάται ότι η δύναμη ταχείας επέμβασης θα χρησιμοποιηθεί, κυρίως, ενάντια σε κάθε λαϊκό κίνημα ανά τον κόσμο.

«Η απειλή που αντιπροσωπεύει το ΝΑΤΟ αυξάνεται, μέρα με τη μέρα και στη χώρα μας, την Τουρκία, που είναι ένας από τους βασικούς στρατιωτικούς στυλοβάτες της Συμμαχίας, το γνωρίζουμε καλά. Ο τουρκικός και κουρδικός λαός δεν είναι διόλου περήφανος που υποχρεώνεται να στέλνει τα παιδιά του σε άγνωστους τόπους, για αιτίες που δεν του ανακοινώνονται ποτέ», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η Νεολαία του ΚΚ Τουρκίας.

Και καταλήγει: «Οι ιμπεριαλιστές γνωρίζουν ότι η ηγεμονία τους δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα και είναι ακριβώς αυτός ο φόβος που τους οδηγεί σε πράξεις, όπως αυτές της ελληνικής κυβέρνησης εναντίον των διαδηλωτών. Εκφράζουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στους συντρόφους μας διαδηλωτές που θα βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου στην αίθουσα του δικαστηρίου στο Κιλκίς και δεσμευόμαστε ότι θα βρεθούμε δίπλα - δίπλα σε κάθε αντινατοϊκό αγώνα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ