ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΛΚ
Να βρεθούν οι δολοφόνοι...

Εγινε, χτες, η παρουσίαση του βιβλίου «Τζορτζ Πολκ - Χρέος για την αλήθεια - Ερευνες και ντοκουμέντα», του δημοσιογράφου Γιάννη Βούλτεψη από τις εκδόσεις «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»

Απλετο φως πρέπει να ριχτεί στην υπόθεση της δολοφονίας του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ στη Θεσσαλονίκη το 1948 και την καταδίκη (μετά από δίκη - παρωδία) για το έγκλημα του αθώου δημοσιογράφου Γρηγόρη Στακτόπουλου, μιας και σήμερα, 54 χρόνια μετά, οι δολοφόνοι δεν έχουν ακόμη βρεθεί. Αυτό ήταν το κύριο συμπέρασμα από τη χτεσινή παρουσίαση του βιβλίου: «Τζορτζ Πολκ - Χρέος για την αλήθεια - Ερευνες και ντοκουμέντα», του δημοσιογράφου Γιάννη Βούλτεψη από τις εκδόσεις «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» του Αγγελου Σιδεράτου.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζορτζ Πολκ, δολοφονήθηκε μυστηριωδώς το 1948, στη διάρκεια επίσκεψής του στη χώρα μας, όπου ήθελε να μιλήσει με τους ηγέτες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Το έγκλημα αυτό, η αμερικανοκίνητη κυβέρνηση της χώρας μας, επιχείρησε να το αποδώσει στους κομμουνιστές, εμπλέκοντας στην υπόθεση δύο μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ (Βασβανάς και Μουζενίδης) και τον Γρηγόρη Στακτόπουλο, δημοσιογράφο. Ο τελευταίος καταδικάστηκε, χωρίς την ύπαρξη ενοχοποιητικών στοιχείων. Από τότε έγιναν δύο αιτήσεις αναψηλάφησης της δίκης Στακτόπουλου, τις οποίες η ελληνική Δικαιοσύνη απέρριψε.

Η χήρα του Γρ. Στακτόπουλου, ο οποίος πέθανε χωρίς να δικαιωθεί το 1998, Θεοδώρα Στακτοπούλου, στην παρέμβασή της σημείωσε πως ο άνδρας της έμεινε στα κρατητήρια της Ασφάλειας και στη φυλακή 12 συνολικά χρόνια, χωρίς να έχει διαπράξει κανένα φόνο.

Ο Γ.Α. Μαγκάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου και τ. υπουργός, τόνισε ότι το βιβλίο αυτό θέτει την ιστορική συνείδηση απέναντι σε ένα θέμα ηθικής τάξης, το οποίο δεν μπορεί να κλείσει ο χρόνος. Η δολοφονία Πολκ, έχει τρεις πτυχές, σημείωσε. Η πρώτη είναι αυτή καθεαυτή η δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου, η δεύτερη είναι η ενοχοποίηση του αθώου Γρ. Στακτόπουλου και η τρίτη -που είναι έγκλημα διαρκείας- είναι η προσπάθεια συσκότισης των δύο άλλων εγκλημάτων και στην οποία εμπλέκεται η ελληνική Δικαιοσύνη.

Ο Στ. Παπαθεμελής, βουλευτής ΠΑΣΟΚ και τ. υπουργός και δικηγόρος της οικογένειας Στακτόπουλου, που ζήτησε δύο φορές την αναψηλάφηση της δίκης, σημείωσε πως η Πολιτεία έχει τη δική της ευθύνη για το θέμα και πως θα επιδιώξει και μια τρίτη, με στοιχεία που προκύπτουν απ' το βιβλίο, αλλά και δικονομικά στοιχεία. Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημ. Παξινός, έκανε λόγο για τη δυσκολία απονομής της δικαιοσύνης, μιας και πρόκειται για ανθρώπινο έργο.

Ο Χρ. Πασαλάρης, δημοσιογράφος και συγγραφέας του προλόγου του βιβλίου του Γ. Βούλτεψη είπε πως ο Πολκ έπεσε θύμα πολέμου των μυστικών υπηρεσιών. Ο Ν. Βούτσης, υπεύθυνος Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, αναρωτήθηκε «τι συμφέρον μπορεί να είχαν οι κομμουνιστές, οι ηγέτες του ΔΣΕ στη συγκεκριμένη φάση του οδυνηρού εμφυλίου πολέμου, για να δολοφονήσουν τον Πολκ, που ήθελε να μάθει την αλήθεια της δικιάς τους πλευράς;».

Η Στ. Βρυώνη - Κωνσταντινίδη, πρόεδρος των εφετών και κόρη του εισαγγελέα εφετών που εξέτασε τη δίκη Γρ. Στακτόπουλου, έκανε λόγο για την εμπλοκή των ξένων μυστικών υπηρεσιών, εστιάζοντας, όμως, στην καταδικαστική πλευρά της υπόθεσης. Ο λόγος, τέλος, δόθηκε στο συγγραφέα Γ. Βούλτεψη, ο οποίος και επισήμανε, για μια ακόμη φορά, την ανάγκη αναψηλάφησης της δίκης.

Στο χώρο της αίθουσας συνεδρίων της ΕΣΗΕΑ, όπου έγινε η παρουσίαση, παραβρέθηκαν προσωπικότητες από το χώρο της δημοσιογραφίας, της πολιτικής και της δικηγορίας. Στην παρουσίαση παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε και ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΜΑΚΗΣ ΜΑΪΛΗΣ
Τα ταξικά και «συμμαχικά» συμφέροντα εμπόδισαν να φανεί η αλήθεια

Ο Τζορτζ Πολκ με τη γυναίκα του Ρέα
Ο Τζορτζ Πολκ με τη γυναίκα του Ρέα
«Αν ήθελαν οι ελληνικές κυβερνήσεις των δεκαετιών που πέρασαν, να πέσει φως στην υπόθεση Πολκ, το φως θα είχε χυθεί, τουλάχιστον σ' ένα μεγάλο βαθμό. Τι εμπόδισε; Κατά την άποψή μας, τα ταξικά και "συμμαχικά" συμφέροντα». Τα παραπάνω τόνισε ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στην παρέμβασή του κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Τζορτζ Πολκ - Χρέος για την αλήθεια - Ερευνες και ντοκουμέντα». Ολόκληρη η τοποθέτηση του Μ. Μαΐλη έχει ως εξής:

«Υπόθεση Πολκ. Πηχτό σκοτάδι, 54 χρόνια (και περισσότερο) από τη δολοφονία - προβοκάτσια κατά του ΚΚΕ. Πηχτό σκοτάδι, 53 χρόνια (και περισσότερο) από τη δίκη, που ο χαρακτηρισμός της ως παρωδία δεν αποδίδει το μέγεθος του αίσχους μιας δικονομικής διαδικασίας, προσαρμοσμένης, από τις κυβερνητικές, τις διωκτικές και τις δικαστικές αρχές, στην κατασκευή κατηγορουμένων, μαρτύρων και αποδεικτικών στοιχείων και στην απόκρυψη των αληθινών ενόχων, των αληθινών μαρτύρων και των όντως αποδεικτικών στοιχείων.

Οι προσπάθειες αναζήτησης της αλήθειας, όπως αυτή που γίνεται στο βιβλίο του κ. Βούλτεψη, είναι πολύτιμες και συμβάλλουν να διατηρείται το θέμα στην επικαιρότητα και να ακονίζεται η ιστορική μνήμη. Ενισχύουν την ανάγκη να διεξαχθεί, επιτέλους, αναψηλάφηση της δίκης, ώστε να αποκατασταθούν, και με δικαστική απόφαση, όσοι άδικα κατηγορήθηκαν, θύματα μηχανορραφίας και πολιτικής σκοπιμότητας, αλλά και να αποκαλυφθούν οι δολοφόνοι, οι ηθικοί αυτουργοί και οι εμπνευστές της υπόθεσης Πολκ.

Ωστόσο, το σκοτάδι παραμένει, αφού το μυστικό είναι καλά κρυμμένο στα κρατικά αρχεία των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, αλλά και της Ελλάδας, όπως εμείς πιστεύουμε. Κι αυτό το τελευταίο δεν πρέπει να ξεχνιέται. Γιατί ο ρόλος των ελληνικών κυβερνήσεων και των ελληνικών διωκτικών και δικαστικών αρχών στην υπόθεση Πολκ, κάθε άλλο παρά αμελητέος είναι. Και επιτρέψτε να σημειώσουμε εδώ ότι, αν ήθελαν οι ελληνικές κυβερνήσεις των δεκαετιών που πέρασαν να πέσει φως στην υπόθεση Πολκ, το φως θα είχε χυθεί, τουλάχιστον σ' ένα μεγάλο βαθμό. Τι εμπόδισε; Κατά την άποψή μας, τα ταξικά και "συμμαχικά" συμφέροντα. Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι απλώς και μόνο ζήτημα της ελληνικής Δικαιοσύνης, παρά τις δικές της μεγάλες ευθύνες».

Το κλίμα της εποχής

«Σε ποιο κλίμα και πολιτικό πλαίσιο ξετυλίγεται η υπόθεση Πολκ;

1) Στην ιστορική στιγμή, που η Μ. Βρετανία έχει ήδη παραχωρήσει στις ΗΠΑ το ρόλο της ηγετικής δύναμης του καπιταλιστικού κόσμου, άρα και τον πρωτεύοντα ρόλο που έπαιξε στην Ελλάδα, σε σχέση με τις ΗΠΑ, μέχρι το 1945-1946. Φυσικά, αυτή η παραχώρηση γινόταν εν μέσω συγκρούσεων μεταξύ τους. Η κάθε πλευρά, πάντα μέσα στα πλαίσια της ενίσχυσης των ιμπεριαλιστικών θέσεων σε βάρος της Σοβιετικής Ενωσης και της σοσιαλιστικής κοινότητας, που ξεπηδούσε από τον πόλεμο, επεδίωκε την κατάκτηση ή διατήρηση περισσότερων θέσεων, εδώ και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μ. Ανατολής.

2) Ο ρόλος των ΗΠΑ στην Ελλάδα έχει ήδη γίνει βαρύγδουπα διαφανής με το σχέδιο Μάρσαλ και το δόγμα Τρούμαν, τους βασικούς μοχλούς ενίσχυσης της ελληνικής αστικής τάξης, που υπερασπιζόταν την κλονισμένη από το 1941 κυριαρχία της, η οποία κάθε άλλο παρά είχε αποκατασταθεί, παρά το γεγονός ότι, από το Δεκέμβρη του 1944 και τη Συμφωνία της Βάρκιζας, τα αστικά πολιτικά κόμματα είχαν αρχίσει να επανακτούν το χαμένο κατά την περίοδο 1941-1944 ηγεμονικό ρόλο τους.

3) Στις αρχές μέχρι τα μέσα του 1948, βρισκόταν σε κρίσιμη φάση ο εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα, ενώ σε πλατιά τμήματα των λαών της Ευρώπης επικρατούσε, δικαίως, η αντίληψη ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια κυβέρνηση διεφθαρμένη, αντιλαϊκή, που προσπαθούσε να στηριχθεί με τη χρηματοδότηση και τα όπλα των Αμερικανοβρετανών, ενώ, από την άλλη, ο ΔΣΕ διεξήγαγε έναν πόλεμο δίκαιο. Εναν πόλεμο, που τον προκάλεσαν οι ιμπεριαλιστές και η εγχώρια αστική τάξη, λέμε εμείς, με μια άνευ προηγουμένου τρομοκρατία κατά του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Γεγονός, που τα υποχρέωσε να πάρουν τα όπλα, μην έχοντας άλλον δρόμο, πέραν εκείνου της υποταγής.

Επιπλέον, όμως, την ίδια περίοδο, δηλαδή από τις αρχές μέχρι το καλοκαίρι του 1948, συμβαίνουν ορισμένα πολύ σημαντικά γεγονότα. Κατ' αρχήν, το ΚΚΕ τίθεται και τυπικά εκτός νόμου, από την κυβέρνηση Σοφούλη. Το Φλεβάρη του ίδιου χρόνου, η κυβέρνηση της Αυστραλίας προτείνει για την Ελλάδα μέτρα ειρήνευσης. Η πρόταση απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ! Τον Απρίλη του 1948, απορρίπτεται από την κυβέρνηση πρόταση του ΚΚΕ για ειρήνευση, ενώ στο τέλος Μάη του 1948 η "Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση" ή "Κυβέρνηση του Βουνού" κάνει επίσης συγκεκριμένη πρόταση ειρήνευσης, που κι αυτή απορρίπτεται.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, στο οποίο, πέρα από τις χιλιάδες συλλήψεις και εκτελέσεις, ξεκίνησε και η δίκη 100 αξιωματικών και ναυτών του Πολεμικού Ναυτικού για κομμουνιστική δράση (20 Μαΐου 1948), μέσα, λοιπόν, σ' αυτό το κλίμα, ποιος άλλος από το ΚΚΕ θα κατηγορείτο για τη δολοφονία του Πολκ; Να σημειωθεί ότι, ως δολοφόνους, ως άμεσους εκτελεστές, η Ασφάλεια δεν επέλεξε κάποιους κομμουνιστές, αλλά τον Αδάμ Μουζενίδη και τον Βαγγέλη Βασβανά, που και οι δύο ήσαν μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ! Και συνεργό τον Γρηγόρη Στακτόπουλο και μαζί του και τη μάνα του!.. Και, βεβαίως, η απόφαση έπρεπε να είναι οπωσδήποτε καταδικαστική...».

Ζήτημα καταδίκης της ιμπεριαλιστικής πολιτικής

«Επιτρέψτε να θίξουμε και τις εξής πλευρές: Καθόλου δεν απέχουν απ' τις σκέψεις μας οι αμερικανοβρετανικές αντιθέσεις και οι υπόγειες ή και φανερές συγκρούσεις μεταξύ τους για τα πετρέλαια της Μ. Ανατολής, για την ανατροπή κυβερνήσεων και την εγκαθίδρυση άλλων και λοιπά, που αποτελούν ενδεχομένως αιτία της δολοφονίας του Πολκ. Εξάλλου, είναι και από εκείνα τα γεγονότα που μας λένε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, όπως στις μέρες μας, που είμαστε μάρτυρες διαπάλης, για το αν θα έχουν τον έλεγχο των πετρελαίων στο Ιράκ και αλλού οι ΗΠΑ ή οι καπιταλιστές της ΕΕ.

Σημειώνουμε για προβληματισμό ότι η δολοφονία έγινε στην Ελλάδα, αν και θα μπορούσε να έχει γίνει αλλού, αφού, για παράδειγμα, προτού να έρθει στη Θεσσαλονίκη ο Πολκ, βρισκόταν στη Μ. Ανατολή. Ομως, εδώ το πράγμα "κολλούσε" με την επιδίωξή του να πάει στα βουνά και να πάρει συνέντευξη από τον Μ. Βαφειάδη. Ακόμη, ότι το πιο μεγάλο (το φανερό τουλάχιστον) ενδιαφέρον, να συγκαλυφθεί η υπόθεση Πολκ, δεν το δείχνουν τόσο οι Βρετανοί, όσο οι Αμερικανοί, αν και λογικά θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο, αφού οι υπόνοιες του φόνου ή και οι ενδείξεις προς τους Βρετανούς οδηγούν!! `Η, να δείχνουν, έστω, το ίδιο ενδιαφέρον συγκάλυψης και οι δύο πλευρές...

Από την άλλη, προβληματίζουν ο επιδεικτικός τρόπος με τον οποίο εμφάνισαν τον νεκρό Πολκ, καθώς και η αδιαφορία για μια διαδικασία διάτρητη! Λες και επεδίωκαν (επεδίωκαν λέμε εμείς), να είναι σκοπίμως διάτρητη! Ενώ θα μπορούσαν να μπαλώσουν κάπως κάποια πράγματα, για να κρατήσουν και κάποια προσχήματα. Αλλά δεν ήθελαν να κρατήσουν ούτε τα προσχήματα. Ενήργησαν κυνικά, προκλητικά, με ωμότητα.

Εχοντας συμφέρον, από το όλο θέμα της δολοφονίας του Πολκ, και η αμερικανική και η βρετανική και η ελληνική πλευρά, κατανοεί ο καθένας γιατί η αναψηλάφηση της δίκης δεν προχωρεί. Θίγονται οι πάντες: Ξένοι και ντόπιοι, κόμματα της Δεξιάς και του Κέντρου. Αλλά θα επιμείνουμε ότι τίποτε δεν είναι αδύνατο, αν η πίεση γίνει πολύ μεγάλη, και προς τους κυβερνώντες αφόρητη. Το θέμα δεν είναι μόνον απόδοσης δικαιοσύνης. Είναι και σημερινό ζήτημα υπεράσπισης δικαιωμάτων, που συρρικνώνονται διαρκώς. Είναι ζήτημα καταδίκης της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, σκορπώντας τον πόλεμο και τη φτώχεια, με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας. Εντός και εκτός Ελλάδας. Κι ας μην ξεγελάει το γεγονός ότι σήμερα δε βλέπουμε κάποια υπόθεση ενός νέου Πολκ. Βλέπουμε άλλα εξίσου φρικτά, ή και φρικτότερα».

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Βακτηρίες των δεινών

Από καιρό γίνεται προσπάθεια από τους επιστήμονες της σημειωτικής και με βάση αριθμητικούς δείκτες και άλλα στοιχεία, να βγουν συμπεράσματα από την «ανάγνωση» φωτογραφιών, που αναφέρονται σε συλλογικές εκδηλώσεις, πορείες, διεκδικητικές δραστηριότητες κλπ.

Οι φωτογραφίες, έτσι, των φωτο-ειδησεογράφων, της τηλεοπτικής κάμερας, της βιντεοσκόπησης, προσφέρονται για χρήσιμες αναλύσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι στημένες τεχνικές, όπου, κάτω από ορισμένες γωνίες λήψης, σκηνοθεσίας και ...παραποίησης, επιτυγχάνεται το επιθυμητό και κατά παραγγελίαν αποτέλεσμα, ιδιαίτερα στις κομματικές συνάξεις.

Γι' αυτόν που υπογράφει αυτήν τη στήλη, εκείνο που του τράβηξε το ενδιαφέρον από τις δικές μας αγωνιστικές κινητοποιήσεις και τις σχετικές φωτογραφίες, είναι ο αυξανόμενος αριθμός των παλιών εκείνων συναγωνιστών μας, που αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν μπαστούνι - το «υπομασχάλιον έρεισμα». Η βασική, βέβαια, αιτία είναι η προχωρημένη ηλικία και τα συνακόλουθα βιολογικά προβλήματα. Μια δική μου, όμως, δειγματοληπτική έρευνα έδειξε ότι στα γενικά προβλήματα της ηλικίας έρχονται να προστεθούν ορισμένοι ιδιαίτερα επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως οι δοκιμασίες και τα δεινοπαθήματα των αγωνιστών, όπως βασανισμοί και παραμορφώσεις αρθρώσεων, τραυματικές επίπονες οστεοαρθρίτιδες, τραύματα κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης από πυροβόλα όπλα, χειροβομβίδες, όλμους, νάρκες κ.ά.

Ετσι, π.χ., οι ομαδικοί βασανισμοί στο Μακρονήσι, με τους ορθοστάτες των σκηνών, με ρόπαλα, με καλάμια «μπαμπού», με λοστούς, με τον «φάλαγγα», εκτός από τις άμεσες, κληροδότησαν βαρύτατες συνέπειες και τραυματικές επιβαρύνσεις στο σκελετικό σύστημα και ιδιαίτερα στις αρθρώσεις του γόνατος και στα οστά του πέλματος από τον άγριο «φάλαγγα».

Τα μπαστούνια των αγωνιστών που πληθαίνουν θα θυμίζουν το ανεξόφλητο χρέος της πολιτείας απέναντι στους αγωνιστές και τα δεινά που πέρασαν.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

ΠΕΑΕΑ
Την Κυριακή η εκδήλωση στο Γοργοπόταμο

Την Κυριακή 1η του Δεκέμβρη 2002, αγωνιστικά, όπως ταιριάζει στη μεγάλη Εθνική μας Αντίσταση, πραγματοποιείται ο καθιερωμένος γιορτασμός της 60ής επετείου από την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου, στις 11 το πρωί, στον τόπο της πραγματοποίησης του σαμποτάζ. Την εκδήλωση διοργανώνει, όπως πάντα, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ).

Πούλμαν δρομολογούν:

-- Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ: Αναχώρηση από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 π.μ. Πληροφορίες για συμμετοχή στα τηλέφωνα: 210.8234.296 και 210.8831.368.

Τα Παραρτήματα:

-- Κηφισιάς (δωρεάν), αναχώρηση στις 7.45 π.μ. από Κηφισιά και 8 π.μ. από Νέα Ερυθραία. Τηλ.: 210-8016.977.

-- Ν. Φιλαδέλφειας, Ν. Χαλκηδόνας, αναχώρηση στις 7 π.μ. από το Δημαρχείο Ν. Φιλαδέλφειας. Τηλ.: 210-2524.136, 210-2530.706, κιν. 097-3871042.

-- Ηρακλείου (Αττικής), αναχώρηση στις 7 π.μ. από τα «Τρία Αστέρια».

-- Περιστερίου (δωρεάν), αναχώρηση στις 7 π.μ. από την πλατεία Δημαρχείου.

-- Λαυρίου (δωρεάν), αναχώρηση στις 6 π.μ. από το Πολιτιστικό Κέντρο Λαυρίου.

-- Αμαρουσίου, αναχώρηση από τον Ηλεκτρικό Σταθμό Αμαρουσίου στις 7 π.μ. Τηλ.: 210-8021.507, 6 μ.μ.-8.30 μ.μ.

-- Χολαργού (δωρεάν), αναχώρηση στις 7 π.μ. από το τέρμα Χολαργού με δυο επόμενες στάσεις στις πλατείες Κύπρου και Δημοκρατίας

-- Αγίας Παρασκευής, αναχώρηση στις 7 π.μ. από την πλ. Αγ. Παρασκευής.

-- Πεύκης (δωρεάν), αναχώρηση στις 7.30 π.μ. από τη 13η Στάση και 7.40 π.μ. από την πλ. Δημοκρατίας.

-- Μελισσίων, αναχώρηση στις 7.30 π.μ. από τη Ζωοδόχο Πηγή.

-- Αρτέμιδας (Λούτσα) και Ραφήνας, στις 6.30 π.μ. από Λούτσα και 7 π.μ. από Ραφήνα.

-- Λουτρακίου, αναχώρηση στις 6.30 π.μ.

-- Ακόμη πούλμαν δρομολογεί η ΠΕΣΑΘΕΑ (δωρεάν για μέλη και συνοδό), που αναχωρεί από την Πλ. Εθνικής Αντίστασης, στην οδό Αθηνάς στις 7 π.μ. Τηλ.: 210-3249.037.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ