Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Βακτηρίες των δεινών

Από καιρό γίνεται προσπάθεια από τους επιστήμονες της σημειωτικής και με βάση αριθμητικούς δείκτες και άλλα στοιχεία, να βγουν συμπεράσματα από την «ανάγνωση» φωτογραφιών, που αναφέρονται σε συλλογικές εκδηλώσεις, πορείες, διεκδικητικές δραστηριότητες κλπ.

Οι φωτογραφίες, έτσι, των φωτο-ειδησεογράφων, της τηλεοπτικής κάμερας, της βιντεοσκόπησης, προσφέρονται για χρήσιμες αναλύσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι στημένες τεχνικές, όπου, κάτω από ορισμένες γωνίες λήψης, σκηνοθεσίας και ...παραποίησης, επιτυγχάνεται το επιθυμητό και κατά παραγγελίαν αποτέλεσμα, ιδιαίτερα στις κομματικές συνάξεις.

Γι' αυτόν που υπογράφει αυτήν τη στήλη, εκείνο που του τράβηξε το ενδιαφέρον από τις δικές μας αγωνιστικές κινητοποιήσεις και τις σχετικές φωτογραφίες, είναι ο αυξανόμενος αριθμός των παλιών εκείνων συναγωνιστών μας, που αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν μπαστούνι - το «υπομασχάλιον έρεισμα». Η βασική, βέβαια, αιτία είναι η προχωρημένη ηλικία και τα συνακόλουθα βιολογικά προβλήματα. Μια δική μου, όμως, δειγματοληπτική έρευνα έδειξε ότι στα γενικά προβλήματα της ηλικίας έρχονται να προστεθούν ορισμένοι ιδιαίτερα επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως οι δοκιμασίες και τα δεινοπαθήματα των αγωνιστών, όπως βασανισμοί και παραμορφώσεις αρθρώσεων, τραυματικές επίπονες οστεοαρθρίτιδες, τραύματα κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης από πυροβόλα όπλα, χειροβομβίδες, όλμους, νάρκες κ.ά.

Ετσι, π.χ., οι ομαδικοί βασανισμοί στο Μακρονήσι, με τους ορθοστάτες των σκηνών, με ρόπαλα, με καλάμια «μπαμπού», με λοστούς, με τον «φάλαγγα», εκτός από τις άμεσες, κληροδότησαν βαρύτατες συνέπειες και τραυματικές επιβαρύνσεις στο σκελετικό σύστημα και ιδιαίτερα στις αρθρώσεις του γόνατος και στα οστά του πέλματος από τον άγριο «φάλαγγα».

Τα μπαστούνια των αγωνιστών που πληθαίνουν θα θυμίζουν το ανεξόφλητο χρέος της πολιτείας απέναντι στους αγωνιστές και τα δεινά που πέρασαν.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ