Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
Να γίνει πριν την Κοπεγχάγη η συζήτηση για το Κυπριακό
  • Aπό τις 7 του Νοέμβρη έχει ζητήσει συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα
  • Ο Αντ. Σκυλλάκος έθεσε χτες το θέμα στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής

Πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης (12 του Δεκέμβρη) πρέπει να γίνει στη Βουλή η συζήτηση για το Κυπριακό σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Αυτό ζήτησε χτες το ΚΚΕ διά του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, Αντ. Σκυλλάκου, στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι πρέπει να οριστεί μέρα για την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση με θέμα το Κυπριακό, που ζήτησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, από τις 7 του Νοέμβρη. Βάσει του κανονισμού της Βουλής η συζήτηση πρέπει να γίνει μέχρι τις 6 του Δεκέμβρη, ένα μήνα μετά την υποβολή της σχετικής αίτησης, και σε κάθε περίπτωση πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι θα καθοριστεί η ημερομηνία συζήτησης μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό.

Ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε όσους βουλευτές το επιθυμούν να τοποθετηθούν επί του Κυπριακού, αφού ενημερωθούν από την κυβέρνηση φυσικά πριν την Κοπεγχάγη. Αυτό, πρότεινε, μπορεί να γίνει με νέα σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας, όπου θα μπορούν να παραβρεθούν και να μιλήσουν και όσοι άλλοι βουλευτές θέλουν και είναι μέλη της επιτροπής. Εναλλακτικά, είπε, ίσως μπορεί να γίνει κοινή συνεδρίαση όλων των διαρκών επιτροπών είτε με οποιονδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο. Για τις προτάσεις αυτές ο πρόεδρος της Βουλής επιφυλάχτηκε να απαντήσει.

Η διάσκεψη των προέδρων ασχολήθηκε και με το θέμα των ψηφοφοριών για τις άρσεις ασυλίας των βουλευτών και ο Απ. Κακλαμάνης είπε ότι θα συζητήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους πείσει οι σχετικές ψηφοφορίες να είναι φανερές και όχι μυστικές όπως μέχρι τώρα. Με την πρόταση συμφώνησε ο ΣΥΝ και διαφώνησε η ΝΔ.

Ο Αντ. Σκυλλάκος παρατήρησε ότι οι σχετικές διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής σε σχέση με την άρση ασυλιών είναι επαρκείς. Πρόβλημα, είπε, υπάρχει μερικές φορές με τον τρόπο που γίνεται η χρήση τους από κόμματα και βουλευτές. Δε βρίσκει, τόνισε, σύμφωνο το ΚΚΕ, να μετατραπεί η ψηφοφορία σε ονομαστική γιατί δεν πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για την κατάργηση των μυστικών ψηφοφοριών για μία σειρά από ζητήματα προσωπικού χαρακτήρα αφού με την ονομαστική ψηφοφορία μπορεί πιο εύκολα να εξασφαλίζεται ο έλεγχος και η «ευθυγράμμιση» του βουλευτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ