Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΤΟΥΡΚΟΙ - ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ
Δόθηκε η απάντηση Ντενκτάς στον ΓΓ του ΟΗΕ

Οπως μετέδωσαν τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης και επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, ο Ραούφ Ντενκτάς έστειλε επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ, με την οποία δήλωσε ότι αποδέχεται το χρονοδιάγραμμα της 30ής Νοεμβρίου, για έναρξη συνομιλιών, εάν γίνουν αποδεκτές οι τροποποιήσεις που ζητεί επί του σχεδίου ώστε να καταστεί βάση για διαπραγμάτευση.

Ο Ραούφ Ντενκτάς ετοίμασε και έγγραφο με τροποποιήσεις του «σχεδίου Ανάν», στους χάρτες, τα χρονοδιαγράμματα και διάφορα άλλα βασικά σημεία. Ο Ντενκτάς αξίωσε διπλή κυριαρχία και χαρακτήρισε ρεζιλίκι την πρόταση Ανάν στο εδαφικό. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εγείρει ενστάσεις και στα θέματα της ασφάλειας, των εποίκων και των περιουσιών.

«Η επιστολή μόλις ελήφθη και πρόκειται να μελετηθεί σε βάθος, αλλά φαίνεται από την επιστολή αυτή ότι ο κ. Ντενκτάς είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί στη βάση της πρότασης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Στεφάν Ντουγιάριτς.

Στον Ραούφ Ντενκτάς απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο οποίος είπε ότι ρεζιλίκι είναι μια κοινότητα του 18% να μην ικανοποιείται με το 28,5% στο εδαφικό και διερωτήθηκε γιατί ο κατοχικός ηγέτης δε μιλούσε για ρεζιλίκι, όταν αποδεχόταν το 29%.

Χτες το πρωί ο κ. Ντενκτάς είχε συνάντηση με τον ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον, που τον επισκέφθηκε στο νοσοκομείο, σε μία προσπάθεια να τον πείσει να δεχτεί το σχέδιο ως βάση διαπραγμάτευσης.

O Τουρκοκύπριος ηγέτης παραμένει στο νοσοκομείο, χωρίς να έχει γίνει γνωστό πότε θα λάβει εξιτήριο. Σύμφωνα με συνεργάτη του, οι γιατροί αποφεύγουν να καθορίσουν ημερομηνία, καθώς οι προηγούμενες που είπαν δεν τηρήθηκαν. Πάντως, οι νέες προβλέψεις τον φέρουν να παραμένει στη Νέα Υόρκη μέχρι λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Προχτές αργά το βράδυ έγινε στο Βερολίνο συνάντηση του κ. ντε Σότο με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς.

Σε δηλώσεις του προς Τούρκους δημοσιογράφους ο κ. Γιακίς είπε πως έχει την εντύπωση ότι ο κ. Ντενκτάς είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί το σχέδιο. Για τις διαπραγματεύσεις ανέφερε ότι κατά την άποψη της κυβέρνησής του μπορούν να ξεκινήσουν εντός των προσεχών ημερών, όμως, λόγω της ασθένειας του κ. Ντενκτάς, δεν μπορεί να υπογραφεί η συμφωνία για το κοινό κράτος.

«Να καθυστερήσει η ένταξη της Κύπρου»

Στο μεταξύ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μουμτάζ Σοϊσάλ, σύμβουλος και πολιτικό στήριγμα του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε ότι ασκούνται πιέσεις από την Τουρκία για την αποδοχή των προτάσεων του γενικού γραμματέα.

Ο κ. Σοϊσάλ υποστήριξε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πρέπει να καθυστερήσει για έξι μήνες, προκειμένου να γίνει η απαραίτητη εκτίμηση των προτάσεων Ανάν.

«Υπάρχει πίεση από μέσα από την Τουρκία. Η πίεση αυτή σπρώχνει την τουρκική κυβέρνηση να ασκεί πίεση χωρίς να λαμβάνει υπ' όψιν όλες τις λεπτομέρειες. Τι είναι αυτά. Η Τουρκία έχει άγχος για να εξασφαλίσει μια ημερομηνία ή για να εξασφαλίσει μια ημερομηνία που θα καθορίσει κάποια άλλη ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων», είπε ο κ. Σοϊσάλ.

«Αυτός είναι ο λόγος που η Τουρκία θέλει να υπογραφεί η συμφωνία (το προοίμιο στο έγγραφο Ανάν). Είναι αυτό σωστό; Είναι σωστό να εμπλακεί η Τουρκία υπογράφοντας ένα έγγραφο που θα δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον, στο πολύ άμεσο μέλλον για να εξασφαλίσει μια ημερομηνία», αναρωτήθηκε ο κ. Σοϊσάλ στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV.

«Αν πρόκειται να γίνουν σοβαρές διαπραγματεύσεις γιατί δεν μπορούσαν να γίνουν σε μερικές βδομάδες; Η ένταξη των Ελληνοκύπριων πρέπει να καθυστερήσει για έξι μήνες και το "σχέδιο Ανάν" να συζητηθεί όπως πρέπει σε αυτή την περίοδο», είπε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκλογές στα Κατεχόμενα (2004-12-18 00:00:00.0)
Απειλές στους Ελληνοκύπριους (2004-03-05 00:00:00.0)
Τουρκική διχογνωμία ή χρονοτριβή; (2003-12-20 00:00:00.0)
Σε αναμονή των βουλευτικών εκλογών στο ψευδοκράτος (2003-07-01 00:00:00.0)
Ελίσσονται Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι (2002-11-26 00:00:00.0)
Ενταση στη συνάντηση Κληρίδη - Ντ. Χάνεϊ (2002-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ