Τρίτη 1 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε αναμονή των βουλευτικών εκλογών στο ψευδοκράτος

Εγκυροι πολιτικοί κύκλοι στη Λευκωσία πιστεύουν ότι το καθοριστικό γεγονός για τις περαιτέρω εξελίξεις στο Κυπριακό θα είναι το αποτέλεσμα των λεγόμενων βουλευτικών εκλογών στα Κατεχόμενα, τον ερχόμενο Δεκέμβρη.

Νίκη του σημερινού συνασπισμού που μετέχει στην ψευδοκυβέρνηση και κατά συνέπεια παραμονή του Ραούφ Ντενκτάς στο πηδάλιο, όσον αφορά στο χειρισμό του Κυπριακού, σημαίνει ότι δε θα υπάρξουν σε καμιά περίπτωση προοπτικές λύσης του Κυπριακού μέχρι την καθοριστική ημερομηνία πλήρους ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την 1η Μαΐου, 2004.

Αντίθετα, νίκη της αντιπολίτευσης θα βελτιώσει τις προοπτικές λύσης, γιατί πέραν της αλλαγής του προσώπου που θα χειρίζεται το Κυπριακό, αφού ο Ραούφ Ντενκτάς έχει δηλώσει ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα πάψει να διαπραγματεύεται το Κυπριακό, θα σημαίνει και ριζική αλλαγή της στάσης της Τουρκίας στο Κυπριακό.

Και αυτό, όπως εκτιμούν οι ίδιοι κύκλοι, γιατί χωρίς ανάμειξη της Τουρκίας, τα κόμματα που υποστηρίζουν τον Ραούφ Ντενκτάς μάλλον είναι δύσκολο να χάσουν τις εκλογές, δεδομένου ότι θα είναι καθοριστική η ψήφος των εποίκων, που κατευθύνονται από το κατοχικό καθεστώς.

Διάσταση Ντενκτάς - Γκιούλ

Σε πλήρη διάσταση βρίσκονται δηλώσεις που έκαναν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς για το «σχέδιο Ανάν». Οπως γράφει ο Τουρκοκυπριακός Τύπος, ο κ. Γκιουλ δήλωσε ότι ασχέτως από το γεγονός ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δηλώνει πως το «σχέδιο Ανάν» είναι νεκρό, σημασία έχει το γεγονός ότι υπάρχει και οι πρόνοιές του είναι ικανοποιητικές.

Αντίθετα, ο Ραούφ Ντενκτάς επέμεινε στην απόρριψη του «σχεδίου Ανάν», δηλώνοντας ότι αν το αποδεχόταν, μεγάλος αριθμός εποίκων θα ήταν υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν την κατεχόμενη Κύπρο. Οι άνθρωποι αυτοί, είπε, βρίσκονται στην Κύπρο, γιατί δεν υπέγραψα το σχέδιο. Ο Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να εντάξει την Κύπρο, μέχρις ότου επιλυθεί το Κυπριακό μεταξύ των δύο ισότιμων, κατά την έκφρασή του, πλευρών.

Εξάλλου, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ παραδέχτηκε ότι η Αγκυρα στέλνει διφορούμενα μηνύματα, λέγοντας πως η διεθνής κοινότητα έχει την εντύπωση ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη μη λύση του Κυπριακού ως λύση, ενώ το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δε θεωρεί ότι η μη λύση είναι λύση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ