Τρίτη 1 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Στόχος ίδιος: το ξεκλήρισμα

Εναν «μπούσουλα» για το πώς θα προχωρήσουν, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στον αγροτικό τομέα, αποτελεί το κυβερνητικό αγροτικό πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο παρουσιάστηκε, προχτές, σε κομματική «προεκλογική φιέστα», που διοργάνωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Λάρισα. Τελικός στόχος - αν και δεν ομολογείται καθαρά στο κείμενο του παρουσιασθέντος προγράμματος - είναι η συνέχιση και η ολοκλήρωση του μαζικού ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και η συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ το είπε καθαρά: «Στόχος μας είναι να φτιάξουμε μια γεωργία οργανωμένη σε επιχειρηματική βάση, ανταγωνιστική». Στο Πρόγραμμα περιγράφονται, αναλυτικά, τα «εργαλεία πολιτικής» που θα χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη του στόχου, τα περισσότερα των οποίων υπάρχουν και σήμερα και τα χρησιμοποιεί, για τον ίδιο σκοπό, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ προτείνονται και μερικά άλλα, που θα βοηθήσουν να γίνει πιο γρήγορη η διαδικασία των αναδιαρθρώσεων. Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι το πρόγραμμα για την αγροτική οικονομία εντάσσεται οργανικά σ' ένα ενιαίο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ΝΔ, που σημαίνει ότι ετοιμάζεται ένα νέο μπαράζ αντιδραστικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στη χώρα μας.

Οι προτάσεις της ΝΔ στηρίζονται πλήρως και προωθούν συστηματικά τα «δεδομένα» και τα «προβλεπόμενα» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των διεθνών συμφωνιών στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), τα οποία, μάλιστα, θεωρούνται εκ προοιμίου αποδεκτά κι αδιαπραγμάτευτα. Ταυτόχρονα, στην πλειοψηφία τους, αποτελούν αντιγραφή μέτρων της αντιαγροτικής πολιτικής που εφάρμοσαν στην τελευταία 20ετία οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, τα δυο κόμματα εξουσίας δεν κρύβουν τη συμφωνία τους με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ κι απλώς διαφωνούν στο ποιος μπορεί να τη διαχειριστεί αποτελεσματικότερα.

Ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος, ζήτησε να γίνουν πρόωρες εκλογές, προκειμένου, όπως είπε, να του δοθεί η ευκαιρία να κυβερνήσει και να λύσει τα προβλήματα της αγροτιάς. Ο αγροτικός κόσμος, όμως, ξέρει ότι η ΝΔ δεν έχει τίποτα το διαφορετικό από το ΠΑΣΟΚ να του προτείνει και τίποτα το καλύτερο για να του προσφέρει. Η αναρρίχησή της στην κυβερνητική εξουσία θα στείλει τους μικρομεσαίους αγρότες «από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη» και θα εξασφαλίσει τη συνέχιση της ίδιας καταστροφικής αγροτικής πολιτικής, που ξεριζώνει τους ξωμάχους από τη γη τους, τους διώχνει από τα χωριά τους, τους πετάει στην ανεργία και στη φτώχεια, τους στέλνει στην ξενιτιά.

Αλλωστε οι αγρότες έχουν δοκιμάσει τη ΝΔ σαν κυβέρνηση, στην περίοδο '90-'93, όταν έκανε ακριβώς ό,τι κάνει και το ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας, με ζήλο, την καταστροφική πολιτική της τότε ΕΟΚ. Τη δοκίμασαν και σαν αντιπολίτευση, επί 20 σχεδόν χρόνια, που, αντί να σταθεί στο πλευρό τους, έκανε ό,τι μπορούσε να βοηθήσει την κυβέρνηση, υπονομεύοντας και διασπώντας τους αγώνες του αγροτικού κινήματος για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής. Οταν, λοιπόν, κι όποτε έρθει η ώρα της κάλπης, ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Αν δεν το κάνουν, «κακό του κεφαλιού τους»...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ