Τρίτη 1 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απολογισμός και αυτοθαυμασμός για την Προεδρία της ΕΕ

Συνοπτικό απολογισμό της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση έκανε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Δίνοντας και το στίγμα της επικοινωνιακής αξιοποίησης των «επιτυχιών» της Προεδρίας, ο Κ. Σημίτης αναφέρθηκε σε πέντε ζητήματα: Τη διεύρυνση, το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, τη στρατηγική για την ανταγωνιστικότητα, απασχόληση και κοινωνική Ευρώπη, την κοινή πολιτική στα θέματα μετανάστευσης, ασύλου και σε θέματα ασφαλείας και άμυνας.

Φυσικά, για καθεμία από τις «επιτυχίες», για τις οποίες ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση πανηγυρίζουν, οι εργαζόμενοι, οι λαοί των χωρών-μελών της ΕΕ έχουν λόγους να ανησυχούν και να ετοιμάζονται για τα χειρότερα.

Απαριθμώντας τα «επιτεύγματα» της Ελληνικής Προεδρίας, ο Κ. Σημίτης σημείωσε και τη στάση της ΕΕ απέναντι στην αμερικανοβρετανική επιδρομή στο Ιράκ. Μια επιδρομή που νομιμοποιήθηκε, εκ των υστέρων, από τους «είκοσι πέντε» με ένα κείμενο της Προεδρίας για το οποίο «απέσπασε εξαιρετικά θετικά σχόλια». Ειδική μνεία έκανε ο πρωθυπουργός στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, στο πλαίσιο της διεύρυνσης, αποσιωπώντας το γεγονός ότι υπό τις παρούσες συνθήκες αυτή η εξέλιξη παγιώνει την «ευρωδιχοτόμηση».

Σχετικά με το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το οποίο χαρακτήρισε «κορυφαίο θέμα», τόνισε ότι παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, η Σύνοδος της Χαλκιδικής υιοθέτησε το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της Συνέλευσης, Ζισκάρ Ντ' Εστέν. Δεν ανέφερε, όμως, ότι οι «είκοσι πέντε» παρέπεμψαν το θέμα προς συζήτηση, ουσιαστικά από μηδενική βάση, στη Διακυβερνητική Διάσκεψη (Οκτώβρη του 2003).

Στις «επιτυχίες» της Προεδρίας περιέλαβε και τις Συμφωνίες για την έκδοση υπόπτων και την αμοιβαία δικαστική συνδρομή μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ, τις διαβόητες «τρομοσυμφωνίες».

Τέλος, ο πρωθυπουργός εκθείασε την απόφαση για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και απένειμε να εύσημα στον υπουργό Γεωργίας και στον εαυτό του για μια απόφαση που συνιστά «χαριστική βολή» για χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά στη χώρα μας, αφού μεταξύ των άλλων αποσυνδέει την επιδότηση από την παραγωγή.

Τον απολογισμό της Ελληνικής Προεδρίας θα παρουσιάσει σήμερα ο Κ. Σημίτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα παραδώσει τη σκυτάλη στον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ