Τρίτη 1 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με κάθε «μέσο» για την εξουσία

Διαρκές «παρών» στη δικομματική διαμάχη για την εξουσία επιδιώκει να εξασφαλίσει η ηγεσία της ΝΔ μέσα από την πρόταση για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Την ίδια στιγμή, όμως, η πρόταση αυτή υπονομεύεται «εκ των έσω», αφού κορυφαία στελέχη της την ερμηνεύουν δημόσια ως εποικοδομητική «υπόδειξη» προς τον Κ. Σημίτη!

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, στην ομιλία του προχτές στη Λάρισα, συνέδεσε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες περισσότερο με την κυβερνητική κρίση και την «έξοδο» από αυτή. «Η κρίση που μαστίζει την κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβαρύνει την πορεία του τόπου. Το εθνικό συμφέρον επιβάλλει ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου, χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση». Ο πρόεδρος της ΝΔ επικαλέστηκε, άλλη μια φορά, την «πλήρη παραλυσία της κυβέρνησης» και την «αδυναμία λήψης αποφάσεων και παραγωγής έργου», καθώς και ότι «ο τόπος δεν αντέχει μια τόσο παρατεταμένη προεκλογική περίοδο». Από την άλλη αποδοκίμασε τις προαναγγελίες παροχών και το σχεδιασμό χιλιάδων διορισμών, γιατί «επιβαρύνουν δυσβάσταχτα την οικονομία», υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα ότι όλα αυτά συμβαίνουν «την ώρα που χρειάζονται ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές», εννοείται νεοφιλελεύθερες.

Πάντως, οι βασικές επιδιώξεις της «πρότασης» για πρόωρες εκλογές είναι αφ' ενός να παρέμβει στις ενδοκυβερνητικές διεργασίες και να υποβοηθήσει τη συσπείρωση υπό τον Κ. Σημίτη, που επιθυμεί ως αντίπαλο, και από την άλλη να κρατήσει σε ετοιμότητα κατά τη διάρκεια του θέρους το κόμμα του.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης ερμήνευσε «διαφορετικά» την εντυπωσιοθηρική κίνηση του Κ. Καραμανλή για πρόωρες εκλογές. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία «στροφή» από την προηγούμενη θέση του κόμματός του, σύμφωνα με την οποία «δεν μπορείς να ζητήσεις κάτι που δεν μπορείς να επιβάλεις». «Ούτε τώρα ζητήσαμε πρόωρες εκλογές, τώρα καταλήξαμε βάσει ενός πολιτικού σκεπτικού που υποδεικνύουμε στην ουσία την πρωτοβουλία που πρέπει να αναλάβει ο πρωθυπουργός», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον «Φλας». Μάλιστα ζήτησε να προσεχτεί ότι «δεν μπήκαμε εμείς σε έναν ανένδοτο περί αιτήματος εκλογών».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρ. Παυλόπουλος, που δήλωσε (στο «Σκάι») ότι «μόλις τελείωσε η προεδρία και ενόψει του ότι μπαίνουμε πλέον σε μια φάση προεκλογική, με μακρά προεκλογική περίοδο και ενόψει των κινδύνων που ελλοχεύουν είπε (σ.σ. ο Κ. Καραμανλής) στον κύριο Σημίτη, που σκοπεύει να πάρει πρωτοβουλίες, ότι η μόνη χρήσιμη πρωτοβουλία που μπορεί να πάρει είναι να οδηγήσει τον τόπο σε εκλογές». Ο ίδιος χαρακτήρισε «αδιανόητο και πολιτικά επικίνδυνο αυτή η κυβέρνηση να φτάσει μέχρι την άνοιξη του 2004, να έχουμε διαδοχικές ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές και μετά Ολυμπιακούς Αγώνες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ