Τρίτη 26 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
Ελίσσονται Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ραούφ Ντενκτάς εξακολουθεί να αρνείται την αποδοχή των προτάσεων του γγ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν ως βάση για τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού.

Αυτό αναφέρουν όλες οι τουρκικές εφημερίδες μετά τη συνάντηση του νέου Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κ. Γιασάρ Γιακίς, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. «Ο κ. Γιακίς δεν μπόρεσε να πείσει τον κ. Ντενκτάς», γράφει η Χουριέτ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μετέβη για 24 ώρες στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συζητήσει με τον κ. Ντενκτάς τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Μετά τη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη φέρεται να είπε στους Τούρκους δημοσιογράφους ότι «εξήγησα στον κ. Ντενκτάς ότι το σχέδιο του Ανάν μπορεί να συζητηθεί, αλλά δεν μπόρεσα να τον πείσω».

Ο κ. Γιακίς εξήγησε ότι «άλλο είναι να γίνει αποδεκτό σε νομική και διπλωματική βάση και άλλο να συζητηθεί».

«Εμείς πιστεύουμε ότι είναι ανοιχτός ο δρόμος των διαπραγματεύσεων. Πιστεύουμε ότι η διόρθωση της γραμμής του εδαφικού και οι πηγές νερού θα πρέπει να μοιραστούν κατά τρόπο περισσότερο ισότιμο», είπε ο κ. Γιακίς. Ο κ. Γιακίς ανακοίνωσε ότι και ο νέος πρωθυπουργός κ. Αμπντουλάχ Γκιούλ είχε τηλεφωνική επαφή το περασμένο Σάββατο με τον κ. Ντενκτάς και «αντάλλαξε απόψεις για το σχέδιο Ανάν».

Ο κ. Γιακίς «επέστρεψε με άδεια χέρια», γράφουν χαρακτηριστικά οι εφημερίδες. Ο κ. Γιακίς, συναντήθηκε επίσης και με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών κ. Μαρκ Γκρόσμαν, και ξανά με τον Ντενκτάς: «Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε ανοιχτό το παράθυρο των ευκαιριών για το Κυπριακό», είπε μετά τη δεύτερη αυτή συνάντηση.

Πάντως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ο άμεσα ενδιαφερόμενος στο Κυπριακό είναι ο κ. Ντενκτάς και πρόσθεσε: «Καθυστέρηση μερικών ημερών δε δημιουργεί πρόβλημα».

Ωστόσο, αργά το βράδυ το πρακτορείο «Ανατολή» μετέδωσε την πληροφορία ότι τις προσεχείς δύο μέρες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αναμένεται να δώσει θετική γραπτή απάντηση στον γγ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για τις προτάσεις που έχει υποβάλει για το Κυπριακό. Το πρακτορείο «Ανατολή» επικαλέστηκε διπλωματικές πηγές που υποστηρίζουν ότι η απάντηση του Ραούφ Ντενκτάς θα είναι θετική.

Στην Αγκυρα ο Βρετανός ΥΠΕΞ

Την Αγκυρα επισκέπτεται ο υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, Τζακ Στρο. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών κ. Τζακ Στρο θα επισκεφτεί την ερχόμενη βδομάδα την Αγκυρα, για να συζητήσει το Κυπριακό, ανακοίνωσε χτες ο ειδικός εκπρόσωπος της Μεγάλης Βρετανίας για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ. Ο σερ Ντέιβιντ χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες που είχε στην Αγκυρα με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ουούρ Ζιγιάλ, και επανέλαβε ότι ο στόχος είναι η αποδοχή των προτάσεων του γγ των Ηνωμένων Εθνών, ως βάση για τη λύση του Κυπριακού, πριν τη συνάντηση Κορυφής της Κοπεγχάγης.

«Στόχος μας είναι να έχουμε αποτέλεσμα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης», είπε ο σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, μιλώντας σε δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον κ. Ζιγιάλ.

Ο σερ Ντ. Χάνεϊ χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση του με τον Τούρκο υφυπουργό και τόνισε ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε επίσημες δηλώσεις καθώς οι διαβουλεύσεις μεταξύ των πλευρών συνεχίζονται, μετέδωσε το πρακτορείο «Ανατολή».

Κληθείς να σχολιάσει τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, ο Βρετανός αξιωματούχος είπε ότι δεν επιθυμεί να ασχοληθεί με υποθέσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει κάποια άμεση σχέση ανάμεσα στο Κυπριακό και την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ο σερ Ντ. Χάνεϊ είπε ότι δεν υπάρχει επίσημη σχέση αλλά διάφορα ανάλογα θέματα είναι αλληλένδετα.

Ο σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ επανέλαβε ότι η Βρετανία τάσσεται υπέρ του καθορισμού ημερομηνίας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας και υπενθύμισε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε ιδιαίτερα θετικές συνομιλίες στο Λονδίνο με τον ηγέτη του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης κ. Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο κ. Μπλερ είναι εντυπωσιασμένος από τις απόψεις του κ. Ερντογάν για το μέλλον της Τουρκίας», είπε ο Βρετανός διπλωμάτης.

... και οι Αμερικανοί

Την Αγκυρα αναμένεται να επισκεφθούν στις αρχές Δεκέμβρη και οι Αμερικανοί υφυπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή». Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν και ο υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Πολ Βόλφοβιτς, αναμένονται στην Αγκυρα τις προσεχείς μέρες, μεταδίδει το πρακτορείο «Ανατολή».

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένονται στην Αγκυρα στις αρχές Δεκέμβρη, όπου θα έχουν συνομιλίες για το Κυπριακό, το Ιράκ, τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και τις διμερείς αμερικανοτουρκικές σχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ