Τρίτη 26 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
«Οι φιλειρηνιστές υπερασπίστηκαν το Σύνταγμά μας»

Προκλητικός ο γγ του υπουργείου Δικαιοσύνης στα αιτήματα των μελών της

Προκλητική χαρακτήρισε τη στάση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Ι. Γαβρίλη η 8μελής αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», που συναντήθηκε χθες μαζί του, προκειμένου να εκθέσει τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις της για τη δίκη των έξι φιλειρηνιστών του Κιλκίς.

Ο Ι. Γαβρίλης, στην απαίτηση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» να τερματιστεί η δίωξη αυτή διότι «είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη για το μέλλον των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών», απάντησε ότι δεν μπορεί «να παρέμβει στο δικαστήριο». Τα μέλη της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» ξεκαθάρισαν πως δε ζητούν κάτι τέτοιο. «Ηρθαμε εδώ να αποκρούσουμε την ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης του ελληνικού λαού και την καταστρατήγηση των πολιτικών ελευθεριών και να σας ζητήσουμε να βοηθήσετε προς αυτήν την κατεύθυνση», είπαν χαρακτηριστικά. «Εμπιστεύομαι και αναθέτω τα πάντα στη Δικαιοσύνη», ήταν εκ νέου η απάντηση του γγ του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στην υπενθύμιση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» ότι οι συγκεκριμένοι φιλειρηνιστές, παρακωλύοντας τη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, ουσιαστικά υπερασπίστηκαν το Σύνταγμα της Ελλάδας - το άρθρο 27 του Συντάγματος ορίζει ότι για τη διέλευση ξένων στρατευμάτων απαιτείται ειδικός νόμος ψηφισμένος από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού βουλευτών - ο Ι. Γαβρίλης περί άλλα ετύρβαζε. Για το θέμα αυτό, άλλωστε, υπήρξε στο παρελθόν η γνωστή απόφαση των συμβούλων του ΣτΕ - την οποία συνυπέγραψαν και αρεοπαγίτες - που έκρινε αντισυνταγματική τη διέλευση ξένων στρατευμάτων απ' τη χώρα μας. «Η απάντηση του γγ, δηλαδή της κυβέρνησης, ήταν προκλητική. Ουσιαστικά, ο Ι. Γαβρίλης μας είπε ότι σ' αυτήν τη χώρα γίνεται "ό,τι πει το ΝΑΤΟ". Είναι ξεκάθαρο, και δε χρειαζόταν αυτή η συνάντηση για να επιβεβαιωθεί ότι η κυβέρνηση ταυτίζεται με τις πραγματικές επιθυμίες του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστών», είπε αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση ο γραμματέας του ΕΚΑ, Γιώργος Πέρρος.

Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου και μέλος της «Συσπείρωσης», Ηλ. Νικολόπουλος, επισήμανε πως οι διωκόμενοι «δεν έκαναν τίποτε περισσότερο απ' το να διαδηλώσουν και να ασκήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της συνάθροισης (άρθρο 11), το οποίο δεν μπορεί να κάμπτεται με το πρόσχημα της παρακώλυσης των συγκοινωνιών». Τέλος, όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας συμφώνησαν ότι η περιστολή των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων δε θα περάσει. «Θα αντιπαλέψουμε αυτήν την κατάσταση, δε θα σκύψουμε το κεφάλι, θα αντισταθούμε», είπαν χαρακτηριστικά.

Την 8μελή αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» αποτελούσαν οι: Γ. Πέρρος, Ανδρέας Ζαζόπουλος πρόεδρος Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Ηλ. Νικολόπουλος, Δημ. Καλτσώνης δρ. Νομικής, Μπ. Βορτελίνος απ' την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, Γ. Σταυρόπουλος απ' τη ΓΣΕΕ, Αγγ. Ρεμπής τέως δικαστικός λειτουργός και Γ. Νάκης μέλος της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαράδεκτη η καταδίκη του Γ. Μοναστηριώτη (2004-09-25 00:00:00.0)
Να μπει φραγμός στον αντιδημοκρατικό κατήφορο (2003-02-15 00:00:00.0)
«Να σταματήσει η ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων» (2002-11-14 00:00:00.0)
Μπαράζ διώξεων αγωνιζόμενων νέων (2002-05-11 00:00:00.0)
Ανησυχούμε βαθιά... (2002-01-18 00:00:00.0)
Καταγγέλλει την ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης (2002-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ