Τρίτη 26 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
Σάλος στην Κύπρο από την απόκρυψη του πρώτου σχεδίου
  • Δηλώσεις του Δ. Χριστόφια και άλλων πολιτικών αρχηγών
  • Θέμα και με δηλώσεις του Γ. Μαγκριώτη

Eurokinissi

Ιδιαίτερα οξύ θέμα φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί στην Κύπρο αναφορικά με τις αποκαλύψεις πως η κυπριακή κυβέρνηση γνώριζε και απέκρυψε το «σχέδιο Ανάν». Πολύ περισσότερο μάλιστα πως έδωσε και τη συγκατάθεσή της στη συγκυρία αυτή, σε εκπροσώπους της Κομισιόν που βρίσκονταν στην Κύπρο για διαβουλεύσεις με τα Ηνωμένα Εθνη σε σχέση με θέματα κοινοτικού κεκτημένου.

Σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο της Κομισιόν, που υπογράφει ο Λ. Μάουρερ, οι αξιωματούχοι της ΕΕ είχαν επαφές με τους κ. κ. Κούρο και Παπαπέτρου και με αξιωματούχους του ΥΠΕΞ. Το έγγραφο, που φέρει ημερομηνία 14 του Οκτώβρη, έναν μήνα δηλαδή πριν την κατάθεση του «σχεδίου Ανάν», όχι μόνον αναφέρεται στην ημερομηνία κατάθεσης του σχεδίου («την εβδομάδα της 11ης Νοεμβρίου») αλλά αναφέρεται λεπτομερώς στο περιεχόμενο του σχεδίου, όπως είναι τα δύο βασικά παραρτήματά του και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια - από την υπογραφή των δύο ηγετών, την επιδιαιτησία των Ηνωμένων Εθνών μέχρι και την υπογραφή της προσχώρησης στην ΕΕ από τους δύο ηγέτες και τα χωριστά δημοψηφίσματα (σελ. 5).

Στη «Χαραυγή» της Κυριακής σχολιάζουν τις σχετικές αποκαλύψεις οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ν. Αναστασιάδης, παρέπεμψε σε επιστολή με ημερομηνία 15 του Οκτώβρη, που αφορούσε στο «πρώτο σχέδιο» Ανάν και το οποίο ήταν, κατά την έκφρασή του, «απαράδεκτο» και «διορθώθηκε» μετά τις παρεμβάσεις, «εξ ου και οι αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς». Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι ούτε αυτό το σχέδιο είχε τεθεί ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου για απόψεις που πιθανόν να άλλαζαν πολλά πράγματα!

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δ. Χριστόφιας, σημείωσε πως ο κάθε Κύπριος και πολύ περισσότερο οι άνθρωποι που είναι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου (ΕΣ) φυσιολογικά διερωτώνται αν τα όσα δημοσιεύονται είναι ακριβή και αν είναι ακριβή ποιος ο ρόλος του ΕΣ. Διερωτήθηκε ακόμα «αν έχει οποιοσδήποτε από εμάς δικαίωμα πίσω από τις πλάτες του ΕΣ να δεσμεύει την Κύπρο και το μέλλον της». Πρόσθεσε, τέλος, ότι όλα αυτά θα πρέπει να διευκρινιστούν στην επόμενη συνεδρία του ΕΣ.

Το θέμα, όπως δήλωσε προχτές από το Λονδίνο ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, θα τεθεί στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο συνέρχεται την ερχόμενη Πέμπτη, όπου και θα ζητηθούν εξηγήσεις.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσος Παπαδόπουλος, χωρίς να συζητά την ουσία του εγγράφου Μάουρερ, υπενθύμισε ότι ο ίδιος, πριν λίγες μέρες, είχε εκφράσει την εκτίμηση - βασισμένη στην εμπειρία του πώς λειτουργούν τα Ηνωμένα Εθνη - ότι για να επέλθει αυτή η χρονική συγκυρία (απόφαση για ένταξη και υποβολή εγγράφου με τα χρονοδιαγράμματα) πρέπει να υπήρξε βολιδοσκόπηση από τα Ηνωμένα Εθνη ή «προφανώς ενθάρρυνση από την πλευρά μας». Υπενθύμισε ότι σ' αυτή του την εκτίμηση αντέδρασε τότε ο κ. Παπαπέτρου, ο οποίος βρισκόταν στην Πάφο, με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς. «Ηταν απλή εκτίμηση, σημείωσε. Τώρα φαίνεται ότι πέραν των εκτιμήσεων υπήρχαν και στοιχεία που αποδείκνυαν ότι οι εκτιμήσεις μου ήταν σωστές». Επιπλέον ο Τ. Παπαδόπουλος διερωτήθηκε γιατί αυτές οι διεργασίες δε γνωστοποιήθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο και κατά πόσον αυτές ήταν πρωτοβουλίες των αναφερομένων προσώπων, που έγιναν χωρίς γνώση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δηλώνοντας ότι αναμένει τις επίσημες εξηγήσεις και την αντίδραση της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ, Γ. Ομήρου, σημείωσε πως «αν αληθεύουν οι πληροφορίες τότε εγείρεται θέμα μη ενημέρωσης του Εθνικού Συμβουλίου».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος των ΝΕΟ, Ν. Κουτσού, διερωτήθηκε αν τελικά «το Εθνικό Συμβούλιο χρησιμοποιείται για να καλύπτει ειλημμένες αποφάσεις και να δημιουργείται η έννοια της συνενοχής». Μίλησε επίσης για συμπαιγνία Αθήνας-Λευκωσίας ως προς τη διαχείριση του σχεδίου. «Η δημοσιοποίηση του εγγράφου (της Κομισιόν) επιβεβαιώνει - κατέληξε - για το ποιοι και τι ήξεραν και πώς τα απέκρυψαν από το ΕΣ».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι κυβερνητικά στελέχη γνώριζαν το περιεχόμενο του «σχεδίου Ανάν» πολύ πριν αυτό κατατεθεί, δήλωσε ότι μια σοβαρή και προσεκτική ανάγνωση του εγγράφου που διέρρευσε, καταδεικνύει ότι σε κανένα σημείο δεν αναφέρεται πως οποιοσδήποτε από κυβερνητικής πλευράς, είτε στην Ελλάδα είτε στην Κύπρο, γνώριζε οτιδήποτε.

Οι δηλώσεις του Γ. Μαγκριώτη στη Ν. Υόρκη

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες της ΧΑΡΑΥΓΗΣ, θέμα θα εγερθεί στο Εθνικό Συμβούλιο και για τις δηλώσεις του Ελληνα ΥΦΕΞ, Γ. Μαγκριώτη, στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τον οποίο, πολλές παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο που εμφανίζονται στο «σχέδιο Ανάν» έγιναν ύστερα από εισήγηση της κυπριακής κυβέρνησης!

«Πολλές από τις παρεκκλίσεις», είπε ο Γ. Μαγκριώτης, «τις θέλει και η ελληνοκυπριακή πλευρά, απλώς δεν τις λέγει φωναχτά. Π.χ. τον περιορισμό της εγκατάστασης, ένα ποσοστό μέχρι και 20%, το θέλει και η ελληνοκυπριακή πλευρά, απλώς δεν το φωνάζει».

Να μην αναβληθούν οι προεδρικές εκλογές

Εξάλλου, μιλώντας την Κυριακή το βράδυ σε μεγάλη παμπαροικιακή συγκέντρωση στο βόρειο Λονδίνο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε ότι η επιδίωξη για αναβολή των προεδρικών εκλογών αποτελεί μέρος των μεθοδεύσεων για υποβολή του «σχεδίου Ανάν» λίγο πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης. «Δημιουργείται», υπογράμμισε, «θέμα τάξης για τους κ. κ. Παπαπέτρου και Κούρο, οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, σχετίζονται με την υποβολή του σχεδίου», και πρόσθεσε ότι δημιουργούνται ερωτήματα κατά πόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνώριζε για το «πράσινο φως» που έδωσαν οι δυο κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

«Εύχομαι και ελπίζω, πρόσθεσε, να μη γνώριζε ο Πρόεδρος Κληρίδης, γιατί αν ήταν εν γνώσει του, τα πράγματα θα ήταν τρισχειρότερα».

Ερωτήματα, εξάλλου, υπογράμμισε ο Δ. Χριστόφιας, δημιουργούνται και για τον κ. Βασιλείου, ο οποίος επανειλημμένως είχε τονίσει ότι δε θα γίνουν προεδρικές εκλογές.

Αναφερόμενος στο «σχέδιο Ανάν», ο Δ. Χριστόφιας έκανε λόγο για απαράδεκτες πρόνοιες του σχεδίου, καθώς και για την ασάφεια που χαρακτηρίζει μερικούς όρους, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να δοθεί η ίδια ερμηνεία και στις δύο κοινότητες για όρους του σχεδίου». Επίσης, χαρακτήρισε απαράδεκτη την πρόνοια σε ό,τι αφορά στην επιστροφή των προσφύγων και στο χρονοδιάγραμμα των είκοσι χρόνων.

Σε ό,τι αφορά στις προεδρικές εκλογές, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ υπέδειξε για άλλη μια φορά ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία και οι εκλογές είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι η Δημοκρατία λειτουργεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ