Τρίτη 26 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΧΩΤΟΣ
Εχει σημασία οι συνεργασίες να βασίζονται στο κοινωνικό επίπεδο

Αποσπάσματα από την εισηγητική ομιλία του Γραμματέα της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ

Στην εισηγητική του ομιλία στη συγκέντρωση ο Γιάννης Χώτος, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Εξετάζουμε, για παράδειγμα, το κατά πόσον καταφέραμε να βάλουμε στο επίκεντρο της εκλογικής μάχης τα μεγάλα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα που προκύπτουν από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, όπως εκφράζονται τοπικά και που οι συνέπειές τους είναι οδυνηρές για τα λαϊκά στρώματα. Π.χ. το υψηλό ποσοστό ανεργίας στη Λάρισα, την καταστροφή μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών, που μέχρι σήμερα είχαν δυναμικές καλλιέργειες (βαμβάκι, τεύτλα, καπνό κ.ά.). Τα λουκέτα στα μικρομάγαζα, τα προβλήματα της Υγείας, της Παιδείας, της έλλειψης μεγάλων έργων υποδομής».

Και συμπλήρωσε: «Εξετάζουμε το κατά πόσον καταφέραμε να συνδυάσουμε δημιουργικά τη δουλιά μας όλη την προηγούμενη περίοδο - πολύ περισσότερο την προεκλογική - μέσα και δίπλα στους συνδυασμούς, στις επιτροπές στήριξης, χέρι χέρι με όλους αυτούς που συνεργαστήκαμε ώστε αυτή η συνεργασία και να βαθύνει περισσότερο και, κυρίως, να έχει προοπτική. Εκτιμούμε ότι σωστά κινηθήκαμε σ' αυτή τη γραμμή όχι μόνον ως Κόμμα αλλά και οι συνδυασμοί που στηρίξαμε, δημιουργώντας παρακαταθήκη για να απλώσουν και να δυναμώσουν οι συσπειρώσεις το επόμενο διάστημα».


Στη συνέχεια ο Γ. Χώτος επισήμανε: «Πιστεύουμε πως όλους εμάς, που συμμετείχαμε με τον ένα ή άλλο τρόπο στην εκλογική αναμέτρηση, μας προβληματίζει η συνέχεια αυτής της προσπάθειας. Το θέμα δεν είναι μόνον τι έγινε χτες. Δεν είναι μόνο να διαπιστώσουμε αν είχαμε μια μικρή μείωση ή αύξηση, χωρίς να υποτιμούμε και αυτό το στοιχείο. Κυρίως είναι ν' απαντήσουμε πώς θα συνεχίσουμε, τι καινούριο θα επιχειρήσουμε.

Ενδεχομένως να σκεφθείτε, τι μπορούμε να κάνουμε από τη Λάρισα; Χρειάζεται να παρθούν πρωτοβουλίες σε κεντρικό επίπεδο από τις ηγεσίες των κομμάτων, να υπάρξουν κεντρικές συνεργασίες και συμμαχίες. Ασφαλώς και χρειάζονται κεντρικές πρωτοβουλίες και εμείς ως ΚΚΕ πήραμε και είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε περισσότερες. Ομως, μην υποτιμήσουμε την ανάγκη να παρθούν ακόμη πιο πολλές από τα κάτω.

Ας δούμε τη δική μας πείρα: Συνεργαστήκαμε ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ, Κομμουνιστική Ανανέωση, με μέλη του ΠΑΣΟΚ, πρώην μέλη του ΣΥΝ, ανένταχτους ανθρώπους. Είναι σ' όλους γνωστό ότι έγκαιρα προχωρήσαμε σε τοπική συνεργασία με ΔΗΚΚΙ, Κομμουνιστική Ανανέωση. Δεν ήταν μια τεχνητή συγκόλληση, ούτε κεραυνός εν αιθρία. Είχε προηγηθεί η κοινή δράση τοπικά στο ΠΑΜΕ, στην ΠΑΣΥ, στο αντιπολεμικό κίνημα, στο κίνημα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών και σε μια σειρά άλλων χώρων. Αυτό είναι που μας έφερε πιο κοντά.

Η συμφωνία σε βασικές θέσεις και η κοινή δράση ενάντια την ιμπεριαλιστική "νέα τάξη πραγμάτων", στην ίδρυση και λειτουργία του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου, στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που οδηγούν τους εργαζόμενους σε εργασιακό μεσαίωνα και τους μικροαγρότες στην καταστροφή. Αυτή η κατεύθυνση, η αγωνιστική δράση στα διάφορα μέτωπα, συνέβαλε, αυτές οι δυνάμεις αλλά και πολλοί άλλοι να συγκροτήσουμε συσπειρώσεις στην ΤΑ.

Με αυτή την έννοια, χωρίς να υποτιμούμε στο ελάχιστο την ανάγκη κεντρικών πρωτοβουλιών - αν και εφόσον υπάρχουν δυνατότητες - δίνουμε ιδιαίτερη σημασία οι συνεργασίες να βασίζονται σε κοινωνικό επίπεδο. Αυτό που απλά λέμε και από τα πάνω και από τα κάτω.

Η κεντρική πρωτοβουλία δε θα αποδώσει όσο χρειάζεται αν ταυτόχρονα δεν εμπεδώνεται και κάτω. Αν δε γίνει υπόθεση πολλών ανθρώπων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ