Τρίτη 26 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΣΕΑ
Εξοπλισμοί στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού

Κύριος «αιμοδότης» του ΝΑΤΟ και του «Ευρωστρατού» θα γίνει για άλλη φορά η χώρα μας... Το χτεσινό Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, ενέκρινε με ομόφωνη απόφαση, νέα εξοπλιστικά προγράμματα ύψους περίπου 2,2 δισ. ευρώ! Νέοι εξοπλισμοί, οι οποίοι κινούνται, βάσει και των τελευταίων... οδηγιών που πήρε η κυβέρνηση, από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα!

Ουσιαστικά κάτω απ' αυτές τις «οδηγίες», κινήθηκε και η χτεσινή τοποθέτηση του Κώστα Σημίτη, κατά τη διάρκεια του ΚΥΣΕΑ, αποσπάσματα της οποίας δημοσιοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η Σύνοδος αυτή ήταν ιδιαίτερα σημαντική, γιατί σηματοδότησε μια βασική αλλαγή». Το ΝΑΤΟ, είπε ο Κ. Σημίτης, «παλιά ήταν μια συμμαχία, η οποία είχε συγκροτηθεί για να αντιμετωπίσει την τότε Σοβιετική Ενωση. Ηταν τοπικά περιορισμένη και όσο για τις στρατιωτικές της πρωτοβουλίες, αφορούσε την αντιμετώπιση του κινδύνου από τη Σοβιετική Ενωση και κυρίως στον ευρωπαϊκό χώρο. Το ΝΑΤΟ, μέσα από διαδικασίες, που ξεκίνησαν και επικυρώθηκαν με τις αποφάσεις των Βρυξελλών, τώρα πια θέλει να αντιμετωπίσει κινδύνους από ασύμμετρες απειλές και από μαζικά όπλα καταστροφής».

Η συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση του Κ. Σημίτη είναι ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης, για την ένταξη της Ελλάδας και των Ενόπλων Δυνάμεων στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και ενισχύεται ακόμα περισσότερο, από αυτό που στη συνέχεια υποστήριξε ο πρωθυπουργός: «Αυτό σημαίνει ότι ο τοπικός περιορισμός δεν ισχύει πια. Σημαίνει ότι εάν κρίνει ότι υπάρχει, για παράδειγμα, μια χώρα στην Ασία, ένας κίνδυνος για τη χρησιμοποίηση όπλων μαζικής καταστροφής από ένα άλλο σημείο του πλανήτη, θα μπορεί κι εκεί να επέμβει»...

Σύμφωνα με αυτή τη στρατηγική, συνέχισε ο πρωθυπουργός, «χρειάζεται μια δύναμη ταχείας επέμβασης. Η δύναμη αυτή για την οποία υπήρξε απόφαση, είναι παράλληλη προς αυτή της ΕΕ, που θέλει κι αυτή να κάνει μια δύναμη, όμως για παρεμβάσεις ειρηνευτικές». Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, «έχουν δύο διαφορετικούς παράλληλους προσανατολισμούς. Καλύπτουν διαφορετικές απειλές, αλλά και ως εκ τούτου μπορεί να υπάρξει η δυνατότητα συμφωνίας και να υπάρχει η ανάγκη στενότερης συνεργασίας. Και γι' αυτό υπάρχουν τα θέματα του λεγόμενου ευρωστρατού, που είναι σημαντικά». Η Σύνοδος της Πράγας, κατέληξε ο πρωθυπουργός, «επικύρωσε μια εξέλιξη των δύο, τριών τελευταίων ετών, με την οποία η Συμμαχία αποκτά και διαφορετική μορφή από το παρελθόν και διαφορετική αποστολή και βασίζεται σε έναν διαφορετικό συσχετισμό δυνάμεων. Ολα αυτά καλό είναι να τα γνωρίζουμε. Δεν αναιρούν σε τίποτα τη σημασία του ΝΑΤΟ για μας, τόνισε ο πρωθυπουργός. Δεν αναιρούν σε τίποτα την υποχρέωση συνεργασίας. Αλλά, ταυτόχρονα, επιβάλλουν να φροντίζουμε πολύ περισσότερο από ό,τι πριν, για μια ευρωπαϊκή Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΕΠΑΑ)».

Ο πρωθυπουργός, με την εισήγησή του στο ΚΥΣΕΑ, φανερώνει ξεκάθαρα ότι η νέα αγορά εξοπλιστικών μέσων, όπως και οι προηγούμενες, εξυπηρετούν πρώτιστα και κυρίως τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών δολοφονικών μηχανισμών...

«Ανακατάληψη νήσων και βραχονησίδων»

Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γιάννου Παπαντωνίου, αμέσως μετά το ΚΥΣΕΑ, ότι η αγορά επιθετικών ελικοπτέρων «προσδίδει μια πρόσθετη διάσταση σε πολεμικές επιχειρήσεις από το στρατό και επιπλέον αναγκαία για ανακατάληψη νήσων και βραχονησίδων και συνθέτουν το οπλοστάσιο ενός σύγχρονου στρατού, ειδικά στο επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου και ειδικότερα απέναντι σε ενδεχόμενες κρίσεις τις οποίες μπορεί να αντιμετωπίσουμε»... δε γνωρίζουμε τι ακριβώς εξυπηρετούσαν και για ποιο λόγο έγιναν. Πάντως στο πνεύμα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, που εξυπηρετεί η κυβέρνηση, ήταν πιο... εύστοχη η δήλωση του Γ. Παπαντωνίου ότι «στο πλαίσιο της δημιουργίας του ευρωστρατού, είναι προφανές ότι όλοι οι ευρωπαϊκοί στρατοί πρέπει να διαθέτουν συγκρίσιμα και εναρμονισμένα μέσα ταχείας μεταφοράς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρχισαν οι καταθέσεις πρώην μελών του ΚΥΣΕΑ (2015-05-14 00:00:00.0)
ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ για νέες επεμβάσεις (2002-11-22 00:00:00.0)
Ευρωφερετζές - 1 (2002-06-22 00:00:00.0)
Στα σκαριά συμβιβασμός για τον «ευρωστρατό» (2002-06-16 00:00:00.0)
Προμήθειες, ευρωστρατός και πολλά άλλα στο τραπέζι (2001-12-20 00:00:00.0)
Η λογική της στρατιωτικής αναμέτρησης (1996-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ