Κυριακή 16 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Στα σκαριά συμβιβασμός για τον «ευρωστρατό»

Σε λίγες μέρες, την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης θα συναντήσει στη Σεβίλλη τους άλλους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οφείλει, όπως έχει δεσμευτεί, να τους δώσει μια απάντηση για το θέμα του «ευρωστρατού». Ενα νέο επεμβατικό σώμα για τους σκοπούς της «Νέας Τάξης» και υπό την αιγίδα του ευρωατλαντισμού. Στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη Σύνοδο της Βαρκελώνης, η κυβέρνηση δέχτηκε πιέσεις για την άρση των αντιρρήσεών της σχετικά με το Σύμφωνο της Αγκυρας, με το οποίο η Τουρκία έχει το δικαίωμα να εξαιρεί το Αιγαίο και την Κύπρο από τα πεδία δράσης του «ευρωστρατού», θέση η οποία θίγει ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα τη χώρας.

Συμβιβαστικές προτάσεις που διατυπώθηκαν από πολλές πλευρές φαίνεται ότι οδηγούν την κυβέρνηση σε μια αλλαγή πλεύσης. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ πρότεινε στον κ. Σημίτη την προσθήκη ενός άρθρου στο Σύμφωνο της Αγκυρας, στο οποίο θα ορίζεται ότι ένα κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να στρέφεται κατά κράτους της ΕΕ. Ομως ακόμη και αν αυτή η πρόταση γίνει δεκτή, θα παραμένει το άρθρο που οδηγεί στην εξαίρεση της Κύπρου και του Αιγαίου.

Τις τελευταίες μέρες αυτής βδομάδας εντάθηκαν οι πληροφορίες που φέρουν τη Σύνοδο της Σεβίλλης να μην καταλήγει σε απόφαση επί του θέματος. Στην περίπτωση αυτή το θέμα θα παραπεμφθεί στην επόμενη προεδρία, ενώ η απόφαση των «δεκαπέντε» για αντικατάσταση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας από τις δυνάμεις του «ευρωστρατού», το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου, μεταθέτει το συμβιβασμό της κυβέρνησης για μερικούς μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ