Πέμπτη 14 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ
Αρχισαν οι καταθέσεις πρώην μελών του ΚΥΣΕΑ

Στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων κατέθεσαν, χτες, ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος ως μάρτυρες, στη δίκη σε δεύτερο βαθμό, για τις μίζες στα εξοπλιστικά. Υπό την προεδρία του Κ. Σημίτη, στο ΚΥΣΕΑ στα τέλη της δεκαετίας του '90, είχε ληφθεί η απόφαση για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο Κ. Σημίτης χαρακτήρισε αποφασιστικό το ρόλο του ΚΥΣΕΑ ως «πολιτικού οργάνου» και αναληθή τον ισχυρισμό ότι οι εξοπλισμοί έγιναν επιπόλαια, αποδίδοντάς τον στο κλίμα της εποχής: «Μετά τα Ιμια με συνάντησε η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και μου επεσήμανε τις ελλείψεις και την υπεροχή της Τουρκίας σε εξοπλισμό», ανέφερε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είναι ο υπεύθυνος για τις όποιες εξελίξεις, «καθώς αυτός κινεί τη διαδικασία. Στο υπουργείο, υπάρχει πληθώρα οργάνων (...) Δεν έρχεται καμία απόφαση στο ΚΥΣΕΑ προτού υπογράψουν οι υπεύθυνοι αυτών των επιτροπών, ο προϊστάμενος, οι αρχηγοί κάθε όπλου και ο ΓΕΕΘΑ. Τότε έρχεται το αντικείμενο στον υπουργό (...) Το ΚΥΣΕΑ δεν έχει ελεγκτική εξουσία, δεν κάνει διαπραγματεύσεις, δεν μιλάει για τιμές και περιεχόμενο αντισταθμιστικών ωφελημάτων, περιεχόμενο συμπαραγωγής κ.τ.λ. Δεν κρατά καν πρακτικά, λόγω του απορρήτου. Δεν μπορεί να αγοράσει κανένα όπλο αν δεν το έχει προηγουμένως προτείνει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας».

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος, στο αίτημά του για τις καταθέσεις των μελών του ΚΥΣΕΑ, στηρίζεται στον ισχυρισμό πως οι επίμαχες αγορές όπλων ήταν στρατηγικής σημασίας κυβερνητικές επιλογές, οι οποίες αποφασίστηκαν από το ΚΥΣΕΑ ως κορυφαίο όργανο και επομένως δεν θα μπορούσαν να διακινηθούν παράνομα χρήματα για νόμιμες και εγκεκριμένες συμβάσεις προμηθειών.

Ο δε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι δυνατή η δωροδοκία, είπε: «Ναι, μπορεί. Μπορεί σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις συμβάσεις, σε όλες τις προμήθειες, σε όλους τους τομείς, από την Εκκλησία ως τους κοινωφελείς οργανισμούς, να υπάρξει δωροδοκία. Σε οποιαδήποτε διαδικασία, απλή ή σύνθετη, μπορεί να υπάρξει δωροδοκία». Τόνισε, επίσης, ότι γνώμονας στο ΚΥΣΕΑ είναι πάντα η εισήγηση του υπουργού, που στην ουσία είναι και εισήγηση του υπουργείου. Μάλιστα, όπως είχε αναφέρει νωρίτερα, «η εισήγηση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας είναι αποτέλεσμα μίας περίπλοκης εσωτερικής διαδικασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ