Πέμπτη 14 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015
Σταθερά σε «μνημονιακές» ράγες

Στις ράγες του μνημονίου «τρέχει» η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού και στο Α' τετράμηνο (Γενάρης - Απρίλης) του 2015. Οπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα κεντρικά γνωρίσματα είναι η συμπίεση των κρατικών δαπανών, η οποία μάλιστα απογειώνεται σε πρωτόγνωρα ύψη, εξαιτίας και της εσωτερικής στάσης πληρωμών, σε διάφορες κατηγορίες κρατικών δαπανών, ακόμη και της επιστροφής φόρων σε λαϊκά νοικοκυριά.

Ταυτόχρονα, στο «ακέραιο και εγκαίρως» αποπληρώνονται τα ποσά για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στη διάρκεια του τετραμήνου για τόκους του κρατικού χρέους δαπανήθηκαν 2,67 δισ. ευρώ, με το συγκεκριμένο «κονδύλι» να απογειώνεται κατά 478 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το Α' τετράμηνο του 2014.

Σε αυτό το πλαίσιο:

-- Το εμφανιζόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα» (διαφορά μεταξύ του συνόλου των κρατικών εσόδων και των δαπανών πλην τόκων) φτάνει στο αστρονομικό ύψος των 2,16 δισ. ευρώ.

-- Την ίδια ώρα, οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ήταν λιγότερες κατά 2 δισ. ευρώ (!) σε σχέση με αυτές που είχαν προβλεφθεί για το Α' τετράμηνο. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως «στην αναδιάρθρωση του ταμειακού προγραμματισμού με βάση τις επικρατούσες ταμειακές συνθήκες». Σύμφωνα με το ΓΛΚ, «μετά από την ομαλοποίηση των ταμειακών συνθηκών, οι δαπάνες θα επανέλθουν στα επίπεδα των στόχων του προϋπολογισμού»...

-- Το σύνολο των καθαρών εσόδων (κρατικός προϋπολογισμός) καταγράφεται στα 15,8 δισ. ευρώ (από 16,1 δισ. πέρσι).

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας, μιλώντας σε συνεδρίαση Επιτροπής της Βουλής, σημείωσε ότι η σημερινή συγκυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με «άνοιγμα» στο κρατικό ταμείο ύψους 454 εκατ. ευρώ και υποστήριξε ότι αυτός ήταν ο λόγος επίσπευσης των εκλογών από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, τα «άδεια ταμεία» αποτελούν τη μόνιμη επωδό όλων των νέων κυβερνήσεων (ο ΣΥΡΙΖΑ το προπαγάνδιζε πριν ακόμη τις εκλογές...), ιδιαίτερα ενόψει των αντιλαϊκών μέτρων, όπως αυτά που πρόκειται να ανακοινωθούν άμεσα από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ