Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΣ - ΣΗΜΙΤΗ
Προμήθειες, ευρωστρατός και πολλά άλλα στο τραπέζι
  • Θα τα ζητήσει όλα από τον Κ. Σημίτη ο Αμερικανός Πρόεδρος στις 9 του Γενάρη στην Ουάσιγκτον
  • Κυβερνητικές ομολογίες ότι ο ευρωστρατός προορίζεται για δράση εκτός ΕΕ

Σε μια συνάντηση που κράτησε περίπου δύο ώρες, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Γ. Παπανδρέου και ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ, εξέτασαν λεπτομερώς τη θεματολογία της συζήτησης που θα έχει στις 9 και 10 του Γενάρη στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, με τον Πρόεδρο Μπους.

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Τ. Μίλερ είπε πως ήταν μια μακράς διάρκειας αλλά ειλικρινής συζήτηση, η οποία κάλυψε πολλά θέματα, το κυριότερο από τα οποία ήταν η προετοιμασία της επίσκεψης του Κ. Σημίτη στην Ουάσιγκτον.

Οταν ρωτήθηκε για την ατζέντα των συζητήσεων Μπους - Σημίτη, ο Αμερικανός πρεσβευτής σημείωσε πως τα ζητήματα που θα τεθούν είναι οι ευρωατλαντικές σχέσεις και ο ευρωστρατός, η κατάσταση στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά και θέματα που αφορούν στο ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τ. Μίλερ, σε όλες του τις συναντήσεις με Ελληνες επίσημους - και στη χτεσινή με τον υπουργό Εξωτερικών - κάθε άλλο παρά κρύβει το ενδιαφέρον εταιριών της χώρας του για την ανάληψη συμβολαίων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτή την περίοδο ο Τ. Μίλερ υπογραμμίζει το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για να αναλάβουν αμερικανικές εταιρίες, έναντι ανταγωνιστικών βρετανικών και γερμανικών, τη μεγάλη προμήθεια του ελληνικού στρατού με άρματα μάχης.

Για το θέμα του ευρωστρατού, ο Τ. Μίλερ παραδέχτηκε ότι θα βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων Μπους - Σημίτη. Γι' αυτό το θέμα ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης συνέχισε και χτες την προσπάθεια προκειμένου να περάσει το μήνυμα ότι η εμπλοκή δεν αφορά σε ελληνοτουρκικές διαφορές. Η επιχειρηματολογία του Χρ. Πρωτόπαππα αναμένεται να αποτελέσει το προσεχές διάστημα τη βασική δικαιολογία που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση προκειμένου να γίνει χωρίς κραδασμούς αποδεκτή η άποψη ότι ο ευρωστρατός δε διασφαλίζει τα ελληνικά σύνορα, όπως χρόνια τώρα προπαγάνδιζαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Στην προσπάθειά του αυτή ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δε δίστασε να πει ότι «ο ευρωστρατός είναι μια δύναμη ειρήνης, ασφάλειας, ομαλότητας για περιοχές εκτός της ΕΕ. Εάν, για παράδειγμα, υπήρχε τώρα, θα μπορούσε να αποτελέσει μια δύναμη ειρήνευσης στο Αφγανιστάν».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι «ο ευρωστρατός δε θα παρεμβαίνει σε διαφορές στο εσωτερικό της ΕΕ. Η ΕΕ έχει άλλους τρόπους για να αντιμετωπίσει και επιλύσει τις όποιες διαφορές υπάρχουν μεταξύ των κρατών-μελών. Γνωρίζετε ότι ακολουθεί μια πολιτική ανοιχτών συνόρων, μια πολιτική ενιαίας αγοράς, μια πολιτική συνεχούς συνεργασίας, μια πολιτική συνεχούς επίλυσης προβλημάτων σε όλα τα ζητήματα. Θα είμαστε ένας ενιαίος χώρος. Από κει και πέρα, είναι σαφές ότι ο ευρωστρατός δεν προορίζεται για εσωτερικό στρατό της ΕΕ. Ο ευρωστρατός θα είναι μια δύναμη ασφάλειας, ομαλότητας - θα έλεγα έννομης τάξης - και συνεργασίας σε "τρίτες" περιοχές».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το «εθνικό συμφέρον» του Μίλερ (2003-04-10 00:00:00.0)
Συνάντηση Παπανδρέου - Μίλερ (2002-11-02 00:00:00.0)
Επιχείρηση πλήρους αντιστροφής της πραγματικότητας (2002-06-28 00:00:00.0)
«Μπράβο» στον Κ. Σημίτη (2002-01-17 00:00:00.0)
Σιγή ...ιχθύος (1998-04-15 00:00:00.0)
Παίρνουν "μέτρα" σε Αιγαίο και Κύπρο (1997-10-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ