Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι εξοπλισμοί, η «Ολυμπιακή Αεροπορία» και οι αεριτζήδες

Η περίπτωση της ΑΧΟΝ (τμήμα της οποίας κήρυξε πτώχευση, ακριβώς τη στιγμή που ήταν να πλουτίσει, παίρνοντας δωρεάν ουσιαστικά την «Ολυμπιακή») έχει ενδιαφέρον περισσότερο απ' όσο έδειξε η κυβέρνηση. Στην αρχή δεν ήταν επενδυτική ή κατασκευαστική εταιρία ή κάποιος φορέας που πρόσθετε θετικά στην ελληνική οικονομία. Ηταν (και σίγουρα είναι ακόμα) αντιπρόσωπος ξένων εταιριών, δηλαδή μεσάζων. Ενα γραφείο με υπαλλήλους συχνά απόστρατους αξιωματικούς που γνωρίζουν τη γραφειοκρατία, πρόσωπα και διαδικασίες στην Ελλάδα και ενεργούν για παραγγελίες οπλικών συστημάτων στις Ενοπλες Δυνάμεις. Κύρια προς όφελος των ξένων προμηθευτών.

Τέτοιες εταιρίες είναι τα αγγλικά ναυπηγεία VOSPER, εργοστάσια κατασκευής μπαταριών, προμηθευτές βλημάτων SPARROW, μεγάλων ραντάρ RAYTHEON, πυξίδων SPERRY κ.λπ. Και είχε η ΑΧΟΝ πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό της με κλείσιμο και υλοποίηση αντίστοιχων συμβολαίων. Που σημαίνει και ανάλογες προμήθειες του μεσάζοντα, με τη σχετική αύξηση του κόστους των συστημάτων.

Και μέχρις εδώ να ανεχτεί κανείς (παρότι, όπως είπαμε, προστιθέμενη αξία από Ελληνες εργαζόμενους δεν υπάρχει πιθανότατα στις λειτουργίες της) εφ' όσον το σύστημά μας δέχεται αυτές τις αεριτζίδικες «υπηρεσίες». Η όρεξη άνοιξε υπέρμετρα και άρχισαν τα μεγάλα σχέδια με νέα επένδυση στη μικρή αεροπορική εταιρία, που έφερε όμως μεγάλα ελλείμματα.

Και αφού η «Ολυμπιακή» είχε βγει στο ...σφυρί, ενώ παράλληλα περίμεναν σοβαρές «δουλιές» με παραγγελίες ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων, σκέφτηκαν πως με τις προμήθειες από τις Ενοπλες Δυνάμεις, θα κάλυπταν τις υποχρεώσεις για τη μεγάλη αγορά και τα ήδη υπάρχοντα ελλείμματά τους. Ετσι, όλοι θα ήταν ευχαριστημένοι και πιο πολύ οι ίδιοι αφού, με μηδέν κεφάλαια και μεγάλο άνοιγμα στην αεροπορική αγορά, θα βρίσκονταν με μια τεράστια περιουσία στα χέρια τους.

Αυτά πίστεψε και η κυβέρνηση και ο σύμβουλός της για την ιδιωτικοποίηση του εθνικού μας αερομεταφορέα (ο σύμβουλος, βέβαια, είναι πάντοτε ξένη εταιρία ως πλέον "αρμόδια και αξιόπιστη" στα ξεπουλήματα ). Παραβλέποντας ότι, η μεν Credit Suisse First Boston εκκρεμοδικεί στη Νέα Υόρκη για σκάνδαλο χρηματιστηριακό, η δε προτεινόμενη ΑΧΟΝ βρισκόταν σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Και ο κύριος Λιακουνάκος (φερόμενος ως ιδιοκτήτης) να δηλώνει πως «το κλείσιμο της ΑΧΟΝ αποτελεί και μια εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια (sic) στα τέλη που έχει επιβάλει ο Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών».

Ο υπουργός Μεταφορών απεκδυόμενος κάθε ευθύνης ο άνθρωπος ρίχνει το βάρος στον τέως Εθνικής Οικονομίας. Ο τελευταίος φαίνεται διαμαρτυρήθηκε και έτσι ο κ. Βερελής λέει τώρα πως, έπραξαν άριστα και δε χάρισαν την «Ολυμπιακή» στην ΑΧΟΝ. Είναι βλέπετε άξιοι διαχειριστές και προστάτες της δημόσιας περιουσίας και πιάνουν «πουλιά στον αέρα».

Μας κοροϊδεύουν ασύστολα όλοι μαζί και αλίμονο και στους υπαλλήλους που έχασαν τη δουλιά τους.

Από την άλλη πλευρά, εμβρόντητοι, ακούσαμε τον Πρόεδρο Πούτιν να λέει στο δικό μας ότι έχουμε αγοράσει λίγα ρώσικα όπλα. Ευτυχώς που ανέλαβε χωρίς χρονοτριβή, να μας «υπερασπιστεί» ο Αμερικανός πρέσβης, δηλώνοντας πως «εδώ είναι ΝΑΤΟ και τα όπλα πρέπει να είναι συμβατά», δηλαδή όλα όμοια, εννοώντας ο άνθρωπος αμερικάνικα. Αυτόματα δεν έρχεται στο νου μας η παροιμία «δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχερώνα»;

Τι πρέπει να γίνει; Επειδή είμαστε πολύ αισιόδοξοι, λέμε πως η κυβέρνηση πρέπει να προστατέψει το δημόσιο πλούτο, να εξαφανίσει τους μεσάζοντες και να πάει σπίτι της. Μέχρι τότε εμείς πρέπει να φωνάζουμε και να μη σκύβουμε το κεφάλι.


Αντώνης ΚΑΚΑΡΑΣ
Απόστρατος Αρχιπλοίαρχος, εκπρόσωπος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ