Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κυβερνητική στήριξη και δημαγωγία

Σύμπλευση και στήριξη των νεοφιλελεύθερων κυβερνητικών επιλογών από τη μια και αχαλίνωτη δημαγωγία πάνω στα καυτά προβλήματα από την άλλη.

Επιβεβαίωση της παραπάνω τακτικής της ηγεσίας της ΝΔ αποτέλεσε η χτεσινή συνεδρίαση των συντονιστών υπό τον Κ. Καραμανλή. Στην ημερήσια διάταξη «οι ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού» και η μετοχοποίηση της ΔΕΗ και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Το πρώτο θέμα αξιοποιήθηκε για ανέξοδη δημαγωγία με επιθέσεις κατά της «ανεπάρκειας» του κρατικού μηχανισμού (μιλάνε οι θιασώτες του «λιγότερου κράτους» και της επανίδρυσής του) και της κυβέρνησης, αλλά όχι και της πολιτικής της. «Το κράτος εμφανίστηκε ακρωτηριασμένο, μισό, όχι απλώς να υπολειτουργεί, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις να μη λειτουργεί καθόλου», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος, προσθέτοντας ότι «φθάνει κανείς να αναρωτηθεί εάν το κράτος λειτουργεί μόνον υπό ηλιοφάνεια». Επέρριψε τις ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί «είκοσι χρόνια έφτιαξε ένα κράτος, το οποίο αντί να υπηρετεί τον πολίτη, τον ταλαιπωρεί και τον αφήνει εκτεθειμένο».

Για τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, η «ένσταση» της ΝΔ είναι ότι γίνεται με ερασιτεχνισμό και για καθαρά εισπρακτικούς λόγους και γι' αυτό θεωρούν ότι απέτυχε. Ομως αυτό που ενδιαφέρει κυρίως τη Ρηγίλλης είναι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, για την οποία, όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου, η κυβέρνηση «δεν έχει κάνει ούτε ένα ουσιαστικό βήμα»(!).

Την ίδια στιγμή, η Ρηγίλλης εμφανίζεται να επανέρχεται στην αρχική γραμμή όσον αφορά το «σκληρό ροκ», να αφήσει δηλαδή τον Κ. Λαλιώτη και την κυβέρνηση «να χορέψουν μόνοι τους». Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο Θ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι «στο έργο "κατήφορος" το οποίο προβάλλεται εδώ και λίγο καιρό από τη Χ. Τρικούπη, η ΝΔ δεν πρόκειται να συμμετέχει». Ταυτόχρονα απέφυγε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση γύρω από τους λογαριασμούς της ΝΔ σε λιβεριανή εταιρία, περιοριζόμενος να σημειώσει ότι ισχύει η αρχική του δήλωση, ότι η ΝΔ δεν είχε ούτε έχει σχέση με off shore εταιρίες.

Ερωτηθείς για το ίδιο θέμα (από τον «Σκάι») ο Μ. Εβερτ είπε ότι «η ΝΔ δεν είχε εταιρία στο εξωτερικό και εν πάση περιπτώσει όταν ανέλαβα τη ΝΔ το 1993 στους ελέγχους που κάναμε δεν είχαμε καμία εταιρία "Mayo", ούτε λογαριασμό στην Αγγλία». Παραδέχτηκε όμως ότι η ΝΔ διέθετε λογαριασμό στη Γερμανία, όπως ομολόγησε και ο Κ. Μητσοτάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ